StoryEditor

Aspirín môže starším ľuďom spôsobiť viac škody ako úžitku, tvrdia vedci

19.09.2018, 14:51
Autor:
sansan
Výskumníci tvrdia, že liek neprináša veľký úžitok zdravým ľuďom nad 70 rokov.

Milióny zdravých ľudí, ktorí užívajú aspirín na odvrátenie choroby v starobe, podľa serveru The Guardian pravdepodobne nemajú z tohto lieku úžitok.

Zatiaľ čo denná dávka lieku na zmierňovanie krvných ochorení môže ochrániť starších ľudí, ktorí v minulosti mali infarkt myokardu, mŕtvicu a angínu pectoris, výskumníci zistili, že liek nepredĺžil život zdravých ľudí vo veku nad 70 rokov.

Lekári v Austrálii a Spojených štátoch použila na výskum viac ako 19 000 zdravých ľudí, väčšinou starších ako 70 rokov. Polovicu účastníkov požiadali, aby užívali 100 mg aspirínu každý deň, zatiaľ čo zvyšok užíval placebo.

Keď boli účastníci sledovaní takmer o päť rokov neskôr, lekári zistili, že v porovnaní s placebom denný aspirín neznížil riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice alebo nepredĺžil počet rokov u ľudí bez demencie alebo telesného postihnutia.

V súlade so známymi vedľajšími účinkami lieku mali pacienti v skupine s aspirínom viac vnútorného krvácania, pričom 3,8 percenta pacientov s liekom malo vážne zdravotné stavy v rozsahu od mozgovej príhody až po gastrointestinálne krvácanie, v porovnaní s 2,7 percenta v skupine s placebom.

"Napriek tomu, že aspirín je tu už viac ako 100 rokov, nevieme, či by ho starší zdraví ľudia mali brať ako preventívne opatrenie, ktoré by im predĺžilo zdravie," povedal John McNeil, ktorý viedol štúdiu na univerzite Monash v Melbourne.

"Znamená to, že milióny zdravých starších ľudí na celom svete, ktorí užívajú nízke dávky aspirínu bez zdravotného dôvodu, to možno robia zbytočne, pretože štúdia nepreukázala žiadny celkový prínos na kompenzáciu rizika krvácania."

Lekári neočakávane zistili, že u tých, ktorí užívali aspirín, bolo v priebehu pokusu oveľa pravdepodobnejšie, že zomreli (5,9 percenta) než tí, ktorí užívali placebo (5,2 percenta). Mnohé mimoriadne úmrtia boli spôsobené rakovinou, ale Leslie Ford z National Cancer Institute v Marylande povedal, že až kým tím neposúdi viac údajov, rakovinové nálezy by sa mali "interpretovať opatrne".

"Prekvapujúcim zisteniam je malý nárast celkovej úmrtnosti, spôsobeného najmä rakovinou vrátane rakoviny čriev. Predchádzajúce štúdie nepreukázali takéto zvýšenia a v niektorých štúdiách sa pozorovalo zníženie rakoviny čriev. Autori správne navrhujú, aby sa neočakávané účinky liečili opatrne, ale tiež ukazujú, že prínosy aspirínu u zdravých ľudí sú v najlepšom prípade obmedzené a môžu byť škodlivé a toto poškodenie sa môže zvýšiť aj po dosiahnutí veku 73 rokov," uviedol Stephen Evans, profesor farmakoepidemiológie na Londýnskej škole hygieny a tropickej medicíny.

Podľa Petra Rothwella, riaditeľ Centra pre prevenciu mŕtvice a demencie na Oxfordskej univerzite tieto výsledky poskytli najspoľahlivejší dôkaz o rovnováhe rizika a prínosu po začatí brania aspirínu po dosiahnutí veku 70 rokov u zdravých jedincov.

01 - Modified: 2023-06-21 06:11:44 - Feat.: - Title: Tento bežný liek jedia Slováci ako cukríky. Vedci varujú, spôsobiť môže infarkt či mozgovú príhodu 02 - Modified: 2020-01-09 11:53:11 - Feat.: - Title: Chcete mať chlapčeka? Podľa vedcov stačí spraviť pred sexom toto 03 - Modified: 2016-10-12 18:03:37 - Feat.: - Title: Vŕbová kôra. To je základ lieku, ktorý masovo užívajú aj Slováci 04 - Modified: 2017-10-11 11:08:34 - Feat.: - Title: Chcete chlapčeka? Podľa vedcov stačí spraviť toto pred sexom
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 12:10