Reuters
StoryEditor

Lekárska záhada. Americkí diplomati majú po incidente na Kube zmeny v mozgu, aké lekári nikdy nevideli

24.07.2019, 10:47
Autor:
ČTKČTK
Niektorí experti tvrdia, že nič nedokazuje súvislosti nálezu s pobytom postihnutých na Kube.

Skúmanie zdravotného stavu amerických diplomatov postihnutých na Kube záhadnou chorobou prinieslo prekvapivé zistenie o závažných štrukturálnych zmenách ich mozgu. Výsledok skúmania v utorok zverejnil časopis Journal of the American Medical Association. Kauza údajných akustických útokov sa v médiách objavila v roku 2017.

Niektorí americkí a kanadskí diplomati či ich príbuzní sa sťažovali na zdravotné problémy po krátkom pobyte v Havane. Viac ako 20 ľudí si po pobyte v domoch diplomatov a dvoch hoteloch sťažovalo na poškodenie sluchu, bolesti hlavy, závraty či poruchy spánku. Mnohí tvrdili, že počuli vysoké šumivé zvuky.

Príčina ťažkostí je dodnes nejasná, objavili sa domnienky, že zvuky mohli byť vedľajším produktom zle zostaveného odpočúvacieho zariadenia. Americké médiá začali špekulovať o akustických útokoch kubánskych tajných služieb alebo o otrave jedom či biologickou zbraňou.

Začiatkom tohto roka prišli dokonca vedci z univerzít v Kalifornii a britskom Lincolne s vysvetlením, že akustické útoky na občanov USA spôsobili cvrčky.

"Je to naozaj čudné, je to lekárska záhada," komentoval výsledky podrobného skúmania mozgu postihnutých Američanov vedec Randel Swanson. U množstva z nich bol zistený úbytok takzvanej bielej hmoty, tkaniva miechy a mozgu, ktorá je umiestnená pod mozgovou kôrou. Žiadne podobné postihnutie mozgu vraj neurológovia nikdy nevideli.

Niektorí experti podľa agentúry AP tvrdia, že nič nedokazuje súvislosti nálezu s pobytom postihnutých na Kube. Havanská vláda navyše akýkoľvek podiel na zhoršení zdravotného stavu diplomatov popiera.

Lekári okrem toho nemôžu porovnať terajšie výsledky testov so skorším stavom, pretože skúmané osoby podobnú procedúru v minulosti nepodstúpili.

Experti nevylučujú, že skutočnú príčinu ťažkostí sa nikdy nepodarí objasniť. Mnohí postihnutí sa navyše zotavili. "Ako ide čas, bude stále ťažšie určiť, čo sa naozaj stalo," vyhlásil Swanson.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:07