Nová nádej pre žlčník. Ako si ho nezničiť

Je vám zle a každú chvíľu máte pocit, že budete vracať? Vystreľuje vám bolesť spod pravého rebra a ako-tak dobre sa cítite už iba v predklone? A nech ste zjedli čokoľvek, alebo aj nezjedli nič, neustále sa cítite ako nafúknutý balón? O slovo sa možno hlási žlčník. A práve podráždený žlčník môže vyústiť do bolestivého záchvatu. Potrebujeme vôbec tento orgán? Nebolo by lepšie, keby nám ho vyoperovali a viac by nás nemalo čo bolieť?

Stredovekí vedci a zakladatelia anatómie Gabrielle Fallopio a Andreas Vesalius už v 16. storočí opísali nálezy žlčníkových kameňov. „Je to choroba úplne všedná a popri tuberkulóze najčastejšia,“ píše v monografii z roku 1921 český lekár Josef Thomayer.

„Kamene sú rôznej veľkosti, aj ako holubie vajcia, a najčastejšie sa nachádzajú v žlčníku. Čo do zloženia sú buď zmiešané, hnedé, žltej alebo červenkastej farby, obsahujú cholesterol a žlčové farbivo, alebo sú to kamene svetlé, polopriesvitné tvorené iba cholesterolom.“

Už vtedy, v čase prvej Československej republiky lekári tvrdili, že žlčníkové kamene majú častejšie staršie osoby a ženy. Všimli si aj rodinné faktory a stravovacie návyky, podľa profesora Jiřího Ehrmanna z II. internej kliniky LF a FN v Olomouci išlo najmä o súvis so stravou bohatou na cukor.

Pozorovali spojenie cholelitiázy (ochorenie žlčových ciest) s úplavicou cukrovou, dnou a obezitou. Už na prelome 19. a 20. storočia patológovia nachádzali žlčové kamene približne pri každej desiatej až dvanástej pitve. A tak je to aj dnes. Bolesť, ktorú spôsobuje chorý žlčník, teda nebude mať súvis s civilizačnými zmenami. Žlčník nás trápil približne rovnako pred sto rokmi ako dnes.

„Žlčník je orgán, súčasť pečene, ktorý slúži ako zásobáreň žlče. Počas prijímania stravy sa žlčník neustále kontrahuje, vylučuje sa žlč do dvanástnika, vďaka čomu dochádza k tráveniu tukov,“ opisuje procesy v ľudskom tele chirurg Univerzitnej nemocnice v Bratislave Alexander Mayer.

„Ak prijímame príliš veľa jedla s veľkým obsahom tukov, žlčník môže začať bolieť. Žlč sa totiž postupne zahusťuje, mení sa na mazľavú tekutinu, takzvaný sludge, v ktorej môžu vzniknúť rôzne veľké kryštáliky. Z nich sa vytvoria malé kamienky alebo jeden veľký žlčníkový kameň.“

Zahustená žlč alebo kamene nášmu žlčníku veľmi komplikujú fungovanie. Orgán sa musí viac namáhať, aby zvládol vytlačiť žlč do žlčových ciest a následne do tráviaceho traktu. „Preto, keď pacient niečo zje, bolí ho práve pod pravým rebrovým oblúkom. Kamene alebo mazľavá žlč bránia žlčníku pracovať normálne, musí sa s námahou sťahovať a hrozí v konečnej fáze až jeho prasknutie. Stáva sa to vtedy, keď problémy trvajú príliš dlho a zapáli sa stena žlčníka. Prasknutie žlčníka vyvolá zápal pobrušnice, čo je stav ohrozujúci život,“ tvrdí Mayer.

Exkluzívny obsah Hospodárskych novín

Tento článok je exkluzívnym obsahom Hospodárskych novín. Pokiaľ chcete získať neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu hnonline.sk, predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.