Kardiovaskulárne ochorenia patria medzi najčastejšie civilizačné choroby a hlavné príčiny únavy geriatrických pacientov. Ak vás zastihne únava počas bežných každodenných aktivít, ako je upratovanie domu alebo odstraňovanie buriny na záhrade, môže to byť znamenie, že vaše srdiečko už na svoju úlohu nestačí. Ak spozorujete, že je pre vás náročnejšie zvládať bežné činnosti, ktoré ste ešte pred nedávnom hravo zvládli, porozprávajte sa s vaším lekárom. Riešenie: Zmena životného štýlu a liečebné procedúry vám môžu pomôcť znovu získať energiu a dostať vaše srdce pod kontrolu.Flickr
StoryEditor

Lekári sú preťažení a vyčerpaní. V regiónoch zlyháva identifikovanie darcov orgánov

14.11.2019, 15:52
Slovensko patrí medzi špičku v operáciách umelého srdca.

Už nemajú viac času, aby čakali na transplantáciu, ak nedostanú okamžitú pomoc, zomrú.  Zlyhá im srdce. Našťastie, prognóza nemusí byť až taká pesimistická.

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave ako jediné pracovisko na Slovensku už viackrát úspešne implantovalo umelé srdce. "Hovoríme o programe, ktorý je nadstavbou k programu transplantácie srdca. Máme pacientov, ktorí sú na čakacej listine. Alebo sú extrémne chorí a vieme, že sú kandidáti na transplantáciu. No súčasne vieme, že ak niečo okamžite neurobíme, tak neprežijú," tvrdí primárka Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH Eva Goncalvesová.

"Ak je ťažko poškodené celé srdce je jeho náhrada umelým srdcom jedinou možnosťou. Pacient tak dostane šancu dožiť sa transplantácie." Práve títo pacienti majú vďaka programu SynCardia TAH nádej na život. Vôbec prvú implantáciu umelého srdca na Slovensku podstúpil 47-ročný pacient z Topoľčian v roku 2017.

Doteraz ho dostalo ďalších päť. Dvaja sú už po transplantácii, jeden zomrel a zvyšní traja na transplantáciu čakajú. "Dá sa povedať, že je to veľký úspech nášho pracoviska," doplnila Goncalvesová. 

Implantáciu umelého srdca plne hradí zdravotná poisťovňa pacienta. Umelé srdce je jednorazové a môže ho dostať iba jeden pacient. Primárka napriek úspešným zákrokom verí, že program sa nebude rozširovať a takýchto implantácií budú robiť menej a menej. 

 Problémom sú transplantácie 

"Sme veľmi radi, že sme schopní zachrániť ľuďom život. Ale boli by sme oveľa radšej, keby sme to robili transplantáciou. Žiť s biologickým srdcom kvalitne a dlhé roky je niečo úplne iné, ako žiť s umelým srdcom. Budeme šťastní, ak túto technológiu nebudeme musieť používať. No v súčasnosti vieme, že život prináša situácie, pri ktorých to budeme musieť urobiť." 

Transplantácie a darcovstvo sú totiž obrovským problémom slovenského zdravotníctva. "Tento rok patrí k tým lepším. Ale ani zďaleka sa neblíži svojimi parametrami k českému darcovskému programu. Len pre ilustráciu poviem, že priemerný počet transplantácií srdca v Česku je 50 až 60 ročne. My sa pohybujeme od 15 do 20. A to sa vôbec neporovnávame s najúspešnejšími programami, ktoré majú Chorváti a Slovinci." 

Slovensko podľa Goncalvesovej urobilo niekoľko systémových krokov. Každá nemocnica má vytrénovaného pracovníka, ktorý je schopný identifikovať darcu. Program však viazne. "Martinské odberové centrum pracuje veľmi dobre, no sú také, ktoré toľko darcov neidentifikujú. Súvisí to s tým, že to zdravotníkom spôsobí extrémne veľa práce," zdôraznila primárka. 

Zlyháva systém 

Lekári sú preťažení a vyčerpaní. Aj preto podľa nej radšej vyhlásia človeka za mŕtveho, aj keď by mohol byť potencionálnym darcom orgánov. " Nechcem nikoho kritizovať, viem, že personálna situácia v zdravotníctve je veľmi zložitá.

Ľudia pracujú na hrane svojich možností, majú desať nočných služieb mesačne a sú vyčerpaní. Ak sa celú noc starajú o živých a teraz sa majú postarať o mŕtveho, tak si musia vybrať. A o mŕtveho sa nepostarajú tak, akoby sa mohli. Nechcem im to zazlievať ani označiť, že niekto si nerobí svoju prácu." 

Občas sa vyskytne aj problém s rodinnými príslušníkmi darcov, ktorí odmietnu odobratie orgánov. "Naša legislatíva nie je postavená tak, žeby sme si museli pýtať súhlas rodiny. No chceme ho mať. Nechceme robiť niečo, s čím by rodina nesúhlasila."

Aj na to sú však lekári vytrénovaní. Zložité situácie vedia s rodinou vykomunikovať. "No je to ťažké, pretože sú v službe sami, majú množstvo ďalších pacientov.

Často sa rozhodnú, že budú robiť svoju prácu a mŕtveho človeka vyhlásia za mŕtveho. Chýba nám dostatok kvalitného personálu v regionálnych nemocniciach a odvaha," uzatvorila.  

Život s umelým srdcom

Dávid Demočko má 23 rokov. Na tlačovú konferenciu do Národného ústav srdcových a cievnych chorôb prišel aj s ruksakom. Má v ňom uloženú riadiacu jednotku svojho umelého srdca. „To srdce mi zachránilo život. Moje srdce by do dvoch týždňov zlyhalo. Toto bola pre mňa jediná záchrana.

Aj on verí, že sa čoskoro dočká transplantácie biologického srdca. "Verím, že sa čím skôr nájde vhodný darca a ja budem môcť žiť plnohodnotný život. No darcovský program nie je až taký silný, ako by mal byť. Napreduje to veľmi pomaly. "

01 - Modified: 2019-11-12 11:56:46 - Feat.: 0 - Title: Takto spoznáte, že vám zlyháva srdce. Päť príznakov, ktoré by ste nemali ignorovať
01 - Modified: 2023-05-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Z robotníckej rodiny tureckých imigrantov k operačnému stolu. Príbeh prvej chirurgičky, ktorá v Európe vykonala transplantáciu umelého srdca
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 20:49