StoryEditor

Žalúdok v ohrození: Pozor na tieto varovné príznaky, ktoré často podceňujete

29.11.2019, 23:00
Zlá a nepravidelná strava, neliečený Helicobacter, depresie, stres, ale aj obyčajný hnev – to všetko ohrozuje naše žalúdky viac, ako si myslíme.

Keď sa povie Slováci a problémy tráviaceho ústrojenstva, väčšine z nás blikne kontrolka so známou informáciou, že opakovane sa ocitáme na prvých priečkach úmrtí na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Avšak aj pri týchto údajoch sa štatistiky zoskupujú spolu so žalúdkom. Tam sa to totiž všetko začína. S vonkajším svetom je spojený len pažerákom a ústnou dutinou a tiež len od neho závisí, čo všetko sa dostane ďalej do čriev.

Prevencia vs. strach

Slovenské ministerstvo zdravotníctva aj ostatné krajiny Európy už takmer 20 rokov bojujú s tým, aby ľudia chodili na preventívne prehliadky, pretože väčšina ochorení tráviaceho traktu sa dá liečiť. Ak sa podchytia včas.

​Preventívne vyšetrenie v tomto prípade znamená predovšetkým dať si vyšetriť hrubé črevo, čo podstupuje podľa údajov Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti dnes už viac ako 30 percent ľudí v cieľovej skupine 50 až 75-ročných. Prípadne skôr, od 40. roku života, ak sa už v rodine rakovina vyskytla. Pri žalúdku je to však komplikovanejšie.

Väčšina prípadov rakoviny žalúdka nespôsobuje v počiatočnej fáze žiadne ťažkosti, a preto sa na ňu často nemyslí. Zbystríme až pri nepríjemných pocitoch v oblasti brucha, pocite plnosti aj po malej porcii,

pálení na hrudníku, vracaní s prímesou krvi či nevysvetlenej výraznej strate hmotnosti. „V súvislosti so žalúdkom sa nerobia ,preventívne‘ vyšetrenia – nemajú prečo, nemajú čo ukázať,“ upozorňuje Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

Tento typ rakoviny sa vyskytuje najčastejšie u starších ľudí vo veku od 65 rokov, pričom väčšina ochorení je zachytená v lokálne pokročilom a metastatickom štádiu. „Vo všeobecnosti incidencia onkologických ochorení stúpa.

Podľa údajov Národného onkologického registra Národného centra zdravotníckych informácií je počet novodiagnostikovaných prípadov, ako aj úmrtí na dané ochorenie v posledných rokoch však prakticky stacionárny,“ vysvetľuje Mária Rečková, riaditeľka Národného onkologického inštitútu.

Podľa gastroenterológa Habiba Narwana z bratislavskej gastroenterologickej ambulancie Abawi má karcinóm žalúdka klesajúcu tendenciu aj pre dobré výsledky preliečenia infekcie Helicobacter pylori, ale aj pre lepší prístup endoskopie a modernizácie endoskopických pracoví...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 02 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 04 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme? 05 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo na seba prezradili Katka a Michal? Búrajú genderové stereotypy a ich príbeh znie ako telenovela
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 18:15