Reuters
StoryEditor

Pri liečbe remdesivirom došlo k zlepšeniu u viac ako dvoch tretín pacientov

14.04.2020, 09:57
Zdravotný stav sa u väčšiny z prvých 53 pacientov liečených experimentálnym liekom Remdesivir zlepšil. Konkrétne sa tak stalo v 36 prípadoch. Ale tiež sa u mnohých objavili vedľajšie účinky.

Vyplýva to z novo publikovanej vedeckej štúdie. Ta analyzovala priebeh liečby chorých s Covidom-19, ktorí ako prví vyskúšali prípravok od americkej farmaceutickej firmy Gilead, uvádzajú Lidovky.

Dali ho ťažkým prípadom

Štúdiu zverejnil počas Veľkej noci prestížny časopis New England Journal of Medicine a doterajší vývoj ohľadom nádejného lieku ďalej zhrnul šéf firmy Gileáde Daniel O'Day v liste zamestnancom.

Analýza sa týkala ľudí s veľmi vážnym priebehom ochorenia Covid-19. Tým liek poskytol americký výrobca liekov v rámci schémy, v ktorej sa prípravok dostáva k tým najbiednejším prípadom pre experimentálnu liečbu. 

Do analýzy boli zahrnuté dáta prvých chorých, ktorí sa do programu dostali, a ktorým sa remdesivir podával v období medzi 25. januárom a 7. marcom. Prípravok dostávali po dobu desiatich dní, prvý deň dostali dávku 200 mg a následne 100 mg v zostávajúcich dňoch.

Z 53 skúmaných infikovaných koronavírusom sa ich 22 liečilo v Spojených štátoch, 22 v Európe či Kanade a 9 v Japonsku. Všetci mali veľmi vážny priebeh ochorenia, viac ako polovica bola odkázaná na pľúcnu ventiláciu. Ich stav sa počas 18 dní zlepšil u 36 z nich, teda u 68 percent.

Z celej vzorky potom takmer polovica (25 pacientov) bola z nemocníc prepustená, 7 pacientov potom zomrelo. Podľa Jána Konvalinku, vedúceho výskumnej skupiny na Ústave organickej chémie a biochémie AV ČR, je tak úmrtnosť oveľa nižšia, než akú vykazujú porovnateľné štúdie iných liečebných postupov, ktoré boli nedávno publikované v Číne (napr. liečenie pomocou lopinaviru).

Práca zároveň spomína aj prípady vedľajších účinkov. Nejaké z nich hlásilo 60 percent pacientov, u dvanástich potom boli vážne. Najbežnejšia bola vyššia hladina pečeňových enzýmov, hnačka, vyrážka či nízky tlak.

Čakáme na klinické štúdie

Podľa šéfa Gileadu O'Daya sme ešte od ďaleko od toho, aby sme mohli definitívne povedať, či je remdesivir efektívny a bezpečný liek. V liste upozorňuje, že je remdesivir stále pokusným a neschváleným prípravkom. „Pri štúdiu remdesiviru nie je otázkou len či je bezpečný a efektívny proti Covidu-19, ale aj u akých pacientov zaberá, ako dlho by mali byť liečení a v akom štádiu choroby bude liečba najprínosnejšia. Potrebujeme veľa odpovedí, a preto potrebujeme rôzne druhy štúdií s rôznymi druhmi prípadov.“

Nová analýza neobsahuje údaje z klinických štúdií, ale ide zatiaľ iba o vyhodnotení výsledkov prvých liečených. Chýba tak napríklad kontrolná skupina a jedná sa o veľmi malú vzorku nakazených. Práve informácie z klinických štúdií budú rozhodujúce.

V súčasnosti ich beží 7, prvé dve spustila Čína na začiatku februára pre pacientov s ťažkými až strednými symptómami. Ďalšie dve štúdie bežia pod americkou firmou Gilead, jedna je pre vážne prípady ochorení a jedna pre tie o niečo ľahšie. Jednu potom vedie Svetová zdravotnícka orgnizace a jednu americký inštitút NIAID, ktorý remdesivir skúša na približne 800 pacientoch a časti podáva placebo pre kontrolu.

K očakávanému termínu zverejnenia výsledkov O'Day v liste uviedol, že Gilead očakáva dáta zo štúdie pre prípady s vážnym priebehom choroby na konci apríla a sľúbil, že sa je jeho firma pokúsi interpretovať a zverejniť čo najrýchlejšie.

Dáta zo štúdie NIAID sú očakávané v máji. Termín publikácie čínskych štúdií zatiaľ jasný nie je, podľa listu má Gilead informácie, že jedna čínska štúdia bola zastavená, pretože má údajne problém so zháňaním nových subjektov.

Šéf Gileadu v závere zdôraznil, že hoci všetci očakávajú dáta veľmi netrpezlivo, zvyčajne ich publikácie môžu trvať aj dlhšie ako rok, a tak rýchlosť, s akou sa teraz na výskume pracuje, je podľa neho pozoruhodná.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-09 14:44:33 - Feat.: 0 - Title: Liek proti koronavírusu bude už v lete, vakcína budúci rok. S vývojom sa ponáhľajú Japonci aj WHO 02 - Modified: 2020-03-17 08:11:09 - Feat.: 0 - Title: Vylieči koronavírus firma, za ktorej zrodom stojí Čech?
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 21:00