Pixabay
StoryEditor

Suchý február je pre Čechov výzvou. Čo spraví mesiac bez alkoholu?

02.02.2019, 12:17
"Suchý február je výzvou, ponúka skúsiť si na nejakú dobu nepiť, čo mnohí ľudia už dlho neskúsili," hovorí Miroslav Barták z Kliniky adiktológie 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Projekt Suchý február má prinútiť Čechov, aby na jeden mesiac prestali piť alkohol, píšu Lidovky.cz.

Aké dôsledky môže pre človeka mať, keď na mesiac prestane piť alkohol?
Pre človeka, ktorý nie je na alkohole závislý, to môžu byť len príjemné drobnejšie zmeny. Okrem toho, že ušetrí peniaze, sa mu môže zlepšovať spánok, nálada, pokožka alebo sexuálny život. Zahraničné štúdie založené na podobných projektoch ukazujú, že niektorí ľudia po mesiaci abstinencie spotrebu alkoholu obmedzujú, ale nečakal by som, že prestanú piť natrvalo. Môžu sa vyskytnúť aj prípady, keď niektorí budú po Suchom februári piť naopak viac, aby to dohnali.

Pije výrazná časť Čechov natoľko, že obmedzenie alkoholu na mesiac nejako významne prospeje ich zdraviu?
Za hranicou rizikového pitia je asi desať percent Čechov. Obmedzenie spotreby alkoholu ale nemôže byť na škodu pre nikoho, nejaké zmeny na sebe určite môže pozorovať. Suchý február je výzvou, ponúka skúsiť si na nejakú dobu nepiť, čo mnohí ľudia už dlho neskúsili.

Za hranicou rizikového pitia je u nás zhruba milión ľudí. Ako presne ho definujete? Koľko toho vypije človek, ktorý pije rizikovo?

V Českej republike je rizikové pitie naozaj významný problém. Rizikové užívanie je úroveň spotreby alebo charakter pitia, pri ktorom hrozí riziko poškodenia zdravia jedinca, ak bude v tomto pokračovať. Za rizikové užívanie sa považuje konzumácia 20 gramov stopercentného etanolu za deň. Polliter štvorpercentného piva môže mať 16 gramov, dve deci 11-percentného vína 17 gramov. V podstate niečo cez jeden pohárik denne je už rizikové pitie. Ide ale samozrejme aj o to vyhnúť sa pitiu pred a počas konania, v tehotenstve a dojčenia, pri chorobe a podobne. Rád by som upozornil, že žiadne bezpečné pitie alkoholu odborne vzaté neexistuje, ale niektoré pitie je rizikovejšie ako iné.

Predstavuje väčšie riziko vypiť napríklad dva poháre denne, alebo sa raz za týždeň opiť veľkým množstvom alkoholu?

Nebezpečné je oboje. Nárazové pitie je problematické, ale ani to, keď človek pije menej a pravidelne, nie je bez rizika. Napríklad pri riadení auta môže byť jeden pohárik úplne rovnako závažný.

Je to české špecifikum, že pijeme toľko? Podľa informácií na stránkach Suchého februára sme tretí po Litve a Moldavsku. Je to nejakým spôsobom zakorenené v našej kultúre a zvykoch?

Je to úplne zjavné, v našich zvykoch to je. Štatisticky vzaté je normálne piť, alkohol je široko tolerovaný a je tiež lacný a všeobecne dostupný. Abstinencia je považovaná za niečo prinajmenšom zvláštne, obzvlášť ak k nej vedie slobodné rozhodnutie a nie zdravotné problémy. Ostatné krajiny aplikujú rôzne obmedzenia, s ktorými sa u nás nestretávame. Napríklad predajné doby alebo minimálnu cenu jednotky alkoholu, ktorú majú v Škótsku. Opatrenia, ktorými možno znižovať konzumáciu alkoholu, je k dispozícii celý rad, ale ich základnými charakteristikami sú cena, dostupnosť a spoločenská prijateľnosť. To sú hlavné parametre, ktoré politika môže nejakým spôsobom ovplyvňovať.

Bolo by podľa vás dobre, keby sa aj v Česku niektoré z týchto opatrení zaviedli?

Mnohým občanom by sa to iste nepáčilo, ale z hľadiska verejného zdravia by to určite dobre bolo. Tiež by to znížilo výdavky na zdravotníctvo v oblasti liečby problémov spôsobených alkoholom a ďalšie spoločenské náklady.

Slúži alkohol Čechom k tomu, aby ventilovali stres a riešili skrz neho svoje problémy?

Určite. Ľudia si odnepamäti chcú zlepšovať náladu a svet je dnes veľmi komplikovaný, stretávajú nás zložité a nepríjemné situácie. Alkohol ponúka krátkodobé benefity, avšak na úkor dlhodobých dôsledkov. A my to potom máme ťažké, čo sa týka liečby a prevencie, pretože musíme presviedčať ľudí, aby sa vzdali krátkodobých efektov v prospech dlhodobých. Dnešná doba je zložitá a ľudia ju predovšetkým ako zložitú vnímajú. Hľadajú preto únik, uvoľnenie, a niektorí ho nachádzajú práve v alkohole.

Líši sa nejako konzumácia alkoholu v závislosti od pohlavia?

Ženy sú z telesného hľadiska ohrozenejšie, ale keby sme sa pozreli na percentá, zistíme, že pije výrazne viac mužov ako žien. Môžu tam pôsobiť stereotypy, spôsoby trávenia voľného času, spoločenské očakávania, ale ženy sú všeobecne (čo sa zdravia týka) opatrnejšie než muži.

Čo je teda hlavným posolstvom Suchého februára?

Zmena spoločenského pohľadu na pitie a prijatie výzvy. Normalizácia toho, že nepiť je úplne v poriadku, propagácia tejto myšlienky. Cieľom kampane Ligy otvorených mužov nie je, aby ľudia začali byť abstinenti, to by asi nebolo úplne reálne, ale aby si vyskúšali, aké to je byť bez alkoholu. Ide o verejnú zdravotnú kampaň, ktorá sa v minulosti veľmi zameriavala na mužov. Som veľmi rád, že posledný ročník už otvorene zapojil aj ženy. A som presvedčený, že tieto akcie majú zmysel. Minimálne to zvyšuje povedomie o účinkoch alkoholu.

01 - Modified: 2019-01-17 08:15:52 - Feat.: 0 - Title: Vedci analyzovali Jamesa Bonda. Slávny agent bol podľa nich alkoholik a mal by sa ísť liečiť 02 - Modified: 2019-01-13 17:51:02 - Feat.: 0 - Title: Máte veľký problém vydržať pár dní bez alkoholu alebo cigariet? Radšej sa ich zbavte úplne, radí odborník 03 - Modified: 2018-12-29 14:09:07 - Feat.: 0 - Title: Emočné následky alkoholovej opice. Vedci skúmali, koho postihujú najviac 04 - Modified: 2018-12-18 07:58:48 - Feat.: 0 - Title: Pijeme prvú ligu. Liečba alkoholizmu musí byť komplexná
01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 09:11