StoryEditor

Ak trpíte niektorým z týchto príznakov, môže ísť o rakovinu hrubého čreva

24.06.2019, 00:00
Autor:
ipip
V spolupráci s odborníkom vám prinášame hlavné príznaky, ktoré signalizujú, že môžete trpieť rakovinou hrubého čreva.

Príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka často nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Často ich úplne prehliadame alebo ich dávame do súvislosti s inými vplyvmi – zlou stravou, stresom, či hemoroidmi.

Mimoriadne dôležité je odhaliť ochorenie včas a čo najskôr navštíviť odborníka. Podľa odhadov dosahuje úspešnosť liečby pri včasnej diagnóze až 90 percent.

Prinášame vám hlavné príznaky, ktoré signalizujú, že môžete trpieť rakovinou hrubého čreva. Galéria vznikla na základe odporúčaní gastroenterológa Borisa Pekáreka, primára gastroenterologického oddelenia Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Portál Europacolon (venujúci sa rakovine hrubého čreva a prevencii), na ktorý odkazuje aj stránka KRCA (kolorektálny karcinóm) však uvádza, že príznaky závisia od veľkosti nádoru a jeho umiestnenia v hrubom čreve.

Pekárek upozorňuje, že rakovinu môže ukrývať už aj jeden z príznakov. Pacient však môže trpieť jedným, ale aj všetkými či niektorými z nich. Pozrite si, o ktoré ide:

​Medzi ďalšie varovné príznaky patrí aj veľmi tmavé zafarbenie stolice, časté, bolestivé uvoľňovanie vetrov, nechuť do jedla či zvýšená únava.

Rakovina hrubého čreva zabíja u nás najviac mužov, u ktorých sa vyskytuje aj častejšie. Riziko zvyšuje obezita, fajčenie, nadmiera alkoholu, živočíšnych tukov a červeného mäsa. Pri nádoroch hrubého čreva je výrazný aj vplyv dedičnosti.

Ďalším dôvodom častého výskytu je zanedbávanie preventívnych kontrol, teda kolonoskopia (vyšetrenie hrubého čreva) a vyšetrenie stolice na prímes krvi. Päť rokov od vypuknutia choroby prežíva len päťdesiat percent pacientov – v ranom štádiu choroby má pritom nádej na prežitie takmer deväťdesiat percent chorých.

01 - Modified: 2024-02-16 16:39:42 - Feat.: - Title: Príbeh: Za nevysvetliteľnou únavou bol nádor. Nedostatok železa môže signalizovať množstvo závažných ochorení 02 - Modified: 2024-02-14 18:50:00 - Feat.: - Title: Iba Maďari a my, na rakovinu hrubého čreva umierame najviac na svete. Čo je príčinou alarmujúceho stavu? 03 - Modified: 2024-02-23 09:28:39 - Feat.: - Title: Slovensku patrí absolútne prvenstvo v úmrtnosti na kolorektálny karcinóm a druhá priečka vo výskyte 04 - Modified: 2023-12-27 15:44:32 - Feat.: - Title: Alergia na zimu a chlad nie je výmysel: Sledujte tieto príznaky a vopred tak predídete problémom 05 - Modified: 2024-01-10 13:53:08 - Feat.: - Title: Gastroenterológovia: Potrebujeme zmeny v hradení výkonov a presnejšie onkodáta
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 18:56