StoryEditor

Veľký manuál k rúškam. Naučte sa ich nosiť a doprajte im správnu starostlivosť

24.03.2020, 09:34
V jednej veci sa odborníci zhodujú: aby sa zamedzilo plošnému šíreniu infekcie koronavírusu, je akákoľvek ochrana nosa a úst lepšia ako žiadna. Platí to však len vtedy, keď s ochrannými pomôckami správne zaobchádzate a dodržiavate základné hygienické pravidlá.

Jednorazových ochranných rúšok a respirátorov je na trhu akútny nedostatok. Každý sa chráni podľa svojich možností, niekto si rúško ušil, iný má jednorazové a ďalší používajú jeden z typov respirátorov. Ani odborníci nemajú úplne jasno, nakoľko sú schopné ochrániť nás pred vírusom COVID-19, uvádza iDNES.cz.

Rúška verzus respirátory

Rúška majú zabrániť prieniku choroboplodných zárodkov zvnútra von. Ich účelom je ochrániť okolie, nie človeka, ktorý ich nosí. Naopak respirátor chráni pred ohrozením zvonku. Človeka, ktorý ho používa, chráni pred prienikom baktérií či vírusov z vonkajšieho prostredia.

Ako dlho rúška alebo respirátor chránia, záleží na celej rade vonkajších faktorov - na pokynoch výrobcu, koncentrácii infekčných látok v prostredí, teplote, vlhkosti vzduchu. Spravidla sa doba použitia uvádza od 3 do 8 hodín.

Jednorazové papierové rúško

Rúška, ktoré sú inak bežne v lekárňach a obchodoch so zdravotníckymi potrebami, teraz nie sú k dispozícii, mnohí z nás majú ešte zásoby z minulosti. Ako také rúško správne nosiť a ako ho používať?

Reuters

  • Nosením jednorazového papierového rúška chránite predovšetkým svoje okolie. Pred prípadným náporom vírusu vás bežné rúško neochráni.
  • Rúško používajte podľa návodu výrobcu. Pokiaľ má dve farby, nosí sa modrou stranou von. Rúško sa totiž skladá z troch vrstiev. Vonkajšia vrstva, ktorá často máva modrú či zelenú farbu, chráni pred prenikaním kvapalných a pevných látok zvonku. Vnútorná biela vrstva absorbuje vlhkosť, ktorú vydychujeme. A stredná vrstva je samotný filter, na ktorom sa zachytávajú prípadné nákazlivé kvapôčky, ktorými by sme mohli ohroziť svoje okolie.
  • Nenoste rúško dlhšie ako osem hodín.
  • Rúška by mali tesne priliehať. Ohybný plastový prúžok preto pritlačte k nosu. Ak nosíte okuliare, vložte ho pod ne, okuliare sa vám nebudú zahmlievať.
  • Na rúško na tvári zbytočne nesiahajte, hromadia sa v ňom možné zdroje infekcie.
  • Ak rúško zvlhne, zvýši sa jeho priepustnosť a účinnosť sa znižuje. Preto je potrebné ho vymeniť.
  • Použité rúško treba dávať dole tak, aby sme sa nedotýkali filtra, teda stiahnuť vzadu za gumičky alebo rozviazať šnúrky a vyhodiť. Potom dôkladne umyť ruky teplou vodou a mydlom, prípadne dezinfekčným prostriedkom.
  • Jednorazové rúško nie je určené na opakované použitie. Po použití ho vyhoďte a umyte si dôkladne ruky.

Látkové rúško

Vzhľadom na nedostatok jednorazových rúšok prišli k slovu látkové rúška, ktoré sa používali kedysi aj v zdravotníctve. Desaťtisíce dobrovoľníkov šijú rúška pre svoje rodiny, zdravotnícky personál a ďalších ľudí. Ako by malo podomácky šité rúško vyzerať?

Najvhodnejší materiál je stopercentné bavlnené plátno. Dá sa vyvariť alebo sterilizovať. Rúško z bavlneného plátna je schopné zachytiť zhruba 70 percent vydychovaných kvapôčok, to zo zmesových materiálov zhruba 50 percent.

K fixácii rúška je vhodnejšia šnúrka, ktorá sa uviazať okolo hlavy a krku. Guma totiž po čase začne tlačiť a spôsobuje bolesť hlavy, to zhodne hovoria zdravotníci aj tí, čo rúška nosia po celý deň.

Aj v rúšku musíte dýchať. Dve vrstvy použite, ak šijete z látky s redšou štruktúrou alebo z trička, teda bavlneného úpletu, ktorý je priepustnejší ako plátno.

Skladané alebo s tunelom? Druhé je rýchlejšie na výrobu a podľa skúseností zdravotníkov lepšie prilieha k tvári. Ušitý štvorec 20x20 cm sa na bokoch stiahne podľa potreby a uviaže za uši alebo okolo hlavy.

Bez filtra, alebo s filtrom? Do šitého rúška nie je vhodné vkladať filter, pokiaľ nie je výmenný, alebo to nie je špeciálny nanofilter. Ako upozorňujú lekári, po krátkej dobe sa bežný filter stáva semeniskom infektov.

  • Aj bavlnené rúško časom vlhne a znižuje sa jeho účinnosť. Vtedy je potrebné ho vymeniť.
  • Tiež bavlnené rúško skladajte tak, že rozviažete šnúrky, bez toho aby ste sa dotýkali prednej časti.
  • Látkové rúško po použití vyperte na 60 stupňov alebo vyvarte. Vyčleňte nádobu a v nej pol hodinu prevárajte tak, ako sa kedysi vyvarovali detské látkové plienky. Nestrkajte ho do mikrovlnnej rúry, ani do rýchlovarnej kanvice. Po uschnutí prežehlite.

TASR/AP

Respirátory

Na rozdiel od rúšok respirátory chránia nositeľa pred prienikom vírusov a baktérií do sliznice. Respirátory účinné v boji s koronavírusom sa v lekárňach bežne nepredávajú. Respirátory sú jednorazové alebo s výmenným filtrom. Väčšina respirátorov je vybavená vydychovacím ventilom.

FFP3 

Pre lekárov a zdravotníkov, ktorí pracujú na infekčných oddeleniach alebo iných miestach, kde sa vyskytujú nakazení pacienti a kde môže byť vzduch kontaminovaný infekčnými látkami vrátane koronavírusu, sú určené respirátory filtračnej triedy FFP3. U tých je uvádzaná minimálna filtračná schopnosť 99 percent a maximálne riziko prieniku 2 percentá. Portwest

FFP2

Podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtecha sú pre väčšinu lekárov a zdravotnícky personál dostatočnou ochranou respirátory filtračnej triedy FFP2. Tieto respirátory majú minimálnu účinnosť filtrácie 88 percent a riziko nákazy pre zdravotníka je u nich uvádzané nanajvýš 8 percent. Portwest

FFP1 

Respirátory typu FFP1 ako ochrana pred chorobou COVID-19 neslúžia, chránia len pred prachom a sú vhodné len ako ochrana pri práci v prašnom prostredí. Portwest

​​Filtre z nanovlákien

Filtre z nanovlákien dokážu zachytiť až 99 percent všetkých mikroorganizmov. Tie po krátkej dobe usmrtia nanočastice striebra alebo medi, ktoré filter obsahuje. Respirátor s membránou z nanovlákna sa preto dá používať opakovane.

Najdôležitejšia zo všetkého je hygiena
Ani rúška a respirátory nepomôžu v boji s nákazou koronavírsom, ak nedodržiavate základné hygienické pravidlá. Zdôrazňuje to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Ktoré to sú?

  • Umývajte si ruky často mydlom a vodou najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii voda a mydlo, použite prostriedky na báze alkoholu.
  • Nedotýkajte sa očí, nosa a úst neumytými rukami.
  • Vyhýbajte sa kontaktu so zjavne chorými ľuďmi.
  • Ak ste chorí, zostaňte doma.
  • Pri kašľaní a kýchaní na verejnosti si zakrývajte ústa pažou alebo rukávom, nie rukou (kvapôčky sa potom môžu preniesť ďalej). Používajte papierové vreckovky, použitú vreckovku vyhoďte do nádoby na to určenej.
  • Čistite a dezinfikujte často používané predmety. Dezinfekciu používajte, aj keď ste v kontakte s ľuďmi, ktorí trpia akútnymi respiračnými ťažkosťami.
  • Nezdržujte sa v miestach s vyšším počtom ľudí.
  • Zdravotníci by sa mali chrániť obzvlášť, pretože práve oni prichádzajú najviac do styku s pacientmi.

01 - Modified: 2020-03-21 13:51:35 - Feat.: 0 - Title: Trik, ako predĺžite životnosť rúška. A ako ho nosiť, aby vám neuškodilo? 02 - Modified: 2020-03-20 09:47:44 - Feat.: 0 - Title: Pozrite si vo videonávode, ako správne nosiť rúško 03 - Modified: 2020-03-17 15:14:47 - Feat.: 0 - Title: Rúška môžete používať aj opakovane, hovorí Kalavská. Musíte však dodržiavať určité zásady 04 - Modified: 2020-03-17 10:20:45 - Feat.: 0 - Title: Treba používať ochranné rúško aj v aute, alebo sme v kabíne v bezpečí? 05 - Modified: 2020-03-16 12:18:30 - Feat.: 0 - Title: Ako si ušiť rúško? Pozrite sa na návod krok za krokom
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 09:04