TASR/AP
StoryEditor

Premôže britská vakcína koronavírus? Šance sú na 80 percent, hovorí vedkyňa z Oxfordu

28.04.2020, 14:15
V Spojenom kráľovstve začali na ľuďoch testovať vakcínu proti koronavírusu. O prelom sa pokúšajú dva nezávislé vedecké tímy; úspech ale závisí aj na postupe epidémie.

„Povedala by som, že šance sú tak 80 percent. Ale skôr, než eventuálne začneme očkovať naprieč populáciou, musíme mať absolútnu istotu. Sme optimistickí.“

Slová Sarah Gilbertovej, profesorky na slávnej Oxfordskej univerzite, dávajú nádej miliónom, ktorí dostanú chorobu COVID-19, spôsobenú novým typom koronavírusu.

Ale cesta k úspechu, teda k potvrdeniu spoľahlivej a zdraviu neškodnej vakcíny, bude ešte dlhá - a dosť možno aj kľukatá, píšu Lidovky.cz.

Naočkujú vyše 400 dobrovoľníkov

Základom metódy, ktorú začali vedci z Oxfordu skúšať na sklonku minulého týždňa, je naočkovanie vzorky vyše 800 dobrovoľníkov.

Skutočnú injekciu, teda takú, ktorá obsahuje ChAdOx1 nCoV-19 založenú na neškodnom modifikovanom šimpanzom víruse, ale dostane len polovica z nich.

Druhej polovici vmiešajú do tela "prázdnu injekciu", teda bez účinnej látky; účastníci experimentu pritom nebudú vedieť, do akej skupiny patria. Vedci potom budú sledovať, či v priebehu nasledujúcich týždňov nastane výrazný rozdiel čo do nákazy koronavírusu.

Problém ale môže nastať, ak by epidémia medzitým v Spojenom kráľovstve z väčšej časti odznela - rozdiely medzi oboma skupinami by potom sotva mohli byť štatisticky významné.

Profesor Andrew Pollard, šéf Oxfordu projektu, to vie. „Isteže stíhame koniec epidémie. Ak sa nám to nepodarí, nebudeme schopní povedať, či vakcína skutočne funguje,“ priznáva vedec.

Z tohto dôvodu majú pri experimente prednosť dobrovoľníci z radov zdravotníckych pracovníkov. U nich je totiž vzhľadom k charakteru profesie vyššiu pravdepodobnosť, že sa koronavírusom v budúcnosti skutočne nakazia.

Podľa vedcov látky nemôžu ohroziť život

Podobný porovnávací prístup ako odborníci z Oxfordu volí aj druhý vedecký tím v Spojenom kráľovstve pokúšajúci sa vyvinúť vakcínu proti koronavírusu.

Ten pracuje pod hlavičkou Národnej zdravotnej služby (NHS), testovanie na o niečo väčšej vzorke ľudí zo štyroch rôznych oblastí však rozprestrie do dlhšieho časového úseku.

Za účasť v experimente ponúka NHS dobrovoľníkom sumu 190 až 625 libier, odmena sa líši podľa počtu návštev kliniky.

Vedci sa dušujú, že látky podávané dobrovoľníkom do tela nemôžu ohroziť život, pripúšťajú však možnosť obranných reakcií organizmu. Ľudia môžu krátkodobo dostať horúčku, bolesti hlavy, prípadne im môže opuchnúť ruka.

Aj preto existujú pre vstup do projektu vekové obmedzenia (zúčastniť sa môžu len osoby medzi 18 a 55 rokmi), podmienkou je dobrý zdravotný stav.

Elisa Granátová, prvá dobrovoľníčka v oxfordskom experimente, sa vedľajších účinkov zjavne nebojí a serveru BBC sa zverila, že ju do laboratória dostala hlavne zvedavosť aj snaha pomôcť. „Sama pracujem vo vede, a tak sa snažím podporiť vedecký výskum, ako to len ide,“ povedala Granátová.

Boj na mnohých frontoch

Najoptimistickejšie scenáre kolujúce vo vedeckej komunite počítajú s tým, že v prípade priaznivých porovnávacích výsledkov by vakcína mohla byť k dispozícii k hromadnému použitiu už tento rok na jeseň.

​Epidemiológ a hlavný poradca britskej vlády pre oblasť zdravotníctva Chris Whitty s tým ale skôr nepočíta. „Musíme byť realisti. Zatiaľ sa budeme musieť spoľahnúť na iné opatrenia, a to spoločenského charakteru,“ zmienil poradca.

"Spoločenskými opatreniami" myslí najmä zákazy zhlukovania väčšieho počtu ľudí na malom priestore a súvisiace obmedzenia voľného pohybu.

Tie by podľa Whittyho mohli v Spojenom kráľovstve trvať ešte mnoho mesiacov, ak skúšky možných vakcín nedopadnú podľa predstáv.

Na inej frontovej línii boja proti koronavírusu sa britské úrady medzitým snažia masívne navýšiť počet denných testov.

Rôzne čiastkové experimenty (napríklad cielené odbery krvi) by mohli zlepšiť povedomie o tom, ako sa vytvárajú protilátky a ako vlastne koronavírus v tele funguje.

Testovanie však zatiaľ nejde tak rýchlo, ako si vláda predstavovala. Kabinet pôvodne zamýšľal testovať na konci apríla 40-tisíc ľudí denne, čo by znamenalo, že pretestovanie celej britskej populácie by trvalo štyri a pol roka. Cieľ sa však zatiaľ nedarí plniť - minulý týždeň bolo tempo len asi tretinové.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-04-27 11:54:56 - Feat.: 0 - Title: Život so stálou hrozbou COVID-19? Niektorí vedci sa obávajú, že hon na vakcínu zlyhá 02 - Modified: 2020-04-24 11:55:40 - Feat.: 0 - Title: Bez očkovania proti koronavírusu sa nepohneme ďalej. Ďalší problém sú jeho odporcovia 03 - Modified: 2020-04-23 10:06:12 - Feat.: 0 - Title: Dávok vakcíny proti COVID-19 budú budúci rok milióny, hovorí mikrobiológ 04 - Modified: 2020-04-17 09:58:01 - Feat.: 0 - Title: Hľadá sa hlavný štít pred koronavírusom. Pomôže sto rokov stará vakcína?
01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 19:41