mobil, telefon, dátaReuters
StoryEditor

Držte si svoj mobil čo najďalej od tela. Ako ovplyvňujú telefóny naše zdravie?

14.01.2019, 23:01
Mobilný telefón vlastní takmer každý a pritom sa ešte stále nedá s istotou povedať, ako ovplyvňuje naše zdravie.

Objavujú sa obavy, že môže za mužskú neplodnosť, alebo rakovinu, píšu Lidovky. Platí ale, že nemá zmysel kupovať si inteligentné oblečenie alebo samolepky, ktoré by mohli zabrániť elektromagnetickému žiareniu. Riešením je skôr prevencia: držať si telefón čo najďalej od tela. 

Mobilné telefóny robia spoločnosť približne dvom tretinám ľudí po celom svete. Podľa dát Svetovej zdravotníckej organizácie evidujú mobilní operátori približne 6,9 miliardy uzavretých zmlúv a odhaduje sa, že do roku 2020 budú používať mobil skoro tri štvrtiny svetovej populácie. Otázka, aký vplyv (a či vôbec nejaký) má toto zariadenie na človeka a jeho zdravie, je preto kľúčová.

Nie do vrecka

Z času na čas sa objavuje varovanie, že používanie mobilov zvyšuje riziko vzniku rakoviny alebo spôsobuje mužskú neplodnosť. Kvalita spermií mužov v západných krajinách sa v posledných rokoch skutočne rýchlo znižuje a stojí za neúspechom počatí vo viac ako tretine prípadov. 

Nejedna žena, ktorá túži po potomkovi preto krúti hlavou, keď vidí svojho partnera, ako si dáva mobil do vrecka na nohaviciach. 

Podľa niektorých svetových štúdií elektromagnetické žiarenie, ktoré emitujú mobilné telefóny,  znižuje pohyblivosť a životnosť spermií. Vedci z britskej univerzity v Extere vystavili elektromagnetickému žiareniu asi 1500 vzoriek z reporodukčných kliník a zaznamenali pri nich pokles pohyblivosti o osem percent.

Bádatelia z Izraelského technologického inštitútu v Haife zase testovali stovku mužov, ktorí navštevovali kliniku asistovanej reprodukcie. Z výskumu vyplynulo, že iba ak sa telefón nachádza v prednom vrecku nohavíc aspoň hodinu denne, spôsobuje nadmerné ohrievanie spermií a tým aj ich postupný úbytok. 

Spomínané štúdie majú ale podľa odborníkov medzery. Predmetom testu sa stali návštevníci centier asistovanej reprodukcie, u ktorých mohla byť kvalita spermií problematická už skôr. 

Výsledky teda nemusia platiť pre väčšinovú populáciu. Pokles spermií naviac trápi najmä mužov zo západného sveta. No v Afrike, Ázii alebo v Južnej Amerike to neplatí. 

Niektorí vedci sa domnievajú, že viac ako mobilné telefóny s tým súvisí napríklad výskyt toxínov v prostredí, životný štýl, obezita alebo mnohé ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú plodnosť. 

Ale už iba pravdepodobná hrozba sa stala príležitosťou pre výrobcov, ktorí prišli okamžite s ponukou prístrojov alebo textilu, ktoré údajne dokážu zablokovať elektromagnetické žiarenie. Pozitívny efekt je však diskutabilný. 

V minulosti sa hovorilo veľa o "zázračných" interiérových závesoch či samolepkách, ktoré - ak ich nalepíte na mobil, odrušia žiarenie. Americká obchodná komisia už niekoľkokrát v minulosti upozornila, že nálepky vôbec nefungujú. Aby totiž eliminovali žiarenie, museli by byť nalepené na celom telefóne. Ale to by zase rušili mobilný signál. 

Na trhu sa už objavuje aj oblečenie, ktoré je určené predovšetkým pre pánov, ktorí radi nosia mobil vo vrecku nohavíc. Naposledy predstavili džínsy Innovator od rakúsko-švajčiarskej obchodnej odevnej spoločnosti. 

Majú špeciálne skryté vrecko, ktoré je určené práve na nosenie mobilu. Nachádza sa nižšie na stehne a jeho spodná strana, teda tá, ktorá prilieha k telu, je vybavená špeciálnou tkaninou. Práve ona má odrušiť žiarenie. Či o ne bude záujem, je otázne. Podobné výrobky už niekoľkokrát v minulosti skončili neúspechom. 

Francúzska spotrebiteľská organizácia UFC Que Choisir napríklad testovala protiradiačné boxerky a zistila, že stále prepúšťajú žiarenie. A to aj vtedy, keď sa látka niekoľkokrát preloží.

Podobne dopadla aj ochranná bandáž pre tehotné ženy za takmer sto eur. Pri ďalšej zázračnej látke testy odhalili, že z 97-percent sa skladala z bavlny a z troch percent z elastanu. Po unikátnom zložení nebolo ani stopy.

Či už ide o marketingový ťah alebo o skutočnú ochranu, na otázku, či je naozaj nevyhnutné mať sa na pozore pred mobilnými telefónmi, doteraz neexistuje jednoznačná odpoveď.

Odborníci sa zhodujú, že pre vyvodenie finálnych záverov potrebujeme viac štúdií o väčšom počte skúmaných vzoriek.

Floridská endokrinologička Sinem Karipcinová svojim klientom radí, aby nepanikárili, ale aby boli obozretní a svoje telefóny nosili radšej inde, nie v prednom vrecku.

Aj keby nemalo elektromagnetické žiarenie žiaden vplyv na mužskú plodnosť, je preukázané, že spermiám nesvedčia vysoké teploty. Najmä muži, ktorí riešia určité reprodukčné problémy, by nemali pracovať s notebookom položeným na stehnách, nemali by si nadmerne vyhrievať sedačky v autách a nemali by nosiť ani tesné spodné prádlo. 

Čakanie na odpoveď

Jednoznačné závery neponúka ani Svetová zdravotnícka organizácia. V tejto chvíli hovorí, že neboli preukázané žiadne závažné dopady na zdravie človeka v dôsledku používania mobilných telefónov. 

Elektromagnetické žiarenie ale v súčasnosti spadá do kategórie B2 takzvaných "možných karcinogénov" podobne ako výfukové plyny, olovo alebo chloroform a zostáva predmetom skúmania. 

menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 06:22