Hrejivé slnečné lúče sú veľmi lákavé a mnoho ľudí sa im v lete zámerne vystavuje, aby svoju pokožku sfarbili do atraktívneho bronzového odtieňa. A to aj napriek tomu, že sú si vedomí faktu, že opaľovanie, predovšetkým bez ochranného opaľovacieho krému, stavu ich pokožky vôbec neprospieva a je jedným z hlavných vinníkov predčasného a nadmerného výskytu vrások. Opaľovanie navyše zvyšuje riziko vzniku melanómu, teda rakoviny kože. "Prvý a najčastejší typ zvrásnenia kože pochádza z chronického poškodenia od slnka," tvrdí dermatológ Jerome R. Potozkin z Kalifornie. Ten vysvetlil, že vystavenie sa slnečným lúčom vedie k strate kolagénu a elastínu, čo má za následok zvrásnenie pokožky. Doktor Potozkin preto odporúča používať krém na opaľovanie s ochranným faktorom najmenej SPF 30 zakaždým, keď vyjdete na slnko. Niektorí odborníci radia, aby ste sa mazali opaľovacím krémom, aj keď vonku prší, alebo je zamračené. To platí predovšetkým pre jedincov s citlivou a svetlou pokožkou.Pixabay
StoryEditor

Zhubné melanómy po tomto lete hrozia viac. Kedy by ste mali utekať k dermatológovi?

26.09.2018, 00:01
Tohtoročné horúce a dlhé leto vidia dermatológovia jasne. Začalo veľmi skoro a UV index udávajúci intenzitu slnečného žiarenia bol vysoký, takže výsledok je jasný: riziko, že sa u niekoho vyvinie zhubný nádor melanóm, výrazne stúplo.

Rozumná rada po takomto lete je vlastne len jedna: nechajte si skontrolovať svoje znamienka, či sa u niektorého z nich nerozbehlo zhubné bujnenie. K dermatológovi bežte čo najskôr, akonáhle sa nejaké znamienko u dospelého človeka začne meniť, či už sa to týka farby, tvaru či veľkosti, upozorňujú Lidovky.

Tým skôr ak miesto napríklad svrbí, alebo dokonca krváca. S meniacim sa znamienkom bude potrebné chodiť na kontroly, prípadne ho nechať odstrániť, aj keď sa ukáže, že to melanóm nie je.

U detí je to o niečo zložitejšie, ich znamienka sa normálne menia v priebehu toho, ako deti rastú, ale aj u nich sa môže objaviť melanóm, hoci zďaleka nie tak často ako u dospelých.

Varovanie pre ženy pred tridsiatkou a mužov po päťdesiatke
"Ohrozené sú prevažne dve skupiny obyvateľstva: mladé ženy okolo dvadsiateho ôsmeho roku a muži po päťdesiatke," pripomína docentka Monika Arenbergerová z kožnej kliniky pražskej Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady. "Platí pritom, že akonáhle nájdete na koži niečo, o čom máte pochybnosti, choďte k lekárovi."

Už rodičia rozhodujú o tom, či ich potomkovia budú mať zvýšené riziko, že sa u nich melanóm objaví, či nie. Nielen svojimi génmi, pretože v niektorých rodinách sa vyskytuje viac ako v iných, ale aj tým, ako veľmi deti vystavujú slnku.

Odborníci sa totiž zhodujú v tom, že počet materských znamienok objavujúcich sa na našej koži priamo úmerne súvisí s dávkou ultrafialového žiarenia, ktorú sme dostali v prvých rokoch života. Aj keď zhubný melanóm vzniká z materských znamienok len niekedy, vzrastá pri ich vyššom počte úmerne aj riziko vzniku tohto nádoru.

Väčšina melanómov je zo znamienok
Melanóm sa môže vyvinúť na koži - alebo napríklad pod nechtom - na mieste, kde človek žiadne znamienko nemal. Ale až polovica z nich sa vyvinie práve zo znamienok. Človek by si ich preto mal sám kontrolovať povedzme raz za tri mesiace. Dobrým tipom je, aby si ich tiež vyfotografoval, pretože vďaka tomu môže kontrolovať, či sa napríklad zväčšujú, aj keď to nie je také presné a preukazné ako pomocou lekárskeho vyšetrovacieho prístroja dermatoskopu.

Problém je v tom, že domácim vyšetrením sa nedajú zachytiť úplne skoré štádia melanómu. Ale aj tu platí, že akonáhle nájdete nejakú zmenu, mali by ste ísť k lekárovi, pretože šanca na vyliečenie je vysoká. Stáva sa, bohužiaľ, že sa lekári stretávajú s pokročilým melanómom, o ktorého liečbu sa pacient niekoľko mesiacov pokúšal sám v domnení, že je to bradavica.

Slnečné ultrafialové žiarenie má samozrejme tiež priaznivé efekty na organizmus, pretože pomáha premene vitamínu D na aktívnu formu, má pozitívny vplyv na psychiku alebo mu možno pripísať liečebné účinky v rámci fototerapie niektorých kožných chorôb. Všetko to je úplná pravda, avšak napríklad ultrafialového žiarenia pre premenu dostatočného množstva účinného vitamínu D stačí tá malá časť, ktorá sa do kože dostane napriek ochranným krémom.

Každých desať rokov dvojnásobok melanómov
Dermatovenerológovia poznajú a diagnostikujú vyše dvetisíc chorôb. Problémom je hlavne vzostup počtu chorých. "Napríklad u kožných nádorov zaznamenávame aj napriek intenzívnej prevenciu, ktorá odhalí nádory v ranom a lepšie liečiteľnom štádiu, stály vzostup počtu nových prípadov," hovorí docentka Arenbergerová.

Kožné nádory tvoria celú štvrtinu všetkých nádorových ochorení u človeka. Našťastie prevažná väčšina z nich - s výnimkou melanómu - netvorí metastázy (dcérske nádory). Počet nových prípadov malígneho melanómu sa každých desať rokov zdvojnásobuje. Na druhej strane, nové vedecké poznatky, liečebné postupy i nové lieky uľahčujú terapeutické možnosti.

Aj zmenšovanie znamienka vadí
Medzi vyložene rizikové faktory patrí zväčšovanie pôvodne pokojného znamienka do plochy, zmena farby (čierna farba alebo prítomnosť viac odtieňov), vyvýšenie nad úroveň kože, rizikom je tiež to, keď má znamienko viac ako päť milimetrov v priemere. Spozornieť by ste mali, ak sa objaví aj krvácanie, svrbenie. K lekárovi by vás mal priviesť aj vriedok, ktorý sa nehojí dlhšie ako tri mesiace.

Varovné tiež môže byť, keď sa na pôvodne zdravej koži začne, najmä po 35. roku veku, tvoriť odlišne farebná škvrna, ktorá sa zvoľna zväčšuje a postupne silnie jej hrúbka. Pozor, nenechajte sa ukolísať tým, že znamienko naopak začne miznúť. Môže ísť o regredujúci (ustupujúci) malígny melanóm, čo však vôbec nie je priaznivé znamenie, môže sa zase vrátiť.

Možnosti liečby
Ak sa melanóm potvrdí, čaká pacienta liečba - základom je odstránenie znamienka. Netreba sa báť, že tým sa situácia zhorší, to je mýtus. "Terapeutickú výzvu však predstavuje pokročilý typ melanómu, keď sa objavia dcérské ložiská, ktoré už kvôli veľkosti alebo rozsahu nie je možné chirurgicky zlikvidovať," opisuje Monika Arenbergerová.

Už niekoľko rokov sa používajú aj dva nové liečebné smery. Prvým je cielená liečba zameraná na konkrétnu štruktúru v bunke, ktorá nesie určitú genetickú zmenu. Druhým potom je podporenie protinádorovej imunity s tým, že sa zachováva správna funkcia imunitného systému, ktorá je nutná pre udržanie normálnej obranyschopnosti organizmu.

01 - Modified: 2018-07-30 13:10:29 - Feat.: 0 - Title: Ochráni vás krém pred slnečnými lúčmi? Vyvraciame nebezpečné mýty o UV 02 - Modified: 2018-07-27 12:20:37 - Feat.: 0 - Title: Týchto 5 potravín ochráni vašu pokožku pred slnkom 03 - Modified: 2018-07-13 11:53:56 - Feat.: 0 - Title: Jedovaté slnko. Aké sú riziká opaľovania a čo všetko si koža pamätá? 04 - Modified: 2018-07-04 19:27:35 - Feat.: 0 - Title: Rýchla pomoc na spálenú pokožku: Toto treba vyskúšať, keď to preženiete so slnkom
01 - Modified: 2024-03-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Soláriá sú stále populárne, hoci zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ich negatívny vplyv bagatelizuje aj Kim Kardashian 02 - Modified: 2024-02-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Správa, ktorá sa zapíše do histórie. 13-ročného chlapca dokázali lekári úspešne vyliečiť zo smrteľnej rakoviny mozgu 03 - Modified: 2024-02-05 08:44:22 - Feat.: - Title: V nemeckých nemocniciach klesá počet pacientov s rakovinou 04 - Modified: 2024-01-15 14:32:21 - Feat.: - Title: Šupiny na koži nepodceňujte. Môže to byť rakovina, varujú lekári 05 - Modified: 2023-11-12 09:30:00 - Feat.: - Title: 14-ročný americký vedec šokoval starších kolegov. Vynašiel mydlo, ktoré doslova zmýva rakovinu kože
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:19