Nemôžete. Pri očkovaní proti chrípke je do ľudského tela vpustený vírus, ktorý nie je aktívny, takže touto cestou sa chrípka chytiť nedá. Náchylné osoby ale môžu po očkovaní trpieť horúčkou, bolesťou svalov alebo slabosťou. Jedná sa ale o výnimočné prípady.Pixabay
StoryEditor

Chrípková sezóna je tu. Týmto by ste sa mali riadiť, ak nechcete ochorieť

01.10.2019, 11:14
Autor:
sansan
Pred začiatkom chrípkovej sezóny obranyschopnosť svojho organizmu posilnite dopĺňaním vitamínov, pravidelným pohybom i dôkladným umývaním rúk. Dodržiavajte zásady prevencie na verejných priestranstvách, na pracoviskách, vo výchovno-vzdelávacích zariadeniach a doma, odporúča Úrad verejného zdravotníctva SR.

Predovšetkým pre rizikové skupiny ľudí ako sú seniori, osoby so závažnými chronickými ochoreniami, s oslabenou imunitou, tehotné ženy a zdravotnícki pracovníci, je najúčinnejším spôsobom prevencie očkovanie proti chrípke.

Obranyschopnosť organizmu, vrátane toho detského, možete počas chrípkovej sezóny podporiť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu. Jedzte preto dostatočné množstvo čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Vyberajte si druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. Odporúča sa tiež cvičenie, každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku a otužovanie. Obliekajte sa primerane počasiu.

Ako si správne umývať ruky

Ľudia by v čase chrípkovej sezóny mali kýchať a kašľať do jednorazových vreckoviek, ktoré po použití zahodia do koša. Na pracovisku, vo výchovno-vzdelávacích zariadeniach a doma treba dbať na pravidelné nárazové vetranie. V čase narastajúceho počtu chorých by ste sa mali vyhýbať uzavretým priestorom s vyššou koncentráciou ľudí. V predškolských zariadeniach je potrebné zo zákona vykonávať takzvaný ranný filter, vďaka ktorému by mala  poverená osoba (zväčša pedagóg) v zmysle ochrany zdravia zamedziť, aby sa do kolektívu dostalo choré či nedoliečené dieťa.

K prenosu ochorenia môže dôjsť i kontaminovanými predmetmi (držiaky v MHD, nákupné košíky, kľučky) a rukami. Počas chrípkovej sezóny je preto mimoriadne dôležité dbať na čistotu rúk, pripomínajte to neustále aj deťom. Ruky si umývajte čo najčastejšie, aj po použití jednorazovej vreckovky, a to teplou vodou a mydlom. V prípade núdze účinne pomôžu aj dezinfekčné gély na alkoholovej báze. Pri mydlení rúk nevynechajte žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj za nechtami. Po dôkladnom opláchnutí použite jednorazovú utierku alebo čistý uterák.

„Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení a žltačky typu A. Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty patrí umývanie rúk medzi základné formy prevencie chrípky,“ povedal v tlačovej správe Ján Mikas, hlavný hygienik Slovenskej republiky. Vírus chrípky prežije v prachu a v izbovej teplote aj niekoľko dní. V domácnosti sa preto počas chrípkovej sezóny odporúča upratovanie „navlhko“, teda s použitím dezinfekčných prostriedkov s obsahom chlóru, glutaraldehydu, peroxozlúčeniny, chlóhexidínu či jódu.

Treba ju vyležať

Proti chrípke sa môžete chrániť aj očkovaním, ktoré je najúčinnejšou prevenciou. Dostatočná hladina ochranných protilátok sa v tele vytvorí asi po 10 až 14 dňoch po očkovaní. Úrad vrejného zdravotníctva ho odporúča podstúpiť v októbri alebo novembri s tým, že pred očkovaním by ste nemali pociťovať príznaky chrípky a prechladnutia. Vakcína vás chráni približne šesť mesiacov a treba ho absolvovať každý rok.

„Očkovanie proti chrípke odporúčame najmä rizikovým skupinám ľudí ako sú seniori, osoby so závažnými chronickými ochoreniami, tehotné ženy, osoby s oslabenou imunitou a zdravotnícki pracovníci. Priebeh ochorenia môže u nich totiž prebiehať s komplikáciami (zápal priedušiek, zápal pľúc, zápal stredného ucha), pričom chrípka môže spôsobiť nielen ohrozenie zdravia, ale aj úmrtie,“ zdôraznil Mikas.

Pre bežných ľudí je náročné rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií. Viacerí si ju mýlia so silným prechladnutím, následkom čoho liečbu i návštevu lekára podcenia v domnienke, že im postačí samoliečba bez odborného dohľadu. Chorobu je podľa Mikasa potrebné vyležať doma na lôžku a je dôležité riadiť sa v liečbe pokynmi ošetrujúceho lekára. Klinický stav ochorenia sa bez liečby pod dohľadom odborníka môže skomplikovať.

Príznaky chrípky a prechladnutia

Chrípka má náhly nástup príznakov z plného zdravia a sprevádza ju vysoká teplota. Typickým príznakom je bolesť kĺbov a svalov, silná bolesť hlavy. Prejavuje sa suchým a dráždivým kašľom, často sa objavuje zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do 2 až 4 týždňov od prvých príznakov. Chrípka je vírusové ochorenie a preto sa nelieči antibiotikami. Príznaky zmierňujú lieky na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy a proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju.

Prechladnutie nevzniká náhle z plného zdravia a triaškou a nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov. Typickými príznakmi sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo. K úplnému uzdraveniu môže dôjsť aj po niekoľkých dňoch od prvých príznakov prechladnutia. Pri ľahkých príznakoch ochorenia sa stačí zdržiavať doma pár dní a piť veľa teplého čaju a užívať voľne dostupné lieky, ktoré odporučí lekárnik. Pokiaľ ochorenie trvá dlhšie ako 3 dni a klinický stav sa zhoršuje, je potrebné navštíviť ošetrujúceho lekára. 

Chrípková sezóna trvá na severnej pologuli od októbra daného roka do konca apríla nasledujúceho roka (od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka). Počas nej môže dôjsť k chrípkovej epidémii. Vo všeobecnosti o nej hovoríme vtedy, ak dôjde k dvojnásobnému vzostupu chorobnosti na území okresu, kraja či celej republiky v priebehu dvoch po sebe idúcich týždňov, alebo tieto epidémie postihnú viac ako 50 percent populácie okresu, kraja, republiky. 

01 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 02 - Modified: 2024-03-08 11:33:38 - Feat.: - Title: Po covide a chrípke nastupuje na Slovensku nepríjemný jarný vírus. Vo svete má ročne tisíce obetí 03 - Modified: 2024-02-16 14:39:31 - Feat.: - Title: Odborníčka o chrípke: Zistilo sa, že vírus má tendencie spôsobovať závažnejšie ochorenie 04 - Modified: 2024-02-16 17:07:39 - Feat.: - Title: Krivka sa zlomila, no Slovensko má pri chrípke ešte najhoršie pred sebou. Na čo sa musíme pripraviť? 05 - Modified: 2024-02-12 12:36:04 - Feat.: - Title: Vrchol chrípky máme zrejme ešte pred sebou. Odborníčka radí, ako si s ňou poradiť čo najrýchlejšie
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 22:52