StoryEditor

Ako sa nezblázniť v čase koronavírusu? Negatívne emócie nás môžu zachrániť

17.05.2020, 00:00
Zatvorili sme sa doma a chránime sa pred útokom vírusu. Obmedzili sme výdavky a v pohodlí home officeu si vystačíme s teplákmi a papučami. Zisťujeme, že vlastne na prežitie nič viac nepotrebujeme. No omyl, mnohí z nás zožierajú strachom z prítomnosti a obavami o budúcnosť.

Negatívne emócie na nás útočia z každej strany a bojíme sa, že môže prísť ešte aj druhá vlna. Korona-nekorona, je isté, že urgentne potrebujeme pozitívny uhol pohľadu.

Nič nie je samo osebe ani dobré, ani zlé. Záleží na tom, čo si o tom myslíme, povedal už pred stáročiami William Shakespeare. A mal pravdu.

Týka sa to aj emócií, na prvý pohľad jednoznačne pozitívnych či negatívnych. No ktoré nás nakoniec ovplyvnia, je len otázka nášho postoja. Naša psychika, vedomie, podvedomie či nevedomie, dokáže totiž robiť zázraky. Inšpiruje nás k dobru alebo ťahá na úplné dno.

Nálady v čase korony

Aj vám v mobile pípajú notifikácie o počte nakazených, obetí, prepade ekonomiky a raste nezamestnanosti?

Alebo ešte horšie, množia sa vám e-maily od šéfa o problémoch vašej firmy, škrtaní benefitov a hrozbách, že ak sa to čoskoro nedá do poriadku, bude nevyhnutné prepúšťať, a čo ak o svoje miesto prídete aj vy?

A aby boli puzzle kompletné, tak sa deň čo deň hádate s manželom a deťmi o chaose v domácnosti a o nesplnených domácich úlohách?

Povedzme si pravdu, zažívame stres, ktorý útočí na naše nepoznané miesta. Z jednej strany ohrozuje zdravie a životy našich najbližších a z druhej strany aj našu peňaženku. Sme v panike, bojíme sa prítomnosti a ešte viac budúcnosti.

Máme sa tváriť, že sa nič nedeje, nasadiť americký úsmev a hrať dokonalých a neohroziteľných? Podľa Elizabeth Scottovej, ktorá sa špecializuje na stres manažment a kvalitu života, to rozhodne nie je dobrý nápad.

„Nemôžeme predstierať, že frustrácia neexistuje a vytesňovať negatívne emócie. Nie je to zdravé,“ tvrdí v komentári pre portál verywellmind.com. Podľa nej treba s negatívnymi emóciami jednoducho zabojovať, nie ich prehliadať.

„Ak ignorujete svoje pocity, tak to neznamená, že sa jednoducho stratia. Neodídu, ale znova sa objavia. Emócie sú signálom, či v našom živote niečo funguje, alebo nie,“ tvrdí Scottová. Podľa nej sú pocity hnevu a frustrácie signálom, že niečo treba zmeniť.

Potraviny proti stresu

V boji proti stresu a depresii pomáha aj zmena stravy. Odporúča sa jesť ľahšie jedlá bohaté na vitamíny:

  • nelúpaná ryža – pomaly sa vstrebávajúce uhľohydráty sú trvalejšou zásobou energie
  • zelenina – obzvlášť napríklad kel, uhorky, cesnak, avokádo, stonkový zeler
  • ovocie – napríklad čučoriedky, jahody, maliny sú zdrojom vitamínu C a mangánu
  • morské riasy, nápoj z mladého jačmeňa – posilňujú pečeň, podporujú detoxikáciu
  • mandle, slnečnicové semienka, sezam – sú bohaté na horčík, zinok, draslík a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu nadobličiek; počas stresu ich zásoby prudko klesajú
  • bylinkové čaje – proti stresu a nespavosti pomáha medovka, ľubovník aj harmanček

Zdroj: www.stromzdravia.sk

Profesor psychológie z Kalifornskej univerzity Paul Ekman identifikoval šesť základných emócií: strach, šťastie, smútok, prekvapenie, hnev a znechutenie. Až štyri z nich by sme pokojne mohli označiť za negatívne alebo nie veľmi príjemné.

Emócie podľa neho človek prejavuje cez mimické mikrovýrazy a nedokáže ich ovládať. Tieto mikrovýrazy trvajú približne 1,25 až 1,15 sekundy a počas tohto času prezradia našu emóciu, aj keď sa ju snažíme zakryť.

Aj keď sa pri negatívnych emóciách cítime väčšinou nepríjemne, nemusia mať na nás zlý dosah. Práve naopak. Stačí si iba uvedomiť, že negatívne emócie sú vlastne normálnymi emóciami. Expertka n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-04-28 16:52:06 - Feat.: 0 - Title: Dnes sa nedá fungovať na sto percent. Psychologička radí, ako zvládať emócie v týchto ťažkých časoch 02 - Modified: 2020-04-03 09:25:00 - Feat.: 0 - Title: Ako nás zmení kríza? Psychológ aj o tom, čo ho na Slovákoch prekvapilo 03 - Modified: 2020-03-27 15:23:36 - Feat.: 0 - Title: Psychiater Péter Hunčík: Rátajme s tým, že korona z vás vyplaví to najhoršie 04 - Modified: 2020-03-24 16:06:49 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus? Ľudia hľadajú vinníka, a to je chyba. Psychiater prezradil, čo ho hlboko znepokojuje
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 18:45