Pixabay
StoryEditor

Najčastejšie chyby, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri plastických operáciách

18.12.2018, 15:00
Autor:
petpet
Keď sa ľudia chystajú na plastickú operáciu, očakávajú, že budú krajšie. Niekedy však príde po zákroku veľké sklamanie.

iDNES.cz spolu s uznávaným plastickým chirurgom Svätoplukom Svobodou preto vytipoval tri najčastejšie chyby, ktorých sa pacienti dopúšťajú a možno sa ich vyvarovať.

Nesplniteľné požiadavky a nadmerné očakávania
Plastická chirurgia v posledných rokoch zažíva neustály vzostup a s tým sú často spojené aj mylné predstavy o možnostiach a schopnostiach plastickej chirurgie. "Samozrejme na tom majú svoj diel aj médiá. Ale ukáže Ak vám televízny seriál slečnu, ktorú roztrhá krokodíl a ona ich po zásahu plastických chirurgov ešte krajšia ako predtým, môže sa stať, že určitá časť obecenstva nadobudne dojem, že to je pravda. Fakt nie je," upozorňuje MUDr. Svätopluk Svoboda, plastický chirurg a vedúci lekár z 1. kolínskeho sanatória.

Rovnako nie je pravda, že liposukcia je výkon, ktorý vás rýchlo, bezbolestne a navždy zbaví nadbytočných kilogramov. Nadmerných očakávaní a precenenia možností plastickej chirurgie môže každý plastický chirurg uviesť zo svojej praxe celé množstvo.

Je tiež potrebné počítať s tým, že prakticky pri každej operácii vznikne jazva. Skrátka plastická chirurgia má svoje limity. "Zo šesťdesiatročnej dámy dvadsaťročnú krásavicu neurobí ani ten najskvelejší plastický chirurg," vysvetľuje lekár.

Podcenenie chirurgického zákroku
Pomerne veľká časť pacientov plastickej chirurgie má pocit, že zákroky sú jednoduché. Proste niekam prídem, oni mi niečo odrežú, zašijú a je to. Takto to však podľa doktora Svobodu nie je skoro nikdy. Operácia plastickej chirurgie je operácia ako každá iná. So záťažou pre organizmus, krvácaním, následnou bolesťou i nutným a niekedy aj dosť dlhým hojením. Mnohé operácie plastickej chirurgie trvajú aj niekoľko hodín.

"Aj keď sa všetci snažia, aby pooperačných komplikácií bolo minimum, vyskytujú sa a je potrebné počítať s tým, že sa vyskytnúť môžu. Rovnako tak môže dôjsť aj na neuspokojivý výsledok operácie z estetického hľadiska a takéto problémy sú mnohokrát veľmi ťažko riešiteľné. Vždy je potrebné pred prípadným výkonom zvážiť všetky eventuality a dobrý plastický chirurg vám iste pri konzultácii vysvetlí a načrtne nielen postup a následnú starostlivosť, ale aj možné komplikácie. Ísť na operáciu plastickej chirurgie rozhodne nie je rovnaké, ako ísť ku kaderníkovi. To je nutné si uvedomiť," uvádza lekár Svätopluk Svoboda.

Zlá pooperačná starostlivosť
Pooperačná a následná starostlivosť je neoddeliteľnou súčasťou každého zákroku plastickej chirurgie. Mnoho výkonov sa vykonáva za krátkodobej hospitalizácie alebo v ambulantnom režime, a tak veľa záleží na tom, ako sa bude človek v pooperačnom období starať o svoje telo a jeho operovanú časť.

"Je naozaj nevyhnutné, aby pacienti veľmi starostlivo počúvali, čo im ich operatér či členovia jeho tímu radia a odporúčajú dodržiavať, starostlivo sa opýtať sa na všetko, čo ich zaujíma a prípadne si poznačili všetky dôležité pokyny napríklad do mobilu, aby ich nezabudli. Rovnako tak je naozaj nevyhnutné, aby tieto pokyny plnili takmer bezo zvyšku," radí doktor Svoboda.

Dobrý plastický chirurg si navyše pozýva svojich pacientov na pravidelné pooperačné kontroly, aby mal prehľad, či je všetko tak, ako má byť. Je preto dôležité, aby operovaný mal stály kontakt na svojho lekára či jeho tím, a vedel, kam sa obrátiť v prípade akýchkoľvek komplikácií.

"Každý pacient by si mal uvedomiť, že je potrebné sa po operácii šetriť. Divili by ste sa, čo všetko sú niektorí ľudia schopní páchať pár hodín po operácii. Vyčíňať na diskotéke, umývať okná či drhnúť podlahu. Následkom sú potom rozpadnuté či zhnisané operačné rany," dodáva plastický chirurg Svätopluk Svoboda.

01 - Modified: 2024-02-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Napuchnuté pery, bolesti a tajnosti o vzdelaní. Známa klinika čelí problémom, úpravy majú vykonávať amatéri 02 - Modified: 2023-08-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Lela Ceterová sa opäť nechala skrášliť: A ešte stále nekončí, toto sú jej plány! 03 - Modified: 2023-07-24 14:35:04 - Feat.: - Title: Odstavajú vám uši? Pomôže plastika 04 - Modified: 2023-04-19 11:17:24 - Feat.: - Title: Plačková s mužom si ľahli pod nôž. Prsia si dal zmenšiť aj ON! 05 - Modified: 2022-11-04 10:35:52 - Feat.: - Title: Hviezda zo seriálu MASH, známa "Šťabajzna" je ďalšia čo to prehnala s plastikami!
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 14:13