StoryEditor

Stomatologička: Boľavý zub môže spôsobiť aj infarkt

25.01.2020, 23:00
Kedy môže zápal v ústach znamenať pre telo ešte väčšiu katastrofu a ako liečiť boľavé zuby?

Na začiatok budem trošku osobná. Bojíte sa zubára?

Nie, a nikdy som sa ani nebála. Naopak, mám lekárov aj zubárov rada.

Ani keď ste boli malá?

Nie, pretože lekárske prostredie ma vždy bavilo, dokonca fascinovalo.

Ako dlho si čistíte zuby?

Používam sonickú kefku a mám na nej nastavený asi 5-minútový cyklus. Mám strojček a ten si čistím približne taký istý čas. Plus ešte večer používam medzizubné kefky.

Ak si človek vie správne čistiť zuby, stačí zrejme aj obyčajná kefka, nie?

Určite áno. Ale sonická má obrovskú výhodu v tom, že je veľmi efektívna. Odporúčam ju aj deťom či starším ľuďom. Keď som si prvýkrát umyla zuby sonickou kefkou, tak som sa cítila ako po dentálnej hygiene.

Je dôležité premýšľať aj nad druhom zubnej pasty?

Pre mňa je omnoho dôležitejšie správne si mechanicky očistiť zuby. Ak by nastala situácia, že zmiznú všetky pasty sveta, tak sa nič nestane. Typ pasty je dôležitý iba vtedy, ak má pacient problémy, napríklad má veľmi citlivé zuby. Aktuálne používam organickú bezfluoridovú pastu, je však o trošku drahšia ako bežné pasty. Pastu považujem iba za kozmetický produkt. A bieliace pasty sú podľa mňa komerčný podvrh.

A ústna voda?

Platí presne to isté ako pri paste. Používam ju iba preto, že mám z nej dobrý pocit.

Môžeme si zlou pastou alebo vodou aj ublížiť?

Áno, napríklad spomínanými bieliacimi pastami, ktoré majú príliš veľké zrno. Majú vysokú abrazivitu a fungujú podobne ako šmirgeľ. Môžu doslova zodrať zubnú sklovinu.

Pozrime sa na zuby trošku všeobecnejšie. Vedia sa podľa vás Slováci starať o svoje zuby?

Ako ktorí. Vidím veľa mladých ľudí, ktorí si veľmi zle čistia zuby. A, naopak, mnohí starší sú šikovní a berú hygienu poctivo. Určite svoju úlohu zohráva aj povlak. Niekto ho má veľmi pevný, upnutý na zuby a ide dole ťažko. Paradoxne, stále veľa ľudí sa priznáva, že ešte neboli na dentálnej hygiene.

Keď sa pozriete pacientom do úst, aké nedostatky najčastejšie vidíte?

Stále je to o tom istom: nedočisťujú si zuby. Ak si správne očistíte zuby, tak musíte cítiť, že na nich nie je žiaden povlak. Mnohí to však nevedia skontrolovať, chýbajú im správne zručnosti a návyky. Vidím, že tí, ktorí prešli na sonickú kefku, majú zrazu omnoho lepšiu hygienu. Prekvapuje ma, že veľa ľudí ešte stále nepočulo o medzizubnej kefke.

Štatistiky hovoria, že na preventívnu prehliadku k zubárovi prichádza zhruba polovica populácie. A to napriek tomu, že sa o tom neustále hovorí.

U nás je to trošku špecifické. Zariadenie, v ktorom pracujem, nemá zmluvy so zdravotnými poisťovňami, pacienti si za všetko platia, preto im je jedno, či prídu alebo neprídu na prevenciu. No tí, ktorí majú zmluvného zubára, berú často prehliadku alibisticky. Absolvujú ju iba preto, aby v prípade problému platili menej. Lekár im povie, že majú päť kazov, oni odídu a nič viac sa nestane, prehliadku majú za sebou, no zuby si nenechajú urobiť.

Považujú vaši pacienti zubný kaz za problém, ktorý treba urgentne riešiť?

Ako kto. Niekomu sa po informácii, že má jeden kaz, rúca svet, iný má desať kazov a špekuluje, či vôbec nabudúce príde. Ľudia sú rôzni. A stáva sa to, že ku mne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-01-25 18:29:50 - Feat.: 0 - Title: Umelá inteligencia preberie časť našich zodpovedností. V tomto zmysle naozaj nevieme, kam sa rútime
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: „Hollywoodsky úsmev“ z Turecka nemusí vydržať. Korunky vypadajú a zo zubov zostanú len zbrúsené pahýle 02 - Modified: 2024-03-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Maliar, ktorý prišiel o končatiny, dostal novú nádej. Chirurgom sa podarilo transplantovať mu obe ruky od darkyne orgánov 03 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 04 - Modified: 2024-03-05 14:00:00 - Feat.: - Title: Odborníčka Siklienková: Keď sa rozhodnete pre estetický zákrok, týchto určite vynechajte! 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:49 - Feat.: - Title: Poznámka: O skúsenostiach v medicíne
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 17:23