B. Braun
StoryEditor

Choré obličky nebolia. Na budúci týždeň si ich môžete nechať vyšetriť zadarmo

08.03.2019, 16:11
Autor:
sansan
Desiatky dialyzačných stredísk a nefrologických ambulancií na Slovensku vo štvrtok 14. marca poskytnú verejnosti bezplatné preventívne vyšetrenie obličiek. Vtedy sa totiž koná už 14. ročník Svetového dňa obličiek.

„Približne každý siedmy z tisícov Slovákov, ktorí na prevenciu prídu, musí kvôli podozreniu na chronické ochorenie obličiek podstúpiť ďalšie podrobnejšie vyšetrenie. Venovať obličkám raz za rok 15 minút času sa určite oplatí,“ hovorí k prevencii hlavná nefrologička siete dialyzačných stredísk a nefrologických ambulancií Monika Alaxinová.

Často bez príznakov

Podľa odhadov trpí celosvetovo ochorením obličiek približne 850 miliónov ľudí. Každý rok na ne zomrie 2,4 milióna pacientov. Podľa štatistík sú ochorenia obličiek v súčasnosti 6. najrýchlejšie rastúcou príčinou úmrtí. Čo sa týka situácie na Slovensku, ochorenia obličiek začínajú dominovať okolo veku 50 až 60 rokov. "Do tohto životného obdobia ho majú najmä ženy a potom preberajú štafetu muži," informoval na tlačovej konferencii Martin Demeš, prednosta I. internej kliniky UNB a člen Slovenskej nefrologickej spoločnosti. Každý rok lekári na Slovensku evidujú nárast dializovaných pacientov. "37 percent všetkých dialyzovaných pacientov sú ľudia nad 70 rokov," uviedol Demeš.

Prevencia dokáže zachrániť životy a zásadne zlepšiť ich kvalitu. „Len sieť dialyzačných stredísk B. Braun tento rok otvorí po celej SR na bezplatné preventívne vyšetrenie celkovo 21 nefrologických pracovísk. Pridajú sa však aj desiatky ďalších organizácií,“ povedal Martin Kuncek, riaditeľ siete dialyzačných stredísk B. Braun Avitum.

Strediská budú otvorené od 8. do 15. hodiny. Adresy nefrologických ambulancií sú dostupné na svetovydenobliciek.sk. Vyšetrenie je bezbolestné a trvá približne 15 minút. Lekár pri ňom s pacientom slovne zhodnotí rizikové faktory ako fajčenie, nadváha a životospráva. Laboratórne potom vyhodnotí hladinu cukru v krvi, krvný tlak, BMI a hladinu bielkovín v moči. Na vyšetrenie by sa preto malo prísť nalačno.

Ochorenia obličiek sú často bez príznakov, keďže obličky nebolia. Chronické ochorenia obličiek postihujú približne 10 percent populácie. Základné príznaky ochorenia sú napríklad krv v moči, opuchy nôh, únava, vyšší krvný tlak alebo aj časté nočné močenie. Vyšetriť sa môžete aj z domu na serveri oblickovakalkulacka.sk. Aplikácia po vyplnení jednoduchého dotazníka vypočíta, aká vysoká je pravdepodobnosť, že by vaše obličkové funkcie mohli alebo nemuseli byť v poriadku. 

Český herec daroval obličku

Patrónom tohtoročného ročníka Svetového dňa obličiek sa stal český herec Karel Zima (na snímke vľavo s pacientom). Ten minulý rok v septembri daroval obličku svojmu známemu, spevákovi Karlovi Vaňkovi. „Podpora prevencie mi dáva zmysel. Ľudia by sa mali viac zaujímať nielen o svoje zdravie, ale aj o zdravie svojich priateľov a príbuzných. Často krát totiž môžu pomôcť bez toho, aby to čo i len tušili. A nie je to pomoc hocijaká. Je to niečo, čo sa nedá kúpiť. V porovnaní s tým je aj to najdrahšie Ferrari len kusom plechu,“ vysvetlil Karel Zima.

Minulý rok na jar sa dozvedel, že jeho menovec má polycystické ochorenie obličiek, po kolapse takmer zomrel a každý druhý deň musí dochádzať do Plzne na dialýzu. „Pripadalo mi to nespravodlivé, že ja mám dve zdravé a on obidve choré. Takto sa mi to zdá oveľa spravodlivejšie,“ uviedol herec.

Nasledovalo pol roka zložitých vyšetrení, ktoré potvrdili, že herec je vhodným darcom.Transplantácia prebehla 5. septembra a bola úspešná. Darovaná oblička dostala meno Jitka. „O tých dvoch "dievčatách" schovaných kdesi vzadu som sa počas príprav na transplantáciu dozvedel množstvo úplne netušených informácií. Veda vrátane medicíny urobila za posledných niekoľko desiatok rokov obrovský krok vpred. Lekári dnes dokážu doslova zázraky. Klobúk dolu pred nimi. Dokážu niečo, čo bolo za čias našich babičiek úplne nepredstaviteľné,“ povedal po operácii herec.

Tieto takzvané emotívne transplantácie znamenajú, že tam nie je genetická príbuznosť. "Samozrejme ešte existuje geneticky spriaznená transplantácia, ktorá je tým najlepším, čo človeku s konečným štádiom zlyhania obličiek môže pomôcť," vysvetlil Martin Chrastina, transplantačný lekár Univerzitnej nemocnice Bratislava.

01 - Modified: 2024-03-14 13:09:30 - Feat.: - Title: Najväčší strašiak pre obličky? Napodiv to nie je alkohol, pozor aj na minerálky a lieky proti bolesti 02 - Modified: 2024-03-06 11:27:39 - Feat.: - Title: Čím viac vody vypijem, tým lepšie a dialýza je nadosmrti. Lekár vyvracia osem mýtov o obličkách 03 - Modified: 2024-02-17 23:00:00 - Feat.: - Title: Čističky krvi v ohrození. Ako rozoznať problémy s obličkami 04 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Choré obličky väčšinou nebolia. Symptómy, na ktoré si dajte pozor 05 - Modified: 2023-11-22 10:08:55 - Feat.: - Title: Analýza: Nefrológovia minulý rok liečili viac než 150 000 pacientov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 22:15