Prvým príznakom hypotyreózy (keď štítna žľaza neprodukuje dostatočné množstvo hormónov) je neustála únava. Ak pociťujete nedostatok energie v dopoludňajších hodinách aj napriek tomu, že ste dostatočne vyspatí, môže to byť príznakom zníženej funkcie štítnej žľazy. Nedostatok energie z dôvodu problémov so štítnou žľazou sa samozrejme tiež prejaví nadmernou únavou pri športe. Ak sa k únave pridajú ešte úzkostné pocity, zábudlivosť či vysoký krvný tlak, mali by ste navštíviť lekára.Flickr
StoryEditor

Ako si zachrániť štítnu žľazu. Môže nám reálne pomôcť aj strava či pohyb?

Choroby s ňou späté postihujú najmä ženy. A spôsobujú im oveľa vážnejšie problémy než len to, že priberú aj „zo vzduchu“. Štítna žľaza však podľa posledných štatistík čoraz viac trápi aj mužov. Súvisí to so životným štýlom? A čo pre správne fungovanie štítnej žľazy môžeme podľa najnovších vedeckých zistení urobiť my sami?

Niektorí ju prirovnávajú k motýľovi. Boris Bajer z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV je realistickejší: štítna žľaza sa podľa neho anatomicky ponáša na akýsi rohatý útvar. „A to nám metaforicky naznačuje „zapeklité“ problémy, ktoré môže toto hormonálne aktívne tkanivo spôsobovať,“ dodáva trefne.

Škála možných problémov je pomerne pestrá: od búšenia srdca cez zvýšenú únavu, tras, opuchy, depresie... až po obávanú neschopnosť schudnúť. Už menej známe je, že štrajkujúca štítna žľaza môže priamo vplývať aj na kardiovaskulárne ochorenia či cukrovku. Ale tiež neplodnosť či vývoj plodu. Zoznámme sa s ňou však najprv v jej „fungujúcej“ podobe.

Sivá eminencia v našom krku
Je jedným z kľúčových hráčov vo fungovaní me​tabolizmu. Hormóny, ktoré táto „sivá eminencia“ tvorí a vylučuje do krvného obehu, pôsobia v organizme ako biokatalyzátory, urýchľujú či blokujú rôzne metabolické deje. Štítna žľaza tiež zásadne ovplyvňuje priebeh vnútromaternicového vývoja ľudského plodu, narodeného dieťaťa i jeho neskorší vývoj. Po celý život teda ovplyvňuje látkovú výmenu, svalový, nervový, kardiovaskulárny a tráviaci systém.

​Spomínané dva hormóny, ktoré vylučuje, sa volajú tyroxín a trijódtyronín. Ich základnou funkciou je udržiavať syntézu proteínov, ale napríklad tiež senzitivitu tela na takzvané katecholmíny, medzi ktoré patrí aj známy adrenalín. Neovplyvňujú však len metabolizmus proteínov, ale i tukov a sacharidov. „Neznámym mechanizmom dokonca utlmujú neurálnu aktivitu, čo má u niektorých cicavcov zásadnú úlohu v hibernačných cykloch. Veľmi dôležité sú tiež pri regulácii telesnej teploty,“ dopĺňa Boris Bajer.

Naopak, ak štítna žľaza správne nefunguje, ovplyvňuje aj iné žľazy s vnútorným vylučovaním.

To isté platí pre jej hormóny: dokážu negatívne ovplyvniť hladinu a tým aj vzájomný ,balans‘ mnohých ďalších hormónov, ako sú testosterón, estrogény, kortizol a iné. „Môžeme si to predstaviť ako kolieska v strojčeku hodiniek. Ak jedno prestane správne zapadať do zúbkov druhého, nefunguje správne celý strojček – naše vnútro – a výsledkom je pokazený ukazovateľ času – náš zovňajšok.“

Každá siedma žena
Je všeobecne známe, že štítna žľaza sa najčastejšie „pokazí“ z dvoch dôvodov: buď sa príliš zníži (hypotyreóza) alebo zvýši (hypertyreóza) jej funkcia, teda produkcia hormónov. Ako správne predpokladáte, práve hypetyreóza je rozšírenejšia. A vysoko v jej prípade prevažujú ženy: podľa odborníkov v pomere k mužom až 8 : 1. V prípade iných typov ochorení štítnej žľazy prevaha žien nad mužmi nie je taká výrazná, čo napríklad pri zvýšenej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-11-10 13:28:59 - Feat.: 0 - Title: Roztrúsená skleróza či ochorenie štítnej žľazy. Čo všetko sa dá vyčítať z očí?
01 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Keď štítna žľaza spustí alarm. Ako zasahuje srdce či psychiku 02 - Modified: 2023-12-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Na Slovensku urobili prvú robotickú operáciu štítnej žľazy v strednej Európe 03 - Modified: 2023-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Recept na zdravú štítnu žľazu. Ako si nerozladiť sivú eminenciu v krku 04 - Modified: 2023-12-13 21:35:12 - Feat.: - Title: Štítna žľaza. Ako zachytiť jej varovné signály 05 - Modified: 2022-07-20 10:00:00 - Feat.: - Title: Trápi vás vypadávanie vlasov, únava, priberanie? Pozor, môže byť za tým štítna žľaza
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
05. apríl 2024 06:31