Extrémna chronická únava, ktorá pretrváva aj po dôkladnom odpočinku a dostatočnom počte prespaných hodín, môže naznačovať niečo vážnejšie. Prakticky všetky druhy rakoviny sa prejavujú nadmernou únavou, ale často sa vyskytuje pri leukémii, alebo pri rakovine hrubého čreva, ktorá spôsobuje stratu krvi. Dlhodobá a pretrvávajúca bolesť hlavy môže zase niekedy prezrádzať rastúci nádor na mozgu. Opäť platí, že ak tieto príznaky trvajú dlhší čas, je čas na dôkladnú lekársku prehliadku.Pixabay
StoryEditor

Ako poraziť migrénu. Tu sú tipy a rady lekárov a vedcov

Kedysi sa verilo, že ide o poruchu žien z nižších spoločenských tried. V súčasnosti sa pokladá za jednu z najpodceňovanejších chorôb. Väčšina z nás už síce vie, že migréna nie je bolesť hlavy, ale mnohí jej liečbu stále bagatelizujú. Vrátane samotných trpiacich. Migréna pritom môže spustiť mnoho závažných zdravotných problémov.

Vŕtanie otvorov do lebky. Aj takúto metódu lekári v minulosti odporúčali na liečbu migrény. Ich snahou bolo docieliť, aby z hlavy unikli zlí duchovia. Nie je to prvý (a zrejme ani posledný) mýtus, ktorý sa na toto ochorenie počas dejín nabalil.

Najstaršie záznamy o migréne pochádzajú z 12. storočia pred Kristom. Jej skutočný objav ako ochorenia sa však pripisuje až gréckemu lekárovi Aretaeovi z Kappadokie, ktorý v druhom storočí presne opísal jej symptómy: pulzujúcu bolesť hlavy, citlivosť na svetlo alebo zvuk, vracanie. Väčšina postihnutých sa im nevyhne dodnes.

Odsúdení na záchvaty
„Migréna nie je bolesť hlavy,“ vyvrátil pre portál HN Science jeden z najčastejších mýtov neurológ Zoltán Goldenberg z Univerzitnej nemocnice Bratislava – Nemocnice Staré Mesto. „Je to ochorenie nervovo-cievneho pôvodu, ktoré sa prejavuje bolesťou hlavy, väčšinou jednostranne lokalizovanou, šíriacou sa postupne na celú oblasť hlavy. Začína sa bez predzvestí alebo s predzvesťou, označovanou ako aura, trvajúcou okolo tridsiatich minút. Následne môže trvať 24 až 72 hodín.“

Vyskytujú sa však aj kratšie záchvaty, trvajúce okolo štyroch hodín. Priemerne sa vyskytujú dva- až šesťkrát za mesiac.

Podľa štatistík migréna postihuje až 12 percent populácie a nevyhýba sa ani deťom.

Trikrát častejšie než muži ňou trpia ženy – takmer každá piata. Dôvody nie sú úplne objasnené, no logicky súvisia s hormonálnymi rozdielmi.

„Preto pozorujeme pokles frekvencie alebo aj ústup migrén u žien pri zmene hormonálneho stavu, napríklad pri tehotenstve alebo po menopauze,“ objasňuje neurológ. Výskumná pracovníčka Emily Gallowayová sa pre BBC vyjadrila, že náchylnosť žien na migrénu súvisí s väčšími výkyvmi pohlavných hormónov.

Výskyt migrén u žien sa preto úzko viaže k menštruačnému cyklu a mnohé z nich majú odsledované, ktoré fázy patria k potenciálne rizikovým. Asi polovica pacientov podľa informácií neurológa Jiřího Mastíka dokáže opísať takzvanú prodromálnu fázu (teda tú, ktorá predchádza nástupu akútnych príznakov).

„Väčšinou ide o zmeny nálad, podrážde...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-08-31 12:22:11 - Feat.: 0 - Title: Trpíte migrénami? Na Slovensko prichádza nový liek
01 - Modified: 2024-03-18 09:30:00 - Feat.: - Title: Muž trpel silnými migrénami, ktoré spôsobila pásomnica v jeho mozgu. Nakazil sa zrejme po tom, čo zjedol obľúbenú pochúťku Slovákov 02 - Modified: 2024-01-13 12:46:56 - Feat.: - Title: Migréna nie je len obyčajná bolesť hlavy: Ak ju chcete poraziť, držte sa týchto zásad 03 - Modified: 2023-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Postrach menom migréna: Zbaviť sa jej môžete tým, že zistíte, čo ju spúšťa 04 - Modified: 2022-06-13 07:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na tieto lieky, môžu spôsobovať silnú migrénu. Choroba zasahuje do životov miliónov ľudí 05 - Modified: 2022-02-27 13:50:23 - Feat.: - Title: Kto nezažil migrénu, nepochopí. Rady, ako s ňou bojovať
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 09:44