StoryEditor

Nová zbraň v boji proti koronavírusu. Tieto zvieratá nám môžu dať protilátky

19.05.2020, 00:00
Kríza koronavírusu by mohla mať nových nečakaných hrdinov. Vedci dúfajú, že s využitím protilátok, ktoré sa našli u lám, by mohli vyvinúť liek, ktorý by bol schopný ľudí ochrániť pred nákazou.

Kríza koronavírusu by mohla mať nových nečakaných hrdinov - lamy. Vedci totiž zistili, že ich krv obsahuje protilátky, ktoré sú účinné proti vírusu spôsobujúcemu ochorenie COVID-19. Teraz dúfajú, že s ich využitím by mohli vyvinúť liek, ktorý by bol schopný ľudí ochrániť pred nákazou, uvádzajú Lidovky.cz.

Výsledky štúdie vedci publikovali v časopise Cell. Kým ľudské telo vytvára iba jeden typ protilátok, lamy majú v krvi ich druhy dva. Jeden z nich je potom výrazne menší, má oproti ľudským protilátkam asi štvrtinovú veľkosť.

​Vďaka tomu sú potom schopné preniknúť aj do miest v proteíne vírusu, kam sa ľudské protilátky nedostanú, a dokážu tak proti vírusu bojovať oveľa efektívnejšie.

Celebritou medzi týmito chlpatými príbuznými tiav sa vďaka výskumu okamžite stala štvorročná belgická lama menom Winter. Tú vedci pôvodne vybrali do svojej štúdie, v ktorej skúmali účinnosť protilátok lám proti vírusom spôsobujúcim ochorenia SARS a MERS.

Tá sa potvrdila, a keď v januári tohto roku spisovali výsledky tohto výskumu a objavil sa nový koronavírus,  vedeckému tímu okamžite napadlo, že protilátka, ktorá zabrala proti SARS, by mohla rozoznať aj nový vírus. Tento predpoklad sa im teraz podarilo overiť, píšu New York Times.

Podľa Xaviera Saelensa, vedúceho nového výskumu a molekulárneho virológa z univerzity v belgickom Gente, je ďalšou výhodou protilátok lám to, že sa s nimi pomerne dobre manipuluje a možno ich tak zlúčiť s tými ľudskými.

To dáva nádej na možné vyvinutie lieku, ktorý by mohol chrániť pred nákazou koronavírusu. Podľa vedcov by naočkovanie protilátkami od lám mohlo poskytnúť ochranu, ktorá by začala pôsobiť okamžite a vydržala by v ľudskom organizme približne mesiac či dva. Užitočná by tak bola napríklad pre zdravotníkov, ktorí s nákazou prichádzajú do styku pravidelne.

​Dokončenie takejto vakcíny je síce podľa nich ešte minimálne niekoľko mesiacov ďaleko, pomaly sa ale blíži ku štádiu klinických štúdií. Zároveň budú podľa nich potrebné ďalšie experimenty, ktoré overia, či je podávanie týchto protilátok ľuďom bezpečné. „Ak to vyjde, lama Winter si zaslúži sochu,“ povedal vedúci štúdie Saelens pre New York Times.

Možné užitočné účinky protilátok v krvi lám nie sú úplnou novinkou a predmetom vedeckého skúmania boli už skôr. Vedci sa napríklad zaoberali ich účinnosťou proti HIV a ďalším vírusovým ochoreniam.

Nie sú však jedinými zvieratami, ktoré majú menšie protilátky, než sú tie ľudské. Je to ich genetická charakteristika, ktorú zdieľa celá čeľaď ťavovitých, do ktorej okrem nich patria aj ťavy a vikune. Menšie protilátky sa vyskytujú aj u žralokov.

Lamy proti stresu

Liečivé schopnosti lám sa ale neobmedzujú na mikroskopickú úroveň. Samotná ich prítomnosť má údajne upokojujúce účinky, vďaka čomu sa na niektorých amerických školách stali spojencami študentov v boji proti stresu zo skúšok. Netradičnú "lamiu terapiu" ponúkajú svojim študentom prestížne školy ako Kalifornská univerzita v Berkeley či Stanford. Pixabay

​Lamy na kalifornské vysoké a stredné školy vodí George Caldwell, ktorý ich chová v meste Sonora. „Akonáhle ľudia vidia lamy, celí sa rozžiaria,“ hovorí pre server The Guardian. „Lamy jednoducho majú túto schopnosť - sme takto naprogramovaní.“

Na univerzite v Berkeley usporadúvajú každý semester udalosť zvanú "Llamapalooza", pri ktorej je niekoľko lám privedených na univerzitný kampus a študenti sa s nimi môžu pozdraviť, fotografovať si ich, kŕmiť ich, či ich hladiť a dopriať si tak trochu relaxácie pred budúcim skúškovým obdobím. „Keď ste blízko lamy, stanete sa veľmi pokojnými a ste v duševnej pohode,“ pochvaľuje si účinky jeden zo študentov záverečného ročníka.

Nejedná sa ale len o roztomilé zvieratá, lamy sú užitočné všemožnými spôsobmi. Ich hrejivá vlna sa využíva na výrobu odevov, ich trus dobre funguje ako hnojivo a lamy sú tiež už po stáročia využívané na prevážanie nákladov.

Dokážu uniesť až štvrtinu svojej telesnej váhy, čo v čase krízy koronavírusu využila aj jedna lamia farma vo Walese. Tam tieto chlpaté zvieratá, ktoré zvyčajne vyrážali s turistami na treky, teraz pomáhajú s roznášaním nákupov pre starších ľudí v izolácii.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-05-18 07:27:24 - Feat.: 0 - Title: Znižujú rúška šírenie koronavírusu? Vedci urobili pokus na škrečkoch 02 - Modified: 2020-05-13 12:06:30 - Feat.: 0 - Title: Koľko vyliečených pacientov má protilátky proti koronavírusu? Nový výskum prináša odpoveď 03 - Modified: 2020-05-11 06:03:20 - Feat.: 0 - Title: Deti postihuje záhadný syndróm, niektoré majú v krvi protilátky proti koronavírusu
01 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 02 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 03 - Modified: 2024-03-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje 04 - Modified: 2024-03-13 19:25:20 - Feat.: - Title: Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​ 05 - Modified: 2024-03-06 15:19:20 - Feat.: - Title: Videli ste už hnedú pandu? Vedci vyriešili ich záhadu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 09:49