StoryEditor

Domáca lekárnička ako škatuľka prvej pomoci. Pozrite sa, čo v nej nesmie chýbať

10.05.2020, 00:00
Autolekárnička je povinná, domáca lekárnička nie. Napriek tomu sa hodí mať ju dobre vybavenú, pretože nie so všetkým musíme ísť hneď k lekárovi. Prvú pomoc si často môžeme poskytnúť, musíme mať ale základnú výbavu. Čo všetko by mala obsahovať?

Spomínate si na scénu vo filme Casino Royale? James Bond zistí, že bol otrávený. Rýchlo si soľným roztokom vyvolá zvracanie a odpotáca sa k svojmu autu, kde tuší spásu. V autolékárničke svojho vozidla Aston Martin nájde atropínové injekcie a malý defibrilátor, čo mu zachráni život.

Bežná autolekárnička je pochopiteľne vybavená trochu skromnejšie, ale aspoň je predpísané minimum, čo by mala vždy obsahovať. Čo sa o domácej lekárničke povedať nedá. Je čisto na nás, čo si do škatuľky prvej pomoci dáme. Čo všetko by v nej malo byť a ako by mala vyzerať? Pozrel sa na to server iDNES.cz.

Základ pre všetkých

Naši predkovia si schovávali sušené byliny pre každú príležitosť, pre dnešného človeka je takmer nutnosťou mať pri sebe aspoň "ružovú pilulku prvej pomoci". Ale aj keď vlastne veľmi nemaródujete, ani sa nevenujete zvlášť nebezpečným či riskantným činnostiam, mať doma niečo pre prípadnú náhlou situáciu je jednoducho základ.

„To, že sa najviac zranenie stane v domácom prostredí, je známa vec, rovnako ako fakt, že domáca lekárnička veľmi často pozostáva z hromady liekov po expirácii, použitých ovínadiel a teplomeru,“ píše na svojich stránkach praktická lekárka pre deti a dorast Renáta Růžková a upozorňuje, že ľudia by si obsah svojej lekárničky mali vždy upraviť podľa zloženia rodiny a s ohľadom na hobby, záľuby a životný štýl.

Hoci teda bude lekárnička v každej domácnosti iná, nájdeme v nej niekoľko spoločných prípravkov. Podľa lekára a publicistu Jiřího Pešinu môžeme jej obsah rozdeliť do dvoch skupín. Na základné zdravotnícke vybavenie a materiál a na základné lieky, masti, kvapky a dezinfekciu.

„Základný materiál, ktorý by nemal chýbať v žiadnej lekárničke, tvorí vankúšikové náplasti rôznych rozmerov, náplasti bez vankúšika na fixáciu obväzov, sterilné gázové obväzy, tlakové obväzy, sterilné gázové štvorce, elastické obvínadlá, trojrohú šatku, gumové škrtidlo, gumové jednorazové latexové rukavice, pinzety, nožnice, môže tam byť aj injekčná striekačka, spínacie špendlíky a pochopiteľne nesmie chýbať funkčný teplomer,“ vypočítava lekár. Rozhodne oceníte aj háčik na vyťahovanie kliešťov a prípravky na ochranu pokožky pred slnkom.

Pokiaľ ide o lieky, základom sú tie na zníženie teploty a proti bolesti. „Väčšinou obsahujú účinnú látku paracetamol alebo ibuprofen. Lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej sú vhodné len pre dospelých,“ vysvetľuje Pešina.

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 03 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 05 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 15:03