Archív lekára
StoryEditor

Cytológia nie je taká spoľahlivá, moderný test odhalí rakovinu lepšie

30.09.2018, 14:09
Autor:
petpet
Kým mamografické vyšetrenie dáva ženám naozaj veľkú nádej, že prípadnú rakovinu prsníka zachytí včas. O klasickom cytologickom stere, ktorý väčšina gynekológov vykonáva z krčka maternice kvôli prevencii nádoru, to tak úplne povedať nemožno. Jeho účinnosť je len šesťdesiatpercentná.

"Takzvaný Pap ster, pri ktorom sa bunky odobraté z krčka maternice kefkou nanášajú na sklíčko, je bohužiaľ 70 rokov stará metóda, ktorá zaručí iba šesťdesiatpercentnú pravdepodobnosť záchytu patologických buniek," vysvetľuje pre iDNES.cz gynekológ a vedúci lekár Centra minimálne invazívnej gynekologickej operatívy Lubomír Mikulášek.

Pri takomto odbere sa vzorka čiastočne znehodnotí, pretože rad buniek sa na sklíčko vôbec nepodarí preniesť, niektoré sa prenosom poškodia, ďalšie sa na sklíčku prekrývajú. Spolu s bunkami tkaniva sa na sklíčko dostanú aj krv, kvasinky, baktérie či hlien. To môže výsledky mikroskopického vyšetrenia významne skresliť.

"Odborník takto musí hodnotiť v každej vzorke 400-tisíc buniek a nie je v ľudských silách ich zhodnotiť dôkladne. Pár rakovinových buniek v tomto množstve ľudské oko ľahko prehliadne," hovorí lekár.

O tretinu lepšie výsledky
Ako sa to dá robiť lepšie? Už niekoľko rokov je u nás k dispozícii najnovší ThinPrep Pap test, ktorý hocikde vo svete už bežne používajú. Ako opisuje doktor Mikulášek, ide o metódu odberu vyšetrovaných buniek do tekutého média. Hovorí sa tomu liquid based cytológia, čiže LBC. A čo je najdôležitejšie, vzorka je následne vyhodnocovaná počítačom.

"Taký test je oveľa presnejší a zaručuje viac ako deväťdesiatpercentný záchyt prípadných rizikových zmien," uvádza lekár.

Vzorku je navyše možné skladovať až šesť týždňov a možno ho využiť k ďalším doplňujúcim vyšetreniam. Pacientka teda nemusí opakovane chodiť ku gynekológovi na ďalšie odbery vzorky sliznice.

Počítač zlé bunky nájde ľahšie
Dôvod vysokej presnosti testu vysvetľuje doktorka Iva Kinkorová Luňáčková z Bioptické laboratória v Plzni: "Počítačom riadený skríning rakoviny krčka maternice vychádza z toho, že bunkové jadrá u prednádorových a nádorových stavov sú všeobecne vždy veľké a tmavé. Počítačový systém vyhľadá tieto problematické miesta na sklíčku so vzorkou buniek. Potom ich označí súradnicami a ako prvý predkladá odborníkom na posúdenie."

Vďaka zhodnoteniu počítačom úplne odpadá možnosť takzvaných vyhľadávacích chýb, ku ktorým inak pri klasickom manuálnom skríningu dochádza vo všetkých laboratóriách.

menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 10:02