„Najznepokojujúcejšími miestami, ktoré majú byť natreté, sú tvár a trup, rovnako ako ruky a nohy,“ hovorí Dr. South-Paul, ktorý zahŕňa miesta medzi prstami na nohách a lôžkami na nechtoch. Podľa kliniky Cleveland, sú uši tretím najbežnejším miestom, kde vzniká rakovina kože. Ostatné citlivé miesta sú lebka (aj keď máte vlasy), viečka, pery, krk a podpazušie. Okrem toho ho musíte znova aplikovať, čo sa ľahko zanedbáva, keď ste na slnku. "Vačšina ľudí zabúda, že potrebujú znovu použiť opaľovací krém zakaždým, keď vyjdu z vody," hovorí South-Paul. "Ale vaša pokožka nikdy nezabudne na slnečné lúče, ktoré absorbuje, takže ochrana je vždy potrebná."Pixabay
StoryEditor

Tukové bunky pomáhajú rakovine kože šíriť sa ďalej do tela, zistili vedci

28.07.2019, 00:00
Autor:
khkh
Bunky môžu metastázovať a z prvého, dobre liečiteľného stupňa rakoviny, sa stáva choroba oveľa závažnejšia.

Ako sa z napadnutého znamienka na koži dostane rakovina ďalej do tela? Vedci si nad tým roky lámali hlavu. Teraz na to, zdá sa, prišli. Aspoň to tvrdia odborníci z Izraela, podľa ktorých melanóm využíva na ceste hlbšie do tela tukové bunky usadené hneď pod kožou. Tie mu totiž ochotne poskytnú prostriedky.

"Zodpovedali sme zásadnú otázku, ktorá vedcov zamestnávala roky," hovorí pre denník The Times of Israel profesorka z katedry ľudskej genetiky a biochémie na univerzite v Tel Avive Carmit Lévyová.

Záverom jej štúdie zverejnenej v utorok v časopise Science Signaling je podľa nej zistenie, že tukové bunky pod kožou pomáhajú bunkám spôsobujúcim rakovinu kože dostať sa z povrchu telesného obalu ďalej k orgánom.

Bunky vďaka tomu môžu metastázovať a z prvého, dobre liečiteľného stupňa rakoviny, sa stáva choroba oveľa závažnejšia. Zablokovať premenu melanómu je tak podľa Lévyovej jedným z primárnych cieľov dnešného onkologického výskumu.

"A teraz už vieme, že do tejto premeny sú zapojené aj tukové bunky," zdôrazňuje vedkyňa.

Tieto bunky sa pod kožou podľa vedcov zvyčajne zhlukujú do šesťuholníkov. U pacientov s melanómom, ktorým lekári vykonali biopsiu, to však bolo inak. V blízkosti rakovinových buniek boli tie tukové rozhodené, neorganizované.

To vedcov priviedlo k myšlienke začať tieto bunky skúmať. Neskôr zistili, že rakovinovým bunkám odovzdávajú proteíny nazývané cytokíny, ktoré sú v tele zodpovedné napríklad za expresiu génov (proces, ktorý spúšťa činnosť génov).

Prechod cytokínov z tukových buniek k melanómu spôsobuje, že sa človeku napadnutému rakovinou oveľa menej činí gén zvaný miRNA211, ktorý má na starosti potláčanie receptorov TGF beta. Tých potom pribúda, čo prospieva nádorovým bunkám, ktoré sú vďaka tomu agresívnejšie.

"Je to reťazec udalostí a spúšťajú ho tukové bunky," dodáva izraelská vedkyňa s tým, že nebezpečný proces sa dá zastaviť. Stačí podľa nej z melanómu vybrať tukové bunky a nádor sa zase upokojí a prestane sa šíriť.

Závery štúdie však podľa denníka The Jerusalem Post nehovoria, že by ľudia s väčším množstvom podkožného tuku boli ohrozenejší rakovinou kože.

"Neviem, či účinok tukových buniek na melanóm závisí od počtu týchto buniek. Je to veľmi dobrá otázka, ale neriešili sme ju," uviedla Lévyová s tým, že u obéznych ľudí je riziko vzniku rakoviny všeobecne väčšie.

01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 11:08