Pixabay
StoryEditor

Ako si ošetriť vianočné poranenia. Čo zvládnete aj sami a kedy treba ísť k lekárovi?

Stačí chvíľka nepozornosti a miesto v rodinnom kruhu bude človek tráviť sviatočné chvíle v čakárni u lekára. Kedy sa oplatí byť obozretný?

Potrápiť dokáže aj obyčajné prechladnutie a je zbytočné cez sviatky hľadať lekáreň, ktorá má otvorené. Skontrolujte si pre istotu ešte pred sviatkami domácu lekárničku, či v nej nechýba niečo z bežného vybavenia, prípadne či to, čo v nej je, už nie je po expirácii.

V lekárničke by nemal chýbať liek znižujúci horúčku a bolesť, liek na kašeľ, kvapky do nosa a do očí, náplaste, dezinfekcia, sterilný obväz, chladivý gél. S týmto bežným vybavením zvládnete prestáť prechladnutie, obvyklé bolesti zubov, hlavy či chrbta i drobné poranenia, ku ktorým doma obvykle dochádza.

Najviac sa na Vianoce tešia malé deti. Ich nadšenie a zbrklosť môžu bohužiaľ spôsobiť rad nehôd. Všetko sa môže pokaziť už pri pečení koláčov, do ktorého sa deti rady zapájajú. Stačí jeden neopatrný pohyb a spália sa napríklad o rozpálený plech.

Prskajúci olej

Bolestivé drobné popáleniny spôsobuje tiež prskajúci olej pri smažení kapra či rezňov. Spravidla sa jedná o ľahké popáleniny prvého stupňa, ktorých ošetrenie zvládne každý doma s bežne vybavenou lekárničkou. V prvom rade popálenému z ruky zložte prstene, náramky a popálené miesto chlaďte pod tečúcou studenou vodou, kým to prináša úľavu. Prípadný vzniknutý pľuzgier neprepichujte. Aby sa postihnuté miesto lepšie hojilo, namažte ranu chladivým gélom.

V domácej lekárničke by rozhodne nemal chýbať napríklad liek Hemagel, ktorý ranu chladí a udržuje vlhkú, vďaka tomu sa na rane nevytvára chrasta, ktorý má tendenciu praskať, ale rana sa rovno zaceľuje. Hodí sa nielen na ošetrenie drobných popálenín, ale aj akýchkoľvek odrenín či rán. Zranené miesto môžete ešte prikryť sterilným obväzom.

Ak však dieťa či dospelý siahne na rozpálený plech celou rukou alebo sa oparí kdekoľvek inde a zasiahnutá časť tela je väčšia ako dlaň, je nutné po prvotnom domácom ošetrení už vyhľadať lekárske ošetrenie, možno sa jedná o popáleninu prvého stupňa. Ihličia a črepy ohrozujú oko Aj ďalší symbol Vianoc, nádherne vyzdobený stromček, môže priniesť nielen veľa radosti.

Len málokto nezažil, že by malé dieťa či domáci maznáčik nezhodili stromček alebo sa kvôli nim aspoň neroztrieštili vianočné ozdoby. Lenže jemné sklenené črepy sú veľmi nebezpečné. Zvlášť keď sa dostanú do oka.

Pri podozrení na prítomnosť skleneného kúsku v oku je nutné navštíviť pohotovosť nemocnice, kde je odborný personál schopný problém vyriešiť,“ radí Magda Pravdová, riaditeľka pražského Detského očného centra Priezorník.

„Väčšina vianočných ozdôb je ale teraz plastová, takže črep v tomto prípade oko neohrozuje. Trblietky treba vypláchnuť aspoň obyčajnou vodou alebo bórovou vodou - pokiaľ je v domácej lekárničke. Prípadne existujú kvapky či roztoky s obsahom očianky lekárskej, ktoré nielen pomôžu vyplavenie, ale aj podráždené oko upokoja,“ dodáva.

K úrazom pri stromčeku dochádza už pri zdobení. Pri jeho zrezávaní do stojana a orezávaní konárov možno zaniesť do oka piliny, triesky a úlomky dreva, počas zdobenia môžete podráždiť oko vniknutím umelého snehu či trblietok alebo si do oka zapichnúť ihličie.

„Poranené oko vykapajte sterilizačnými očnými kvapkami a vyhľadajte lekára. Ak sa vám ihličie či črep z rozbitej ozdoby do oka zapichne a zostane v ňom, nikdy sa ich nesnažte vybrať z oka sami. Zasiahnuté oko iba prekryte sterilným obväzom alebo vreckovkou a vyhľadajte lekára,“ dopĺňa svoju kolegyňu očná lekárka Eva Jerhotová.

Keď bolí duša

Ako ukazujú štatistiky vyťaženosti krízových liniek, zvlášť cez Vianoce rieši ľudia aj iné ako zdravotné problémy. Nie je to len strach a tiaže osamelých ľudí. Stále častejšie už v čase predvianočnom trpia tiež tí, ktorí sú obklopení svojou rodinou a priateľmi.

„Vianoce sú sviatky pokoja, izby, rodiny a lásky. To si naša spoločnosť neuvedomuje. Hektický a konzumný spôsob života, ktorý Vianociam predchádza, sám o sebe v ľuďoch vyvoláva stres,“ varuje adiktologička Monika Plocová z branického sanatória v Prahe.

Radí, že je dôležité si uvedomiť, že nie všetko musí byť dokonalé, pretože dokonalosti tak nikdy nedosiahneme. „Nech už hovorím o upratovaní, zháňaní darov...Rovnako tak konzum a prejedanie, pitie alkoholu vrchovatými dúškami neurobia človeka šťastným. Mierim k tomu, že práve v nedokonalosti je krása. Čaro Vianoc je v jednoduchej blízkosti a zdieľaní s ľuďmi, ktorých máme radi. Teda prevenciou je vlastne podľa môjho názoru uvedomenie si podstaty Vianoc. Snažiť sa prežívať tento čas v radosti, pokoji a pohode,“ uzatvára Monika Plocová.

01 - Modified: 2024-01-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Laicky povedané, zápasníci postupne hlúpnu. Traumatológ hovorí, aké dopady majú MMA zápasy na zdravie 02 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť 03 - Modified: 2023-12-28 10:36:06 - Feat.: - Title: Štíhla aj v novom roku: Vďaka tomuto tréningu si bruško udržíte vo forme aj počas sviatkov 04 - Modified: 2023-12-27 08:04:46 - Feat.: - Title: Kvíz: Ako dobre poznáte film o malom Kevinovi? Otestujte sa 05 - Modified: 2023-12-24 19:24:50 - Feat.: - Title: V Británii históriu kolied poznačil aj puritánsky zákaz sláviť Vianoce
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 05:51