Petr Topič, MAFRA
StoryEditor

Epidemiológ v Česku: Premorenie je prirodzenejšie, ako držať ľudí v prísnej karanténe

07.04.2020, 10:13
Epidemiológ a člen českej poradnej skupiny COVID Rastislav Maďar hovorí, že premorovanie v českej populácii prebieha takmer neustále, pretože existuje reťazec bezpríznakových nákaz.

„Už som navrhoval, aby sa používal výraz prirodzená imunizácia populácie,“ vymedzuje sa epidemiológ Rastislav Maďar proti pojmu, ktorý podľa neho ľudí zbytočne desí. Odborník v rozhovore pre MF Dnes hovoril o tom, čo si myslí o uvoľňovaní opatrení v Česku.

Je premorenie spoločnosti správne rozhodnutie?

Je to prirodzenejšia forma než držať populáciu v prísnej karanténe. Rovnako máme v populácii reťazec bezpríznakových nákaz, o ktorom vlastne nevieme. Takže premorovanie prebieha neustále. Bude sa diať aj potom, čo začneme uvoľňovať karanténne opatrenia. Musíme ale robiť všetko preto, aby sme ochránili zraniteľnú časť populácie.

Už som navrhoval všeobecne aj kolegom, aby sa používal výraz prirodzená imunizácia populácie. Predsa len dochádza k prirodzenému vytvoreniu protilátok bez toho, aby to niekoho zasiahlo nejako zdravotne.

Čo je teda cieľom prirodzenej imunizácie populácie?

Dosiahnuť určitú kolektívnu imunitu, ktorá môže byť 60 až 70 percent. A keď toľko ľudí chorobu prekoná s tým, že buď nemajú vôbec žiadne príznaky alebo len mierne, tak to potom chráni aj zvyšok populácie. Napriek tomu sa musíme snažiť, aby premorené neboli imunitne oslabené osoby. Keď už deti pustíme do škôlok a škôl, bude dochádzať k premorovaniu medzi nimi a ich rodičmi. Rodiny len nesmú ísť k starým rodičom, aby ich neohrozili.

Ako dlho sa bude spoločnosť v Česku premorovať?

To ešte nevieme. To má ukázať štúdia, ktorá je teraz naplánovaná v Prahe a na Olomoucku. Zistí sa, koľko máme bezpríznakových pacientov v populácii v tisícoch vyšetrovania. Na základe toho budeme môcť spresniť epidemiologické modely, ktoré sa vytvárajú, a tým pádom aj nejaké predpovede do budúcnosti. A súčasne budeme môcť lepšie odhadnúť, za akú dlhú dobu a ako veľmi sa spoločnosť premorí. Pretože niekde sa ten interval pohybuje až do 40 percent.

Ako chcete dosiahnuť, aby sa nákaza nedostala k seniorom?

Sú dve skupiny seniorov: bežní seniori, ktorí sú doma, nie sú odkázaní na pomoc okolia a sú sebestační. Týmto ľuďom stačí, keď dodržia odstup dva, tri metre od okolitých ľudí. To podľa mňa na pár mesiacov môže vydržať úplne v pohode. Keď potrebujú ísť výťahom, nech idú napríklad radšej po schodoch alebo počkajú na ďalší, alebo nech chodia von, keď tam nie je veľa ľudí. Proste nech si držia od ostatných ľudí odstup, k tomu nech majú rúško a vydezinfikujú si ruky po tom, čo sa vrátia z prechádzky. To je extrémne jednoduché.

A ako chcete chrániť seniorov v domovoch dôchodcov?

To je druhá skupina, ktorú musíme strážiť trochu komplikovanejšie. Sú to ľudia v domovoch pre seniorov alebo liečebniach pre dlhodobo chorých. Títo si sami odstup nemôžu udržať, pretože sú závislí na druhých, ktorí im musia pomôcť so základnými potrebami.

Týchto ľudí musíme chrániť tým, že personál nebude chodiť s príznakmi choroby do práce a bude požívať ochranné pomôcky. Pretože aj keď sa títo seniori a pacienti nemajú kde nakaziť, personál k nim môže vírus zavliecť. Ochrániť túto skupinu je kľúčová vec, ktorá by teraz mala nastať. Ak sa to podarí, tak potom môžeme postupne púšťať deti do škôlok a otvárať väčšie prevádzky. Predovšetkým je nutné, aby bol dodržiavaný odstup.

Aký názor máte na postupné uvoľňovanie nariadení, teda otváranie obchodov a podobne?
Obchody a služby budeme uvoľňovať po častiach. Takže ak sa vo štvrtok otvoria niektoré obchody, ďalšia vlna otvárania by mala prísť o dva týždne. Ďalšie zasa o dva týždne...Chceme totiž vyhodnocovať, čo opatrenia a otvárania prinesú.

Samozrejme väčšie prevádzkarne sa dostanú na rad až niekde úplne naposledy. To sa týka aj kultúrnych podujatí alebo plošného medzinárodného cestovania, ktoré zostane až úplne na záver.

Prečo má z epidemiologického hľadiska otvoriť ako prvé napríklad papierníctvo a obuv?

Hlavným kritériom je, aby tam nedochádzalo k dlhému kontaktu medzi ľuďmi.

A čo napríklad kaderníctvo?

Chápem, že spoločnosť kaderníctvo už veľmi potrebuje. Samozrejme bude povolené tiež, ale musíme to naplánovať krok za krokom. Musíme nastaviť jasné pravidlá, napríklad že kaderníčka nesmie odbiehať od jednej klientky k druhej, aké majú byť odstupy, koľko do obchodu bude smieť ľudí naraz, a podobne. Samozrejme všetko, čo sa použije, vrátane hrebeňa, bude potrebné dezinfikovať. Navyše v tomto prípade je dotyk s človekom, čo je iné, než keď v papiernictve podáte len nejaké predmety. Teraz sa ešte len bude musieť naplánovať, ako to bude vyzerať.

Takže než sa v Česku otvoria niektoré služby alebo krčmy, bude to trvať ešte veľa týždňov?

Ja by som si prial, aby tieto služby boli otvorené v ďalšej vlne. Len musíme naozaj presne definovať pravidlá. Pán minister (zdravotníctva Adam Vojtěch, pozn. red.) Veľmi podporuje, aby vznikli kritériá na dlhú dobu dopredu. K tomu je vytvorená aj špeciálna pracovná skupina. Budeme robiť takú mapu, čo by mohlo nastať. Tú chceme zverejniť asi po Veľkej noci. S tým, že keď sa ukáže, že po dvoch týždňoch napríklad niečo nenarobilo dobrotu, tak to vrátime späť. Súčasne je však nutné zdôrazniť, že ak sa ľudia nebudú správať zodpovedne, môže to kedykoľvek buchnúť.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-06 10:35:15 - Feat.: 0 - Title: Česi sa chystajú zmierňovať opatrenia. Minister hovorí o riadenom premorení populácie 02 - Modified: 2020-04-06 10:35:28 - Feat.: 0 - Title: Uznávaný český odborník zmenil na koronavírus názor: Väčšinu populácie treba zamoriť
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 06:54