Pixabay
StoryEditor

Ako zabrániť „chorobe z myši“? Lekár radí

17.10.2019, 15:03
Autor:
jupjup
Bolesti ruky spôsobujú stále dlhé pohyby, ale zároveň pomáhajú práci s počítačovou myšou. „Pri práci na počítači, ktorý má zariadenie pod zápästím, ktoré uvoľní svalovinu predlaktia,“ poradil doktor Jan Zlatohlavý.

Podložka môže byť podľa lekára už zabudovaná v klávesnici alebo môžete použiť aj silikónový vankúš pred klávesnicou. Podobne sa používa aj podložka pred myšou, píše iDNES.cz.

Pomôžu pauzy

„Ďalej existuje aj vertikálna myš, ktorá pomáha odľahčiť svalom predlaktia,“ poradil lekár a dodal, že je tiež veľmi vhodné vkladať pauzy medzi prácou, keď necháte ruku a predlaktie odpočinúť, vyklepávať ruku, preťahovať svalovinu predlaktia a pri celodennej práci sú dôležité aj ergonomické pomôcky.

Prvými príznakmi vážnejších problémov bývajú okrem bolesti aj stuhnutosť, tŕpnutie prstov a opuch. Väčšinou sa jedná o zápal šliach.

Ak ruku pri počiatočných príznakoch choroby dostatočne nešetríte, môže sa u vás časom rozvinúť aj syndróm karpálneho tunela, pri ktorom opuchnú šľachy spájajúce svaly a kosti v ruke. Konkrétne v takzvanom tuneli, čo je priestor tvorený zápästnými kostičkami a väzivovým pruhom, ktorým prechádza nerv.

Ruku musíte šetriť

Pacientovi potom brní palec, ukazovák a prostredník, neskôr sa môže objavovať aj nepríjemná bolesť, ktorá sa stupňuje v noci. S prstami sa zle hýbe, môžu byť aj stuhnuté.

„Príznaky choroby sa potvrdzujú takzvaným EMG - elektromyografickým vyšetrením, pri ktorom sa meria rýchlosť vedenia vzruchu nervom,“ hovorí lekár Jan Zlatohlavý.

Prvou pomocou pri bolestiach ruky je na pár dní vynechať prácu, ktorá vám bolesť spôsobuje. Ak aj tak bolesť neustupuje, radšej navštívte lekára. Ten väčšinou ruku na nejaký čas zafixuje a predpíše lieky proti bolesti. Ak ani toto nepomôže, podstúpite ďalšie vyšetrenie, ktoré ukáže, či je potrebná operácia.

01 - Modified: 2019-05-21 18:28:54 - Feat.: 0 - Title: Najčastejšou chorobu z povolania je syndróm karpálneho tunela
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. apríl 2024 06:56