StoryEditor

Nová nádej v liečbe. Genetika odhalí riziko leukémie aj depresie

Ukáže nám budúcnosť a vysvetlí minulosť. Genetika dnes dokáže doslova zázraky. Využívajú ju najmä rodičia nenarodených detí, pretože pomáha odhaliť vrodené chyby aj dedičné choroby. Okrem toho vie zistiť, či vaším príbuzným nebol napríklad sám Richard III.

Genetika funguje veľmi podobne ako rozprávková veštecká krištáľová guľa. Odhaľuje ľuďom utajené zákutia ich života. Vie, odkiaľ prichádzajú, kto boli ich predkovia a aj to, aké choroby im hrozia v budúcnosti. Odbor lekárska genetika sa zaoberá práve rôznymi vrodenými chorobami. Medzi najčastejších pacientov patria rodiny, v ktorých sa vyskytujú dedičné ochorenia.

Vyšetrovanie prebieha veľmi často už v prenatálnom období. Ale aj neskôr, pretože mnohé dedičné choroby sa objavujú s vekom. Genetika zatiaľ nevie tieto choroby liečiť, to však neznamená, že lekári sú úplne bezhradní. Ak napríklad testy odhalia zvýšené riziko leukémie, lekári detailne sledujú rizikové osoby a môžu tak zachytiť chorobu vo veľmi skorom štádiu a rýchlejšie nasadiť liečbu.

Vedecké tímy po celom svete pracujú na tom, aby lekári boli schopní pacientom pomôcť. Ideálne ešte skôr, ako choroba prepukne. Geneticky podmienené choroby sú však často spôsobené mnohými chybami v géne. Nedá sa tak očakávať, že sa objaví jeden liek na jednu chorobu. Aj preto je výskum dlhý a veľmi zložitý.

​Dvojitú štruktúru DNA objavili už pred 66 rokmi. A odvtedy sme v genetike zaznamenali obrovský posun. „Bola objavená napríklad metóda odtlačkov prstov, keď pomocou DNA vieme individuálne identifikovať ľudí. Tiež na základe toho môžeme určiť, s kým sú príbuzní, kto sú ich predkovia. Okrem toho sa teraz vieme pozrieť aj na celý genóm, teda na celú našu DNA, vieme sa pozrieť na gény spájané s určitými chorobami a pochopiť genetický základ pre niektoré choroby. Čo sa týka technológií, vieme sekvenovať genóm v priebehu pár hodín, čo je úžasné,“ potvrdila v rozhovore pre Hospodárske noviny britsko-kanadská vedkyňa, profesorka Turi Kingová.

Genetika pre rodičov
Azda všetky ženy sa stretli s genetickým vyšetrením v období, keď čakali dieťa.

V prvom a druhom trimestri sa plošne zisťuje, či plod bude mať nejakú vrodenú chybu, napríklad Downov syndróm. Pravdepodobnosť, že toto základné vyšetrenie vyhodnotí riziko choroby, však nie je úplne najvyššie. Aj preto si často nastávajúci rodičia zaplatia nadštandardné genetické vyšetrenia. Medzi najčastejšie patrí vyšetrenie NIPT, ktoré spomínaný Downov syndróm detekuje s presnosťou 99 percent.

„Výsledky sú už do dvoch týždňov a vyšetrenie piatich najčastejších chromozomálnych chýb plodu stojí okolo 500 eur. V cene je aj vyšetrenie pohlavia plodu,“ tvrdí Petr Lošan z Genetiky Plzeň. Neschopnosť porodiť dieťa niekedy súvisí s genetickou zmenou. Aj v takomto prípade vedia lekári pomôcť. Exist...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-07-07 16:11:28 - Feat.: 0 - Title: Gény ovplyvňujú IQ, napísal mladý vedec. Z prestížnej univerzity v Cambridge ho vyhodili ako rasistu 02 - Modified: 2018-12-23 14:05:07 - Feat.: 0 - Title: Už len myslenie na to, že máte slabé gény, mení vaše telo 03 - Modified: 2018-03-07 10:25:37 - Feat.: 0 - Title: Genetička: Choroby predkov vám môžu zachrániť život 04 - Modified: 2018-03-02 12:25:22 - Feat.: 0 - Title: Nové zistenia lekárov a vedcov. Ako možno zmeniť naše gény?
01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 02 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 04 - Modified: 2024-04-05 09:14:48 - Feat.: - Title: Flašík bojuje v umelom spánku o život: V rodine má šéfa onkológie, pomôže mu? 05 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. apríl 2024 11:35