Fajčiari oveľa častejšie trpia pálením záhy, pretože fajčenie uvoľňuje ventil medzi pažerákom a žalúdkom. Obsah žalúdka sa tak môže vracať do pažeráka a práve to spôsobuje nepríjemné pálenie záhy. Cigarety vám "prihrajú" tiež zápal žalúdka. Výskum vykonaný medzi viac ako štyrmi tisíckami ľudí zase odhalil, že u fajčiarov hrozí takmer dvakrát väčšie riziko, že sa u nich objavia žalúdočné vredy. A ak vyfajčíte dvadsať cigariet za deň, pravdepodobnosť, že sa u vás rozvinie rakovina žalúdka, je vyššia o tridsať percent.Pixabay
StoryEditor

Nová nádej pre črevá. Ako si dať do poriadku trávenie

09.02.2019, 23:01
Debaty o počasí už dávnejšie nahradila iná téma: jedlo. A s ním spojené trávenie. Pocit, že nefunguje ako by malo, potvrdzujú aj gastroenterológovia. Rapídne pribúda refluxu a tiež zápalových ochorení čriev. O stave našej mikrobioty ani nehovoriac. Vedci pritom jej zlú kondíciu spájajú s čoraz širším spektrom problémov.

„Tráviace ústrojenstvo naozaj nie je žiadna pec, ktorá spáli všetko, kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Nie. Tráviace ústrojenstvo svojou komplexnosťou, výkonom a dôležitosťou konkuruje mozgu.“

Kým pod dietetické odporúčania Igora Bukovského by sa všetci gastroenterbanerológovia možno nepodpísali (pre mnohých sú svojím dôrazom na rastlinnú stravu príliš radikálne), pod úvodné vety z jeho knihy (Za)chráňte svoje črevo s vysokou pravdepodobnosťou áno. Ich chronicky preplnené ambulancie sú jasným signálom, že ľudia zúfalo potrebujú manuál na záchranu svojho trávenia.

Endoskopy, priatelia tráviacej sústavy
Reflux, ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. „To sú tri najvypuklejšie choroby v oblasti gastroenterológie,“ vyjadril sa pre HN magazín Ladislav Kužela, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre tento odbor. „Ale naozaj vám nikto stopercentne nepotvrdí, že ich je viac preto, lebo máme zlú životosprávu a ľudia nedbajú o svoje zdravie, alebo je to len preto, lebo ich vieme rýchlejšie a lepšie zdiagnostikovať,“ dodáva veľkoryso.

Z toho vyplýva jediné: treba sa starať tak o dobrú životosprávu, ako aj o diagnostiku: teda prevenciu. Obávaná gastroskopia a kolonoskopia vďaka novej generácii endoskopov už ani zďaleka nepredstavujú taký nepríjemný zážitok ako v minulosti. A najmä: neporovnateľne zjednodušujú diagnostiku. „Súčasné prístroje vedia obraz sliznice zväčšiť natoľko, že pomaly nahrádzajú histologické vyšetrenie. Vzorku teda nemusíme brať vôbec, prípadne ju berieme cielene. A zároveň môžeme detailne sledovať rizikové oblasti,“ vymenúva benefity Ladislav Kužela.

Riziko predstavujú najmä polypy – vyvýšeniny čreva, z ktorých časom vznikajú nádory – a tiež chronicky zapálené bunky v črevách i žalúdku, ktoré sú rovnakou časovanou bombou. Čím skôr sa o ich existencii človek dozvie, tým skôr sa ich môže úplne zbaviť, prípadne ich dostať pod dôkladný dohľad.

Aké príznaky by nás mali bez dlhých odkladov nasmerovať do ordinácie? „Keď hovoríme o hornej časti tráviaceho traktu, medzi naozaj rizikové príznaky patria chudnutie, pocit, že vám zastane kus jedla v krku – čo môže byť spôsobené mechanickou prekážkou – vracanie s prímesou krvi, tmavočierna stolica, ktorá svedčí o skrytom krvácaní. K alarmujúcim príznakom patrí aj málokrvnosť – či už znížená hladina železa alebo červených krviniek – ktorá môže byť dôsledkom vážneho ochore...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-08-06 10:36:43 - Feat.: 0 - Title: Najvážnejšie signály tráviaceho traktu. Ako si nezničiť žalúdok a črevá 02 - Modified: 2017-12-01 14:30:57 - Feat.: 0 - Title: Bukovský: Naše črevá najviac ničia desiate a olovranty 03 - Modified: 2017-11-27 18:51:37 - Feat.: 0 - Title: Črevá sú skryté sídlo chorôb. Ako nás ovplyvňuje mikroflóra?
01 - Modified: 2024-01-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Pomáha surové hovädzie mäso s trávením? Na TikToku sa šíri nový trend, podľa odborníkov môže byť nebezpečný 02 - Modified: 2023-10-28 10:15:49 - Feat.: - Title: Expert na mikrobióm: Vyvinuli sme probiotiká pre histaminikov 03 - Modified: 2023-10-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Naozaj sa ti zlepia črevá, keď prehltneš žuvačku? Odborník vysvetľuje, čo sa v skutočnosti deje v tvojom tele 04 - Modified: 2023-08-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut: Každý orgán "visí" nejakým spôsobom na chrbtici, hrubé črevo zas reaguje na smútok 05 - Modified: 2023-07-20 15:00:00 - Feat.: - Title: Pocit nafúknutého brucha či pomalý metabolizmus: Táto desiatka potravín vám pomôže s trávením
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
11. apríl 2024 02:00