Skratka HIV znamená - Human Immunodeficiency Virus, čo je vírus spôsobujúci stratu obranyschopnosti. V organizme napáda najmä určitú skupinu bielych krviniek - T lymfocyty, v ktorých sa množí. Často sa ním nakazia homosexuáli, pretože nechránený análny sex zvyšuje riziko nákazy.Pixabay
StoryEditor

Míľnik v epidémii AIDS: Z vírusu HIV sa zrejme vyliečil druhý človek

05.03.2019, 09:27
Autor:
sansan
Vedci sa už dávno pokúšali duplikovať postup, ktorý viedol k prvej dlhodobej remisii choroby spred 12 rokov. Teraz sa zdá, že sa to u takzvaného Londýnskeho pacienta podarilo.

Druhýkrát od začiatku globálnej epidémie sa zdá, že z infekcie vírusom HIV, ktorý spôsobuje AIDS, sa vyliečil človek, uvádza New York Times.

Správy prichádzajú takmer 12 rokov po prvom pacientovi, o ktorom sa vie, že je vyliečený. Prekvapujúci úspech teraz potvrdzuje, že liečba vírusu HIV je možná, aj keď ťažká, uviedli vedci.

Vedci popisujú prípad ako dlhodobú remisiu, teda vymiznutie príznakov choroby. Väčšina odborníkov o tom hovorí ako o lieku, s výhradou, že je ťažké vedieť, ako definovať toto slovo, keď sú známe len dva prípady.

Oba míľniky vyplynuli z transplantácií kostnej drene, ktoré boli podávané infikovaným pacientom. Avšak transplantáty boli určené na liečbu rakoviny, a nie HIV. Transplantácia kostnej drene pravdepodobne nebude v blízkej budúcnosti reálnou možnosťou liečby. Na kontrolu HIV infekcie sú k dispozícii lieky, zatiaľ čo transplantácie sú rizikové. Majú ťažké vedľajšie účinky, ktoré môžu trvať roky.

Ale vyzbrojiť telo imunitnými bunkami upravenými tak, aby odolali HIV, môže uspieť ako praktická liečba, povedali odborníci. "To inšpiruje ľudí, že liek nie je len sen. Je to dosiahnuteľné," povedala Annemarie Wensingová, virologička z University Medical Center Utrecht v Holandsku. 

Liečba rakoviny a HIV

Nový pacient sa rozhodol zostať v anonymite a vedci ho označujú len ako "Londýnskeho pacienta". "Cítim pocit zodpovednosti pomôcť lekárom pochopiť, ako sa to stalo, aby mohli rozvíjať vedu," povedal New York Times v e-maile. Zistenie, že by sa mohol vyliečiť z rakoviny a zároveň HIV, bolo pre neho neskutočné a ohromné. "Nikdy som si nemyslel, že sa to počas môjho života bude dať liečiť."

Nemecký lekár v roku 2007 popísal prvú takúto liečbu na "Berlínskom pacientovi". Išlo o 52-ročného Timothyho Raya Browna, ktorý teraz žije v kalifornskom Palm Springs. Táto správa spočiatku nezískala veľkú pozornosť. Keď sa ukázalo, že pán Brown bol vyliečený, vedci sa rozhodli duplikovať jeho výsledok s inými pacientmi s rakovinou infikovanými vírusom HIV.

V mnohých prípadoch sa vírus vrátil naspäť, často asi deväť mesiacov po tom, ako pacienti prestali užívať antiretrovírusové lieky, alebo pacienti zomreli na rakovinu. Zlyhania spôsobili, že vedci uvažovali, či liečba pána Browna nebola len náhodou. Pán Brown mal leukémiu a po chemoterapii sa ju nedarilo zastaviť, potreboval dve transplantácie kostnej drene.

Transplantáty boli od darcu s mutáciou v proteíne nazývanom CCR5, ktorý spočíva na povrchu určitých imunitných buniek. HIV používa bielkovinu na vstup do týchto buniek, ale nemôže sa dostať k zmutovanej verzii. Pán Brown dostal ťažké imunosupresívne lieky, ktoré sa už nepoužívajú a počas mesiacov po transplantácii trpel intenzívnými komplikáciami. Jeden čas ho uviedli do kómy a takmer zomrel.

Bez prežitku blízkej smrti

"Zamýšľali sme sa nad tým, či to všetko obrovské ničenie jeho imunitného systému, vysvetľuje, prečo sa Timothy vyliečil, a nikto iný nie," povedal Steven Deeks, odborník na AIDS na Kalifornskej univerzite v San Franciscu, ktorý sa zaoberal pánom Brownom.

Londýnsky pacient na túto otázku odpovedal: "To, aby tento postup fungoval, nevyžaduje prežitok blízkej smrti." Mal Hodgkinov lymfóm a transplantáciu kostnej drene od darcu s mutáciou CCR5 dostal v máji 2016. Aj on dostával imunosupresívne lieky, ale liečba bola oveľa menej intenzívna v súlade so súčasnými štandardmi pre transplantovaných pacientov.

Ukončil užívanie liekov proti HIV v septembri 2017, čím sa stal prvým pacientom od chvíle, keď pán Brown oznámil, že nemá vírus viac ako rok po jeho zastavení. "Myslím, že to trochu zmenilo pravidlá hry," povedala Ravindra Gupta, virologička na University College v Londýne, ktorá prezentovala zistenia na stretnutí v Seattli. "Všetci po Berlínskom pacientovi verili, že ste v podstate museli takmer zomrieť, aby ste sa vyliečili z HIV, ale teraz už možno nemusíte."

Hoci Londýnsky pacient nebol taký chorý, ako bol pán Brown po transplantácii, procedúra prebiehala rovnako. Transplantácia zničila rakovinu bez škodlivých vedľajších účinkov. Transplantované imunitné bunky, ktoré sú teraz rezistentné voči HIV, úplne nahradili zraniteľné bunky.

Väčšina odborníkov, ktorí poznajú podrobnosti, súhlasí s tým, že nový prípad sa javí ako legitímna liečba, ale niektorí si nie sú istí jeho významom celkovej liečby AIDS. Jednou možnosťou je vyvinúť génové terapie na vyradenie CCR5 z imunitných buniek alebo ich predchodcov. Tieto modifikované bunky odolné proti HIV by mali nakoniec vyčistiť telo od vírusu.

Viaceré spoločnosti sa pokúšajú o génovú terapiu, ale zatiaľ neboli úspešné. Modifikácia sa musí zamerať na správny počet buniek na správnom mieste - napríklad na kostnú dreň a nie na mozog - a vyladiť len gény riadiace produkciu CCR5.

01 - Modified: 2018-12-12 14:28:33 - Feat.: 0 - Title: Falošný lekár mal vedome šíriť vírus HIV 02 - Modified: 2018-11-27 09:58:23 - Feat.: 0 - Title: Imúnne voči HIV. V Číne sa údajne narodili prvé deti s upravenou DNA 03 - Modified: 2018-10-15 11:06:26 - Feat.: 0 - Title: Injekcia udrží HIV pod kontrolou. Nový liek sľubuje odolnosť
01 - Modified: 2024-03-14 07:07:49 - Feat.: - Title: VIDEO Adela Vinczeová búra mýty. Pred publikom sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV 02 - Modified: 2023-12-02 08:49:51 - Feat.: - Title: O diagnóze mnohí netušia. V Rusku za pol roka pribudlo 30-tisíc nakazených vírusom HIV, píše Interfax 03 - Modified: 2023-12-01 14:47:01 - Feat.: - Title: Testovanie na HIV je na Slovensku prístupné každému. V počte prípadov tohto ochorenia vedú muži 04 - Modified: 2023-11-30 07:13:20 - Feat.: - Title: Elton John vyzval britských poslancov, aby podporili jeho boj proti vírusu HIV 05 - Modified: 2023-11-24 12:57:12 - Feat.: - Title: Kým sa priznal k AIDS, prešli roky. Freddie Mercury bol najznámejšou hviezdou, ktorá ochoreniu podľahla
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:07