Pixabay
StoryEditor

Nevyťahujte staré krivdy a problémy neriešte alkoholom, hovorí odborník

11.04.2020, 00:00
Náš život sa kvôli pandémii podstatne zmenil. Súčasnú krízu nemusíme podľa psychológa vnímať iba ako katastrofu, ktorá nám prináša len samé nepríjemnosti.

Ešte nedávno si podobnú situáciu len málokto vedel predstaviť: sme prakticky stále doma. Niekto z domova pracuje, niekto sa domov vracia hneď po práci, iný teraz prácu nemá a nevie, či ešte mať bude.

Náš život sa kvôli pandémii podstatne zmenil. Najhoršie túto situáciu väčšinou znášajú tí, ktorí nie sú v dobrej fyzickej či psychickej kondícii a nemajú rodinu ani priateľov, o ktoré by sa mohli oprieť.

„Pandémia koronavírusu dopadá nejakým spôsobom na psychiku nás všetkých,“ konštatuje pre Lidovky.cz psychológ a psychoterapeut Adam Suchý z Ordinácie klinickej psychológie v Prostějove. „Ľudia riešia množstvo problémov, od partnerských a finančných ťažkostí alebo strachu z choroby cez poruchy spánku až po pocity osamelosti.“

Ak budeme celé dni iba sledovať spravodajstvo o koronavíruse, potom si určite niektorú z týchto ťažkostí privoláme. Súčasnú krízu však nemusíme vnímať iba ako katastrofu, ktorá nám prináša len samé nepríjemnosti.

Môžeme ju brať aj ako príležitosť na chvíľu sa zastaviť a zamyslieť sa nad svojím životom. Možno vďaka tomu prídeme aj na to, čo by sme na ňom mohli zmeniť. Určite by sme ale na prípadné zmeny nemali práve teraz príliš ponáhľať.

Cesta k rozchodu

Mnohé manželské dvojice zostávajú doma v karanténe. „Byť na malom priestore stále spolu, bez toho aby sme si mohli zájsť do kina alebo na prechádzku, nie je práve ľahké,“ konštatuje psychológ Adam Suchý. „Veľa pritom záleží na kvalite vzťahov.“

Keď sú ľudia zvyknutí byť veľa pospolu, nemusí byť pre nich toto obdobie náročné. „Majú natrénované a vedia v takom modeli žiť,“ konštatuje psychologička Marta Boučková z Prahy 10. „Tí, čo boli zvyknutí spolu tráviť len pár hodín týždenne, len začínajú trénovať a prvé tréningy bývajú náročné.“

Už preto, že nemožnosť voľby je podľa jej názoru pre človeka zúfalá. Nemôžeme tak ľahko utekať pred tými, ktoré máme síce radi, ale predsa len si potrebujeme od nich oddýchnuť. Utekať nemôžeme dokonca tak veľmi ani sami pred sebou.

Psychológ Adam Suchý v takejto situácii radí netráviť všetok čas spolu, a ak to bytové podmienky dovolia, venovať sa po určitú časť dňa každý inej činnosti. Najťažšie väčšinou náročnú situáciu zvládajú partneri, ktorí majú medzi sebou problémy, ktorých riešenie dlho odkladali.

Chcieť ich naraz vyriešiť a vyťahovať pri tom na povrch staré krivdy môže byť podľa psychológa aj cesta k rozchodu. Čerstvé skúsenosti s tým majú aj v niektorých čínskych mestách, ktoré zrušili zákaz vychádzania. Úrady tu už začali prijímať nezvyčajne vysoký počet žiadostí o rozvod.

Pohárik nie je dobrý spoločník

Pri riešení partnerských konfliktov, ale aj iných problémov hocikto častejšie siahne po poháriku niečoho ostrejšieho.

„Pravidelné pitie vyšších dávok alkoholu, najmä destilátov, je v tomto čase a za tejto situácie vysoko nebezpečné,“ varuje profesor Michal Miovský, prednosta Kliniky adiktológie 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. „Už preto, že výrazne oslabuje imunitu a zvyšuje vnímavosť voči nákaze.“

S nárastom úzkostných a depresívnych reakcií pritom adiktologóvia zaznamenali zvýšenú spotrebu alkoholu i liekov. A to nielen u pacientov trpiacich závislosťou, ale aj u bežnej populácie.

Pobyt doma s množstvom voľného času, obmedzenie pohybu, obavy z budúcnosti aj ďalšie starosti priamo zvádzajú k tomu, vziať si na "pomoc" tabletku alebo fľašu alkoholu.

U mnohých citlivejších ľudí to však môže viesť k výraznému zvýšeniu spotreby alkoholu a iných návykových látok. A v budúcnosti vytvoriť o problém viac, než len to, čo spôsobí vo svojich dôsledkoch Covid-19.

Nejaké to pivo navyše alebo pohárik vína ale určite nevyžaduje okamžitý osobný kontakt s adiktológom. Podceniť pravidelný a výrazný nárast spotreby akejkoľvek návykovej látky, bez ktorej už si svoj každodenný život nedokážeme predstaviť, je však nebezpečné. Byť k sebe všímavý sa preto podľa slov profesora Miovského určite oplatí.

Udržujte psychickú pohodu

Zachovať si v ťažkých časoch dobrú náladu aj psychickú pohodu nie je vôbec jednoduché. „Dôležité je veriť tomu, že bude zase lepšie,“ hovorí psychologička Marta Boučková. „Ak chceme túto nádej živiť, mali by sme sa snažiť, hoci s menšími obmenami, čo najviac dodržiavať zabehnutý denný režim aj každodenné zvyky.“

Už preto, že nám to pomôže zachovať si nadhľad nad nepriaznivou situáciou. Sledovať len spravodajstvo o koronavíruse a všetko ostatné vypustiť z hlavy určite k psychickej pohode neprispieva. Oveľa lepšie je vyhradiť si vo svojom súkromnom rozvrhu čas na čítanie, cvičenie, sledovanie obľúbeného seriálu, kutilstvo alebo iné činnosti.

„Na moderné komunikačné technológie za normálnych okolností často nadávame,“ hovorí psychológ Adam Suchý. „V danej situácii nám ale môžu v mnohom pomáhať.“ Nech už nám sprostredkujú chýbajúci kontakt s ostatnými ľuďmi, alebo poslúžia k zabaveniu detí.

K psychickej pohode môžu ale prispievať aj zdanlivé maličkosti. Usmievať sa je podľa psychologičky možné aj pod rúškom a do spevu sa môže pustiť aj ten, kto nemá hudobný sluch.

Rovnako tak by sme nemali zabúdať aspoň na nejakú formu pohybu, aj keď to bude napríklad len cvičenie na stoličke. Dôležité je tiež udržiavať si kontakt so svojimi blízkymi, snažiť sa ich trochu potešiť alebo aj rozosmiať. „Nesmieme zabúdať, že síce žijeme v prítomnosti, ale pre budúcnosť!“ pripomína Marta Boučková. A tú si podľa jej slov pripravujeme a "maľujeme" najskôr vo svojej mysli.

Každá kríza je aj výzva

Na prvý pohľad sa zdá, že nám pandémia priniesla len samé nepríjemnosti. Pravda je ale pravdepodobne trochu iná. „Sú ľudia, ktorí si pochvaľujú určité spomalenie a zjednodušenie,“ hovorí psychológ Adam Suchý. „Odpadli im víkendy v nákupnom centre aj bezbrehé možnosti, ako tráviť svoje voľno.“ Zrazu majú čas na to, napríklad sa pri pohľade z okna radovať z toho, ako sa príroda nadychuje.

Veľa pritom však záleží na našom nastavení. Pesimisti najskôr vnímajú súčasnú situáciu ako úplnú apokalypsu, ktorá prináša len samé nepríjemnosti, zatiaľ čo optimisti ju berú ako podnet na zamyslenie. Podľa slov psychológa je v ideálnom prípade každá kríza zároveň príležitosťou na to sa zastaviť a začať robiť niektoré veci inak.

Možno práve vďaka kríze napríklad zistíme, že medziľudská súdržnosť nie je len obyčajné slovo. Už preto, že nám susedka, ktorú sme až doteraz veľmi nemuseli, ušila rúško alebo priniesla nákup. A rovnako tak nás môže príjemne prekvapiť aj partner, od ktorého sme si už po dlhých rokoch manželstva toho veľa nesľubovali.

„Až táto kríza skončí, vypukne možno chaos a ľudia budú chcieť dohnať, čo zameškali,“ myslí si psychológ Adam Suchý. Zrejme pribudne tých, ktorí budú potrebovať psychologickú podporu. Ale nájdu sa určite aj takí, ktorí krízové ​​výzvy využijú a niečo na svojom živote naozaj zmenia k lepšiemu.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-03 09:25:00 - Feat.: 0 - Title: Ako nás zmení kríza? Psychológ aj o tom, čo ho na Slovákoch prekvapilo 02 - Modified: 2021-03-31 10:24:20 - Feat.: 0 - Title: Naivní kedysi zahynuli a ďalej sa nemnožili. Dnes za toho, kto panikári, zaplatíme všetci
01 - Modified: 2024-03-20 13:15:31 - Feat.: - Title: Terapia u psychológa: Ako sa pripraviť? Čo keď vám nesadne prvé stretnutie a ako prekonať obavy 02 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová šanca pre odsúvané deti: Drucker sa chystá otestovať do 10-tisíc žiakov 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Budú školy bezpečnejšie? Prehľadávanie batohov nič nerieši. Expert hovorí o piatich spôsoboch ochrany 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 02:00