Pixabay
StoryEditor

Nepríjemná správa pre tých, čo priveľa športujú: Ovplyvňuje to váš mozog, správanie aj rozhodovanie

03.02.2020, 10:32
Autor:
ČTKČTK
Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. A platí to aj pri športe.

Príliš veľa športu unavuje nielen telo, ale aj mozog, a vedie k tomu, že sme impulzívnejší. Športovci, od ktorých sa vyžadujú intenzívne výkony, vykazujú známky mentálnej únavy a stávajú sa menej racionálnymi, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Všetkého veľa škodí. A pri športe

Vo chvíli, keď naše športové úsilie dosahuje svoje limity, je to poznať nielen na fyzickom stave či športovom výkone, ale aj na našom myslení. Skrátka a dobre: aj mozog sa unaví a dôsledky sú prekvapivé.

Francúzska štúdia, ktorú koordinovala nemocnice Hôpital de la Salpêtrière spolu s parížskou Sorbonne, s pomocou funkčnej magnetickej rezonancie ukázala, ako v dôsledku veľmi intenzívnej a dlhodobej fyzickej námahy vykazuje mozog pokles aktivity niektorých neurónových okruhov.

To znamená, že to pocítia mozgové spoje, mozog sa unaví a znížia sa kognitívne schopnosti. Vedci do svojej štúdie zahrnuli 37 profesionálnych športovcov v priemernom veku 35 rokov. Rozdelení boli na dve skupiny, z ktorých jedna zvyšovala svoj výkon o 40 percent počas troch týždňov. Títo športovci vypĺňali sériu testov týkajúcich sa správania, zatiaľ čo vedci hodnotili mieru ich fyzického a kognitívneho výkonu.

Čo sa ukázalo? Športovci, od ktorých sa vyžadovalo väčšie fyzické úsilie, vykazovali väčšie známky únavy, a to ako fyzické, tak aj kognitívne. Pri teste, ktorého cieľom bolo zhodnotiť, ako by sa správali v prípade dôležitých ekonomických rozhodnutí, sa ukázalo, že tí, ktorí boli po vysokom výkone unavení, boli impulzívnejší: dávali prednosť menšiemu, ale okamžitému ekonomickému zisku pred väčším, na ktorý by však museli trochu počkať.

Nadmerná fyzická záťaž je úzko spojená s mentálnou únavou

Táto impulzívnosť má svoje vysvetlenie. Pri funkčnej magnetickej rezonancii sa zistilo, že u športovcov, ktorí vyvíjali veľmi intenzívnu fyzickú aktivitu bez optimálneho obdobia odpočinku, sa v menšej miere aktivovala laterálna prefrontálna vrstva zásobnej oblasti mozgu ako u tých, ktorí vyvíjali menej fyzickej aktivity.

A táto oblasť mozgu má kľúčovú úlohu v kontrole impulzov, myslenia a udržiavaní pozornosti. Je to kľúčová oblasť pokiaľ ide o dosiahnutie nejakého cieľa, fyzického či mentálneho.

"My športoví lekári sme vždy zaznamenávali, že u nadmerne športujúcich osôb klesá výkonnosť a prejavujú sa psychické problémy, akými je nespavosť, nedostatok sústredenia, nepokoj a zmeny v chuti do jedla," hovorí docent Gianfranco Beltrami z Parmskej univerzity a viceprezident Talianskej federácie športových lekárov.

"Vždy sme sa pýtali, ako súvisí nadmerná fyzická záťaž s mentálnou únavou. Tento výskum na to dáva odpoveď," dodáva. "Zaujímavým aspektom je impulzívnosť. Sú športovci, ktorí pokračujú v tréningu aj vtedy, keď pociťujú bolesť," hovorí jeden z autorov štúdie Mathias Postiglione.

Štúdia ukazuje súvislosť medzi fyzickým a mentálnym úsilím. "Táto oblasť mozgu, ktorá je aktívna pri nadmernom športovom výkone, je tá istá, ktorá je zraniteľná pokiaľ ide o prílišnú kognitívnu prácu," uvádza.

Autori štúdie zdôrazňujú jeden aspekt, ktorý z výskumu vyplynul, a to že naše priority sa môžu meniť podľa úrovne únavy mozgu. Keď robíme závažné rozhodnutia v ekonomike, práve, politike či zdravotníctve, je dôležité kontrolovať úroveň únavy, pretože chybné rozhodnutia v týchto oblastiach môžu spôsobiť škodu nielen tomu, kto ich robí.

01 - Modified: 2019-03-21 14:52:23 - Feat.: 0 - Title: Život bez energie: Keď sa z vás stane bezvládna bábka 02 - Modified: 2019-04-15 08:55:11 - Feat.: 0 - Title: Ak sa neviete v práci sústrediť, vedzte, že vaším úhlavným nepriateľom je smartfón aj nesprávna strava
01 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 02 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 03 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu 04 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 05 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:48