Pixabay
StoryEditor

Chcete doplniť vitamín C? Nemusíte jesť citrusy, postačia jablká a hrušky, hovorí lekárka

22.11.2019, 11:10
Autor:
apeape
Ako posilniť v zime imunitu a vyhnúť sa chrípke či viróze? Stačí sa nadopovať vitamínmi, alebo je to zbytočné?

„Ideálne je jesť ovocie aj zeleninu niekoľkokrát denne, ale po celý rok, nielen na jeseň a v zime. Keď už virózu máte, neodporúčam konzumovať alkohol. Aj keď si mnoho ľudí myslí, že chrípku možno „prepiť“, v skutočnosti len odďaľujú svoje uzdravenie. Alkohol dehydruje, oslabuje imunitu, zaťažuje pečeň a viróza sa potom prejavuje silnejšie a trvá dlhšie, hovorí v rozhovore pre server Lidovky.cz Jaroslava Čiefová, praktická lekárka a internistka na EUC Klinike Praha.

Čo sa môže stať, keď prechodíme "bežnú" jesennú virózu?

Často na pohotovosti vidím typicky v piatok večer a sobotu pacientov, ktorým cez týždeň nebolo dobre ale "museli" chodiť do práce, a potom riešime ich zápaly priedušiek, dutín či dokonca zápaly pľúc, ktoré potom vyžadujú oveľa dlhšiu rekonvalescenciu. Poznám aj prípady, keď prechodenie chrípky viedlo k ochoreniu srdca a tí ľudia - a boli to mladí ľudia - skončili s kardiostimulátorom či dokonca ako čakatelia na transplantáciu.

Je nejaká možnosť, ako sa viróze vyhnúť?

Viróze sa môžeme naozaj doslova skúsiť vyhnúť. To znamená nechodiť v čase epidémie chrípky pokiaľ možno nikam, kde sa zhromažďujú ľudia: do kín, reštaurácií, na úrady... Tiež si častejšie umývajte ruky, nestačí ich len namokriť, ale je potrebné použiť dostatok mydla a ruky dôkladne pretrieť. Neumytými rukami by ste si nemali siahať na ústa či na oči, pretože vírus sa môže prenášať aj spojivkami.

A čo ak pracujete v open space?

Pri open space najviac záleží na ohľaduplnosti vás a vašich kolegov. Ak máte teplotu, silnú nádchu a kašlete, nemali by ste vôbec chodiť do práce, pretože len nakazíte ostatných. Ak je to možné, tak každú hodinu na päť minút vetrajte, aby sa vymenil vydýchaný vzduch. A ak vyčíňajú virózy, nepožičiavajte si od ostatných mobilné telefóny, príbory a - ak nemusíte - nezdravte sa podaním ruky.

Je dôležité vetrať aj doma?
Áno. Najvyššie niekoľkokrát denne, stačí na dve, tri minúty. A v noci, pokiaľ nie je veľká zima a nemáte okna do rušnej ulice, nechajte ich otvorené. V zime je dobré mať v izbe, kde spíte, okolo 18 stupňov. Miestnosti neprehrievajte ani vo dne, takých 20-21 stupňov doma úplne stačí. Keď budete mať doma prekúrené a pôjdete sa prejsť do sychravého počasia, vašej imunite to úplne nepomôže.

Je dostatok vitamínu C len povera, alebo naozaj funguje na jeseň a v zime jesť ho dostatok?
Ideálne je jesť ovocie aj zeleninu niekoľkokrát denne, ale po celý rok, nielen na jeseň a v zime. Celkom by ste mali zjesť počas dňa zhruba 400 až 500 gramov tepelne neupravené zeleniny a ovocia. Osobne veľmi neodporúčam ovocie z dovozu, najmä citrusy sa podľa mňa preceňujú. Bohato stačia jablká a hrušky.

Ktoré látky je tiež dobré telu dodať?
Našu imunitu neposilňuje len vitamín C, dôležitá je pestrá strava obsahujúca aj ďalšie vitamíny a minerály. Málo sa napríklad jedia ryby, tie by sme v jedálničku nemali vynechávať. Pokiaľ už chrípku máte, bolesť svalov zmierni vápnik s horčíkom a na bolesť v krku zaberá zvýšený prísun zinku a vitamín C.

A aké je optimálne množstvo?
Na konkrétne prípravky a ich dávkovanie sa spýtajte v lekárni.

Fungujú podľa vás na virózy voľne predajné lieky typu Coldrex?
Pomáha hlavne pokojový režim, je optimálne aspoň tri dni zostať doma v posteli a zvyčajne tretí deň býva ten zlomový, keď sa vám urobí väčšinou lepšie. Lieky chrípku nevyliečia, ale môžu zmierniť jej príznaky. Na bolesti a teplotu pomáhajú všetky lieky obsahujúce paracetamol, kyselinu acetylsalicylovú (napríklad aspirín alebo acylpyrín) alebo ibuprofén. Tak i vami spomínaný Coldrex.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí majú pocit, že sa pohybujú na hrane?
Často sa stretávam s tým, že ľudia, ktorí nedodržujú žiadne zásady zdravého života, sa pred chrípkovou sezónou nadopujú vitamínovými doplnkami a myslia si, že všetko bude dobré. Lenže takto to jednoducho nefunguje. Pokiaľ na vás niečo "lezie", mali by ste si naordinovať odpočinok a ľahnúť si, kým vám nebude lepšie. Inak len nakazíte svojich kolegov v práci a viróza vás nakoniec rovnako premôže.

Aké potraviny a pokrmy by sme pri viróze mali jesť? Čo by ste naopak neodporúčali?
Predovšetkým je potrebné dodržiavať pitný režim. Pri teplotách sa potíte a mali by ste tekutiny v tele dopĺňať viac ako obvykle. Môžete piť minerálky, džúsy, ale aj obyčajnú vodu, potom napríklad zázvorový čaj pre zahriatie, pochopiteľne platí, že všetko s mierou, preto nápoje striedajte. Dobré je jesť polievky, hlavne mäsový či zeleninový vývar, doplníte tekutiny, a ešte získate energiu, pretože inak rovnako pri chrípke nemáte veľmi chuť k jedlu. A naozaj neodporúčam konzumovať pri virózach alkohol. Aj keď si mnoho ľudí myslí, že chrípku možno prepiť, v skutočnosti len odďaľujú svoje uzdravenie. Alkohol dehydruje, oslabuje imunitu, zaťažuje pečeň a viróza sa potom prejavuje silnejšie a trvá dlhšie.

01 - Modified: 2019-11-18 08:25:18 - Feat.: 0 - Title: Viete, ako si správne umývať ruky? Možno robíte zásadné chyby 02 - Modified: 2018-12-20 15:02:36 - Feat.: 0 - Title: Desať základných pravidiel, ako si zdravo udržať imunitu 03 - Modified: 2018-11-15 10:39:58 - Feat.: 0 - Title: Open space je hniezdo vírusov. Zdravotní experti radia, ako sa najlepšie ochránite
01 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 02 - Modified: 2024-03-08 11:33:38 - Feat.: - Title: Po covide a chrípke nastupuje na Slovensku nepríjemný jarný vírus. Vo svete má ročne tisíce obetí 03 - Modified: 2024-02-16 14:39:31 - Feat.: - Title: Odborníčka o chrípke: Zistilo sa, že vírus má tendencie spôsobovať závažnejšie ochorenie 04 - Modified: 2024-02-16 17:07:39 - Feat.: - Title: Krivka sa zlomila, no Slovensko má pri chrípke ešte najhoršie pred sebou. Na čo sa musíme pripraviť? 05 - Modified: 2024-02-12 12:36:04 - Feat.: - Title: Vrchol chrípky máme zrejme ešte pred sebou. Odborníčka radí, ako si s ňou poradiť čo najrýchlejšie
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 00:29