Chorý žlčník, vredy či cukrovka. Aká strava pri nich pomáha?

Praktická lekárka a internistka so zameraním na výživu z poradne KeepWell Alexandra Frolkovičová v rozhovore pre HN Magazín povedala, ako stravou môžeme pomôcť nášmu srdcu či črevám. 

Mala by byť strava súčasťou liečebnej terapie?
Určite áno. Strava má významný vplyv na naše zdravie a môže to byť v pozitívnom aj negatívnom zmysle. Podľa toho, ako si ju zostavíme.

Ako konkrétne dokáže pomôcť?
Okrem základných živín, teda cukrov, tukov a bielkovín, ktoré sa nachádzajú v zdravých aj nezdravých potravinách, tie zdravé obsahujú aj iné zložky, ktoré nás chránia pred ochoreniami. Sú tu najmä vláknina a tisícky fytochemikálií. Tieto môžu pôsobiť protizápalovo, antirakovinovo, imunomodulačne a mnohými inými spôsobmi prispievať k nášmu zdraviu.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.