Extrémna chronická únava, ktorá pretrváva aj po dôkladnom odpočinku a dostatočnom počte prespaných hodín, môže naznačovať niečo vážnejšie. Prakticky všetky druhy rakoviny sa prejavujú nadmernou únavou, ale často sa vyskytuje pri leukémii, alebo pri rakovine hrubého čreva, ktorá spôsobuje stratu krvi. Dlhodobá a pretrvávajúca bolesť hlavy môže zase niekedy prezrádzať rastúci nádor na mozgu. Opäť platí, že ak tieto príznaky trvajú dlhší čas, je čas na dôkladnú lekársku prehliadku.Pixabay
StoryEditor

Aj sex môže vyvolať bolesti hlavy. Čo všetko spúšťa migrénu?

28.06.2019, 00:01
Autor:
jupjup
Pri akútnom záchvate migrény odporúčajú lekári lieky z kategórie triptánov. "Ich užívanie je bezpečné, menej zaťažujú organizmus ako napríklad analgetiká," uviedol lekár David Doležil v on-line rozhovore s čitateľmi.

Všeobecne by sa podľa lekára žiadne lieky na akútny záchvat nemali užívať viac ako desaťkrát za mesiac aby naopak bolesti nespôsobovalo nadužívanie analgetík. "Preto máme ešte takzvanú preventívnu liečbu, ktorá by mala počty atakov znížiť na najmenšiu možnú mieru," vysvetlil pre iDNES.cz.

Čitateľa zaujímalo tiež to, či migrénu môže utíšiť sex, konkrétne orgazmus. Podľa MUDr. Doležila žiadne takéto štúdie neexistujú. Naopak sex môže bolesť hlavy vyvolať. "Nejde o migrénu, ale podľa medzinárodnej klasifikácie bolesti hlavy existuje bolesť vyvolaná sexuálnou aktivitou," napísal lekár.

Na otázku, či existuje alternatívna liečba, odpovedal, že by bol za takú liečbu veľmi rád, ale bohužiaľ žiadna taká podľa neho nefunguje. Čitateľ Martin sa pýtal konkrétne na rimbabu. "Rimbaba má efekt na metabolizmus serotonínu, preto pozor pri užívaní s triptánmi," varoval.

Migrény môže spustiť zmena teploty, tlak
Spúšťačom migrén a bolestí hlavy môžu byť zmeny teplôt i tlaku, ale tiež prudké zmeny ovzdušia, klimatizácia v kanceláriách, cestovanie lietadlom alebo stres.

Práve výber potravín je človek trpiaci migrénou schopný ovplyvniť a prispieť tak k zlepšeniu svojho zdravotného stavu. Tým, že úplne odstránime zo stravy niektoré potraviny, možno množstvo záchvatov výrazne znížiť.

Medzi najčastejšie zaznamenané potravinové spúšťače bolestí hlavy patrí alkohol. Bolesti hlavy môžu vyvolať všetky druhy alkoholu, teda tvrdý alkohol, pivo i víno, aj keď červené častejšie než biele. "Bolesť hlavy vyvoláva etylalkohol, ale svoju úlohu hrá aj nástup dehydratácie sprevádzajúcej konzumáciou alkoholu," uvádza neurologička.

Ďalšie potraviny, ktoré migrenikom môžu vyvolať záchvat, sú zrelé syry, v ktorých je tyramín, čokoláda alebo hrášok, kde je fenyletylamín, v citrusoch fenolové amíny, v ázijských jedlách, polievkach v sáčku a údeninách býva glutaman sodný.

Jedzte pravidelne
Migrenikom prospievajú jedla nekorenené a pripravené z jednoduchých potravín. "Ideálne je napríklad dusené alebo pečené prírodné kuracie mäso. Optimálna príloha je z čisto ražnej múky, varené zemiaky či ryža. Na pitie skôr len voda alebo bylinné čaje. Zelenina zase varená alebo dusená. Na dochutenie je vhodná napríklad pažítka či petržlen a len mierne osoliť. Z ovocia optimálne banán," radí neurologička.

Veľmi dôležitá je aj pravidelnosť jedla. V dnešnej uponáhľanej dobe mnoho ľudí neraňajkuje, neobeduje a až v neskorších popoludňajších hodinách sa dostávajú k jedlu a potom jedia veľké množstvo naraz. A to môže byť problém.

Pacientom s migrénou lekári tiež odporúčajú dychové aj meditačné techniky, ktoré môžu pomôcť práve v prípade, keď je človek pod tlakom. Stačí sa sústrediť na hlboké nádychy a výdychy alebo sa trochu prejsť.

Migrénou trpí približne každý desiaty človek, ale vyše štyridsať percent z nich nemá diagnózu potvrdenú lekárom. Toto závažné neurologické ochorenie postihuje predovšetkým populáciu v najproduktívnejšom veku, medzi 18. a 60. rokom života, a je doménou žien. Niektorí vedci tvrdia, že za ne môžu ženské pohlavné hormóny, iní príčiny zvaľujú na potravinovú intoleranciu.

Na rozdiel od "bolenia hlavy" sprevádzajú migrénu nevoľnosti, poruchy videnia a citlivosť na svetlo a zvuky.

"Vôľou ťažkosti rozhodne nepremôžete," hovorí neurológ David Doležil, predseda Spoločnosti pre diagnostiku a liečbu bolestí hlavy a neurológ z Headache Centra Praha. "U každého pacienta môže mať atak migrény iný priebeh a jej trvanie sa pohybuje medzi štyrmi a sedemdesiatich dvoch hodinami. Prejavuje sa jednostrannú alebo pulzujúca bolesťou hlavy, často sprevádzanú žalúdočnou nevoľnosťou a zvracaním, precitlivenosťou na svetlo a hluk, potením, extrémnou únavou a až depresívnymi stavmi. Výnimkou nie je ani zimnica, návaly horúčavy, hnačka alebo záblesky pred očami. "

Od tlmenia bolesti k preventívnej liečbe

Hoci je migréna tretím najbežnejším ochorením na svete, ľudia o tomto probléme často nehovoria s lekárom. Pacienti sa často snažia riešiť akútne stavy pomocou voľnopredajných liekov proti bolesti. Ich kombinácie a zvyšujúce sa dávky znamenajú veľkú záťaž pre organizmus a môžu viesť k postupnému vytvoreniu rezistencie proti tejto forme liečby. Lieky proti bolesti prestávajú účinkovať a ich nadužívanie môže naopak vyústiť v silné bolesti hlavy.

"Voľne predajné analgetiká nie sú riešením. Pacienti bez konzultácie s lekárom užívajú aj niekoľko tabletiek liekov proti bolesti denne, hoci na akútnu liečbu migrény sú určené lieky zo skupiny triptánov. Každý pacient by mal začať u svojho praktického lekára, s ktorým svoj problém skonzultuje, a on ho následne podľa závažnosti ochorenia odporučí na špecializované neurologické pracovisko," hovorí lekár a dodáva, že novou možnosťou je cielená biologická liečba, ktorá môže znížiť dobu trvania aj intenzitu záchvatov a ich početnosť.

01 - Modified: 2019-05-26 22:05:18 - Feat.: 0 - Title: Ako poraziť migrénu. Tu sú tipy a rady lekárov a vedcov 02 - Modified: 2018-08-31 12:22:11 - Feat.: 0 - Title: Trpíte migrénami? Na Slovensko prichádza nový liek 03 - Modified: 2014-12-12 09:26:01 - Feat.: 0 - Title: Sedem druhov bolesti hlavy. Takto ich zvládnete
01 - Modified: 2024-03-22 09:53:47 - Feat.: - Title: Nie je bolesť ako bolesť, niekedy môže hlásiť závažný problém. Kedy radšej rovno bežať k lekárovi? 02 - Modified: 2024-03-18 09:30:00 - Feat.: - Title: Muž trpel silnými migrénami, ktoré spôsobila pásomnica v jeho mozgu. Nakazil sa zrejme po tom, čo zjedol obľúbenú pochúťku Slovákov 03 - Modified: 2024-03-08 11:33:28 - Feat.: - Title: Ide vám prasknúť hlava? Ako zastaviť bolesť skôr, než vôbec prepukne 04 - Modified: 2024-01-13 12:46:56 - Feat.: - Title: Migréna nie je len obyčajná bolesť hlavy: Ak ju chcete poraziť, držte sa týchto zásad 05 - Modified: 2023-12-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Ako rýchlo vypnúť bolesť hlavy. Triky, ktoré vám pomôžu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 21:35