Reuters
StoryEditor

Podivné pozadie firmy, ktorá zmenila liečbu COVID-19. Zamestnáva autora sci-fi aj modelku

08.06.2020, 10:47
Dáta, ktoré poskytla nepríliš známa americká analytická spoločnosť Surgisphere, spôsobili po celom svete zmenu k prístupu liečby choroby COVID-19. Na ich základe sa Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a rad krajín po celom svete rozhodli pozastaviť testovanie lieku hydroxychlorochín. Lenže údaje firmy o pacientoch nakazených koronavírusom zo 169 nemocníc z celého sveta vzbudzujú pochybnosti.

Podľa piatkových informácií agentúry Reuters už trojica vedcov z USA a Švajčiarska dokonca stiahla štúdiu informujúcu, že podávanie antimalarika hydroxychlorochínu môže pacientom s COVID-19 uškodiť. Ich výskum sa opieral práve o dáta Surgisphere, o ktorých dôveryhodnosti panujú stále väčšie pochybnosti, uvádzajú Lidovky.cz.

„Nedáva to zmysel, vyžadovalo by to oveľa viac vedcov, než spoločnosť má, aby bola táto nadnárodná štúdia možná,“ povedal napríklad James Todaro, vyštudovaný lekár prevádzkujúci webovú stránku MedicineUncensored.com, ktorá zverejňuje výsledky štúdií o hydroxychlórochíne. „Surgisphere vyšla z ničoho, aby urobila možno najvplyvnejšiu globálnu štúdiu v tejto pandémii počas niekoľkých týždňov,“ dodal.

Traja zamestnanci a takmer žiadna on-line stopa

Firma Surgisphere vznikla v roku 2008 a pôsobí v oblasti analýzy zdravotníckych dát, jej výkonným riaditeľom je Sapan Desai, ktorý niekoľkokrát čelil obvineniam z využívania nezákonných lekárskych praktík. Nie je to však jediná kontroverzia spojená s touto spoločnosťou.

Denník The Guardian sa dopátral, že firma zamestnáva iba troch ľudí a hoci sa spoločnosť prezentuje ako jedna z najväčších a najrýchlejších databáz nemocníc na svete, v on-line priestore sa takmer nevyskytuje.

Na základe pátrania The Guardian sa navyše ukázalo, že ľudia vo firme nedisponujú vedeckým vzdelaním. Napríklad zamestnanec vedený ako vedecký editor je tiež autorom sci-fi príbehov. Ďalšia zamestnankyňa na pozícii marketingovej manažérky je modelkou z filmov pre dospelých a hosteskou objavujúcou sa v propagačných spotoch firmy.

Zo samotnej webovej stránky Surgisphere nie je jasné, ako spoločnosť uzavrela dohodu o zdieľaní dát s toľkými nemocnicami po celom svete, vrátane tých s obmedzeným prístupom k technológiám, a zladila ich.

Viac mŕtvych než v skutočnosti

Dva z popredných lekárskych časopisov - The Lancet a New England Journal of Medicine - publikovali štúdie založené na dátach Surgisphere. Ako spoluautor týchto štúdií je uvádzaný generálny riaditeľ firmy Sapan Desai.

Časopis Lancet vo zverejnenej štúdii tvrdí, že boli analyzované údaje zozbierané spoločnosťou Surgisphere od takmer 96 000 pacientov nakazených COVID-19, ktorí boli prijatí do 671 nemocníc po celom svete.

Týmto pacientom bol podávaný samotný hydroxychlorochín alebo táto látka v kombinácii s antibiotikami. Dňa 22. mája Lancet štúdiu zverejnil so zistením, že hydroxychlorochín, ktorý verejne propagoval aj prezident USA Donald Trump ako zázračný liek, bol spojený s vyššou úmrtnosťou pacientov s COVID-19 a so zvýšenými srdcovými problémami.

Tieto negatívne nálezy prinútili WHO, aby zastavila testovanie hydroxychlorochínu ako možného lieku na COVID-19. Údaje, o ktorých firma Surgisphere tvrdí, že ich legitímne získala od viac ako desaťtisícov nemocníc po celom svete a ktoré tvorili základ vedeckých textov, sú ale s najväčšou pravdepodobnosťou chybné.

Len o niekoľko dní neskôr odhalila austrálska mutácia denníka The Guardian v štúdii do očí bijúce chyby. Podľa štúdie vedci získali prístup k dátam z piatich nemocníc v Austrálii, pričom k 21. aprílu zaznamenali 600 austrálskych pacientov s COVID-19 a 73 úmrtí. Údaje z Johns Hopkins University však ukazujú, že v Austrálii bolo k 21. aprílu zaznamenaných len 67 úmrtí. Sapan Desai túto chybu vysvetlil tým, že do austrálskych dát bola náhodne zahrnutá jedna ázijská nemocnica, čo viedlo k navýšeniu prípadov.

Guardian odvtedy kontaktoval päť nemocníc v Melbourne a dve v Sydney, ktorých spolupráca s firmou Surgisphere by bola nevyhnutná na dosiahnutie čísel, ktoré firma uvádza. Všetky nemocnice odmietli akúkoľvek úlohu v takej databáze a povedali, že o Surgisphere nikdy nepočuli. Sapan Desai sa k výrokom nemocníc odmietol vyjadriť.

Ďalšia štúdia využívajúca databázu Surgisphere, ktorej spoluautorom je opäť Desai, zistila, že liek proti parazitom ivermektín znižuje úmrtnosť u ťažko chorých pacientov s COVID-19. Článok bol publikovaný on-line v elektronickej knižnici Social Science Research Network a pohnal peruánsku vládu, aby ivermektín zaradila do svojich liečebných politík, bez toho aby došlo k dôkladnému overeniu jeho skutočných účinkov.

WHO obnoví testovanie

Vzhľadom k otázkam ohľadom nespoľahlivosti údajov v súčasnosti prebieha nezávislý audit, preskúmanie dát firmy Surgisphere by malo byť dokončené v budúcom týždni. Na tlačovej konferencii v stredu WHO oznámila, že bude pokračovať vo svojom globálnom pokuse o výskum hydroxychlorochínu ako lieku na COVID-19. A to v nadväznosti na zistenia monitorovacieho výboru pre bezpečnosť údajov WHO, že u pacientov s COVID-19 nie je riziko zvýšené.

Peter Ellis, hlavný dátový vedec Nous Group, medzinárodnej poradenskej spoločnosti v oblasti riadenia projektov, uviedol, že databáza Surgisphere je „takmer určite podvodom“.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-06-03 19:10:07 - Feat.: 0 - Title: WHO obnovuje testy lieku na koronavírus. Propagoval ho aj Trump 02 - Modified: 2020-06-02 13:41:14 - Feat.: 0 - Title: Päť dní zaberá, ale desať dní už nie? Sľubný liek mal rôzne výsledky u pacientov s COVID-19 03 - Modified: 2020-05-27 09:43:17 - Feat.: 0 - Title: Biochemik o liečbe koronavírusu: Prezradil aj to, koľko bude stáť remdesivir 04 - Modified: 2020-05-25 11:52:06 - Feat.: 0 - Title: Jeden liek proti COVID-19 zaberá, druhý škodí, ukazujú štúdie
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 11:50