Na úvod mi dovoľte krátke rodinné intro. Moja mamina a starká chodia každú stredu na spoločný obed do reštaurácie. No nikdy, za žiadnych okolností, si nedajú rovnaké jedlo. Dôvod? To, čo jednej prospieva, druhej spoľahlivo ničí trávenie. Mladšia si tak výdatne dopriava cviklu či paradajky, staršia zas ryžu a čučoriedky.
Prečo to spomínam? Aby som podčiarkla dve nespochybniteľné (a empiricky overiteľné) pravdy o potravinách, o ktoré sa v zmätku okolo zdravej výživy môžeme oprieť. Po prvé: bez ohľadu na hlasy skeptikov, jedlo dokáže byť liek. (Hoci, samozrejme, nikdy nedokáže plne nahradiť liek v pravom zmysle slova.)
Po druhé: každý by si z priehrštia oných „potravinových liekov“ mal vyberať tak na základe exaktných informácií, ako aj na základe vlastného pocitu a skúseností. My vám v tomto článku máme ambíciu ponúknuť – pochopiteľne – práve onú exaktnosť.
Zdravé, prospešné, funkčné
Pre začiatok si treba ujasniť jedno: hoci jedlo naozaj dokáže urýchliť liečenie a držať na uzde naše choroby, termín superpotravina je prinajlepšom metafora, nie vedecky obhájiteľná kategória. „Je to výmysel a ani neviem koho. Viem však, že v prvom rade ide o marketingový ťah,“ hovorí pre HN magazín Jana Jurkovičová, ktorá sa na Lekárskej fakulte UK venuje otázkam výživy a prevencii chronických ochorení.
„Ak totiž niečo vyhlásim za superpotravinu, môžem zdvihnúť cenu, lepšie zarobiť. Zoznam superpotravín navyše podlieha módnym trendom.
Bavím sa na tom, ako niekto napíše, že nasledujúcu jar budú superpotravinami tieto konkrétne produkty....
Zostáva vám 85% na dočítanie.