StoryEditor

Ako škodia voľnopredajné lieky. Už štyri tabletky vám môžu ublížiť

03.01.2020, 23:00
Hoci majú už v názve uvedenú funkciu, ktorej by mali slúžiť, nie je to vždy tak. Lieky, najmä keď si ich ordinujeme sami, sa môžu z pomocníka premeniť na hrozbu. Koľko paralenov či ibalginov je už priveľa? Ako vám nesprávne dávkovanie môže zničiť pečeň alebo žalúdok? A čo sa stane, ak užijete, naopak, príliš málo účinnej látky?

Počas poslednej dovolenky na Novom Zélande som počas nakupovania v supermarkete uvažovala, kde nablízku môže byť lekáreň. Dôvod bol prostý – prechladla som.

A keď nádcha a kašeľ neustupovali ani po troch dňoch intenzívneho nasadenia zázvorového čaju s citrónom, cibule s medom a ďalších „babských“ liekov, rozhodla som sa porozhliadnuť po niečom silnejšom.

Teda, aby som bola presná, donútili ma k tomu náreky môjho manžela, ktorý po každom návale môjho suchého dusivého kašľa vystrúhal pohľad ranenej srnky a nástojčivo poznamenal: „Stále kašleš, čo s tým urobíme?"

​Ako som tak teda rytmicky pokašliavajúc blúdila pomedzi plné regály a rozmýšľala, čo kúpiť na večeru, zrazu ma zastavilo. Hneď vedľa drogériového tovaru sa týčilo niekoľko poličiek plných liekov – od klasických aspirínov a všemožných tabletiek proti bolesti cez pilulky na tráviace ťažkosti až po môj vytúžený sirup proti kašľu.

Zástancov prírodnej medicíny sklamem, pretože už prvá dávka zabrala takmer stopercentne. To však nie je pre tento článok podstatné (okrem toho, že mňa to, samozrejme, potešilo, pretože som mohla namiesto kašľa riešiť dovolenku). Poličky s tabletkami medzi regálmi s ovsenými vločkami či konzervovaným ovocím však našinca zvyknutého kupovať lieky iba v lekárni prekvapili.

No naznačujú, aký prístup majú Novozélanďania (a nielen oni) k voľnopredajným liekom – pre nich je to tovar ako každý iný a jeho užívanie nechávajú v podstate na uvážení každého jednotlivca.

A hoci u nás sa s takouto benevolenciou nestretneme, v rámci užívania liekov sa Slovensko rozhodne neradí k premiantom v rámci Európy ani sveta. Aj keď podľa štatistík ich spotreba u nás oproti minulým rokom mierne klesá, stále sa ročne dolu krkom Slovákov skotúľajú milióny najrôznejších piluliek.

Rebríček predajnosti už stabilne vedú tabletky proti bolesti alebo na tlmenie horúčky a zápalu. Sú však bezpečné? Kedy môžu aj zdanlivo neškodné „oblbováky“ na bolesť hlavy či začínajúcu chrípku ťažkosti iba zhoršiť? A kto by sa im mal vyhnúť úplne?

Zbytočná pomoc

Aby sme nestrašili hneď na začiatku, povedzme si základ, ktorý platí azda pri všetkom, nielen pri liekoch. S mierou a obozretne. Ak k nim budete takto pristupovať a nemáte iné dlhodobé zdravotné ťažkosti, nemalo by vám hroziť nič.

Čiže ak vás raz za čas (rozumej raz za niekoľko týždňov či mesiacov) prikvačí úporná bolesť hlavy a vyriešite to jednou tabletkou, ktorá ju zmierni, je všetko v poriadku. Alebo ak chrípku prečkáte doma v posteli s niekoľkými liekmi proti horúčke, takisto nešliapnete vedľa.

Problém však je, ak do seba tabletky proti bolesti hádžete na počkanie pri akomkoľvek čo i len náznaku problému alebo ich bez vedomia lekára užívate dlhodobo napríklad na boľavý chrbát či stuhnuté kĺby.

Pristavme sa ešte pri samotnej zvýšenej teplote a chrípke, pretože práve tu nezriedka robíme chyby a zbytočne sa zaťažujeme liečivami. Horúčka sama osebe chorobou totiž nie je, je len znakom a sprievodným javom toho, že sa v organizme niečo deje.

Ako na Národnom portáli zdravia upozorňuje lekárka Lucia Farkašovská, nemali by sme ju tlmiť za každú cenu. Samotné zvýšenie telesnej teploty je obrana organizmu proti cudzorodým látkam, napríklad vírusom, ktoré sú na vyššie teploty citlivé.

T...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 17:42