Reuters
StoryEditor

Všetko, čo potrebujete vedieť o nebezpečnom koronavíruse z Číny. Nakazeného spoznáte až po dvoch týždňoch

23.01.2020, 08:36
Autor:
mhmh
Nový koronavírus šíriaci sa z Číny už zasiahol dva kontinenty. Počet nakazených sa stále zvyšuje a európske štáty začínajú zavádzať protiopatrenia.

Čo je to koronavírus?
Koronavírusy sú pomenované po ostňoch vychádzajúcich z ich membrány, ktorá pripomína solárnu koronu. Napádajú primárne dýchacie ústrojenstvo u ľudí a zvierat. Táto rodina vírusov má širokú paletu mutácií, a to od bežného nachladnutia až po smrteľné choroby ako je SARS, ktorý napadol v roku 2003 tisíce ľudí a približne 800 ich zabil.

Ako sa človek môže nakaziť?
Koronavírusy sa môžu do tela človeka dostať skrz osobný kontakt, ako je podanie ruky, ale stačí aj dotyk s predmetom, na ktorom sa vírus zachytil. Zároveň sa tento typ vírusu šíri aj vzduchom (kašľaním, kýchaním).

Ako spoznáte, že ste nakazení koronavírusom?
Klasickými symptómami sú horúčka, ťažkosti pri dýchaní, kašeľ a bolesti hlavy. Ľahšie prípady môžu pripomínať priebeh ťažkého prechladnutia alebo chrípky, čo značne sťažuje rozpoznanie. Podľa vedcov má súčasný vírus 2019-nCoV inkubačnú dobu okolo dvoch týždňov.

Ako sa nákaze možno brániť?
Vedci v súčasnosti odporúčajú najmä preventívne opatrenia. Vyhnite sa kontaktu s chorými ľuďmi, umývajte si ruky a čo najmenej sa dotýkajte očí, nosa a úst neumytými rukami.

Odkiaľ sa vírus začal šíriť?
Začiatkom januára čínski vedci identifikovali koronavírus ako príčinu záhadného ochorenia 59 ľudí v meste Wu-chan. Vo väčšine prípadov išlo o predajcov rýb a ďalších živých zvierat. Rovnako ako v minulosti pri šírení chorôb SARS a MERS pravdepodobne nákaza pochádzala z trhu, nie je však zatiaľ jasné z akých zvierat. Nákaza sa však veľmi rýchlo rozšírila. V utorok večer úrady prvýkrát potvrdili nakazenie mimo územia Číny, konkrétne na letisku v Seattli.

Koľko už je nakazených?
Čínska vláda v súčasnosti potvrdila 598 prípadov nakazených ľudí, podľa informácií zahraničných médií už zomrelo 17 osôb. Štyria nakazení sa objavili v Thajsku, po jednom potom vo Vietname, Hongkongu, Macau, Spojených štátoch amerických, Južnej Kórei a Japonsku.

Ako sa v stredu vyvinula situácia v meste?
Vláda provincie Chu-pej oznámila v stredu, že od štvrtka 10:00 miestneho času bude vo Wu-chane a smerom z Wu-chanu kompletne prerušená verejná doprava. Týkať sa to bude autobusov, metra, trajektov a podľa zdrojov zahraničných médií aj osobnej dopravy.

​Dočasne prerušené budú všetky letecké aj železničné spoje smerom z mesta. Opatrenie má znížiť riziko šírenia vírusu. Vláda žiada obyvateľov, aby mesto neopúšťali, kým nepominú existujúce zvláštne okolnosti. Dôvodom pre opustenie provincie sú len "zvláštne dôvody".

Ako zatiaľ reagujú štáty?
Množstvo ázijských i ďalších krajín, vrátane USA, Ruska, Británie, Austrálie, Talianska či Turecka, zaviedlo v posledných dňoch opatrenia, tá na letiskách odhaľujú prípadné infikované cestujúcich. Ide predovšetkým o meranie teploty pasažierov z postihnutých oblastí. Rusi podľa agentúry Reuters už začali pracovať na vakcíne proti vírusu.

Čo môže situáciu skomplikovať?
Slovenské ministerstvo zahraničia sa obáva, že sa v súvislosti s blížiacimi sa oslavami čínskeho nového roka - tento rok vychádzajú na 25. januára - zvýši pohyb cestujúcich, a koronavírus by sa tak mohol rozšíriť do ďalších krajín.

Preto pred návštevou mesta Wu-chan rezort diplomacie nabáda turistov k zvýšenej opatrnosti a odporúča "vyhýbať sa miestnym trhom s predajom rýb a živých zvierat, obmedziť na minimum priamy kontakt so zvieratami, dbať o prísnu hygienu potravín, dodržiavať pravidelné umývanie rúk a vyhľadať odbornú lekársku pomoc v prípade klinických príznakov ochorenia akými môžu byť napr. zvýšená teplota, kašeľ či ťažkosti s dýchaním." 

01 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 02 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 04 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica 05 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 03:53