Reuters
StoryEditor

Prelom v boji s COVID-19? Bežný liek znižuje podľa vedcov počet úmrtí

17.06.2020, 10:15
Autor:
mlamla
Bežný prípravok môže výrazne znižovať počet úmrtí u pacientov s veľmi vážnym priebehom choroby COVID-19. Tvrdia to autori veľkej britskej štúdie na tisíckach ľudí. Detailné výsledky však zatiaľ neboli zverejnené.

Najväčšia klinická skúška možných spôsobov liečby choroby COVID-19 prišla s veľmi pozitívnym, hoci zatiaľ neovereným výsledkom. V rámci skúšky nazvanej RECOVERY vedci zistili, že podávanie protizápalového lieku Dexamethasone výrazne znižuje počet úmrtí u pacientov vo vážnom stave, píše Technet.cz.

RECOVERY je najväčšia skúška svojho typu na svete a preveruje rôzne postupy proti COVID-19, vrátane napríklad skúšok remdesiviru či hydroxychlorochínu. Dexametazón je protizápalová látka (kortikosteroid).

Nepôsobí teda priamo proti vírusu, skôr potláča prehnanú funkciu imunitného systému, ktorý v určitých prípadoch môže telu spôsobiť väčšie škody ako samotný vírus. (Na vysvetlenie: Dexamethasone s -e na konci a veľkým písmenom je názov lieku, s malým d a bez -e ide o názov účinnej látky.)

V rámci štúdie RECOVERY sa sledovala predovšetkým miera prežitia pacientov, a to po štyroch týždňoch od začiatku liečby. Dexamethasone v jej rámci dostalo 2 104 pacientov. Všetci dostávali raz denne dávku šiestich miligramov účinnej látky, a to buď vnútrožilovo, či orálne.

Zabral len u ťažkých prípadov

Liek pomáhal len pacientom s ťažkým priebehom choroby. Medzi tými, ktorí potrebovali ventilátor a dostali Dexamethasone, bola smrtnosť (tj. pomer ľudí s nákazou, ktorí zomrú) približne o tretinu nižšia ako v skupine pacientov na ventilátora, ktorá namiesto neho dostávala placebo. V tejto tzv. kontrolnej skupine bolo tiež niekoľko tisíc ľudí.

U tých, ktorí dostávali iba kyslík navyše a neboli pripojení k ventilátoru, Dexamethasone znižoval počty úmrtí výrazne menej znateľne, rádovo o jednotky percent. U pacientov, ktorí sa obišli bez kyslíka aj bez ventilátora, liek riziko smrti nijako neznížil.

Ak by výsledky obstáli, znamenalo by to však významné rozšírenie repertoáru postupov účinných proti COVID-19. Nejakú účinnosť zatiaľ potvrdil iba remdesivir, avšak ten funguje trochu inak.

Jeho hlavným účinkom je skrátenie pobytu v nemocnici, aspoň zatiaľ nameraný vplyv na smrnosť nie je tak dobre potvrdený a taký silný. A z princípu pôsobenia remdesiviru tiež vyplýva, že by mal fungovať predovšetkým v ranej fáze ochorenia, ako naznačujú aj pokusy na zvieratách.

Proti remdesiviru má Dexamethasone aj tú výhodu, že ide o látku bežne používanú a na pomery zdravotníctva veľmi lacnú. Na druhej strane sa zdá, že obe látky sa môžu vzájomne dopĺňať: jedna by mala zaberať prakticky výhradne u pacientov v najťažšej fáze choroby, druhú by bolo vhodné podávať skôr u pacientov, ktorí sú chorobou najhoršie ohrození. Musíme však varovať, že ide o odhad založený na predbežných informáciách.

Čo nám ešte chýba

Rad informácií nám stále chýba. Správa sa zatiaľ zakladá len na tlačovom vyhlásení autorov štúdie RECOVERY (tu v PDF). Tí podľa svojich slov pracujú na čo najrýchlejšom vydaní, príprave podrobnejšieho opisu výsledkov a sprístupnení dát o priebehu štúdie, zatiaľ je však jednoducho nemáme.

Vo chvíli, kedy vzniká článok, tak napríklad nie je jasné, aký veľký bol rozdiel medzi tými, ktorí liek dostávali v tabletkách a tými, ktorým bol podaný vnútrožilovo, či má, alebo nemá vplyv na dĺžku pobytu v nemocnici, rekonvalescenciu atp.

Zverejňovanie výsledkov bez podrobností, ktoré zvyčajne zahŕňajú vedecké články, je postup popisovaný zvyčajne "veda skrze tlačové správy" ( "science through press-release"). Ide o pejoratívny termín, pretože veľmi často vedie ku skresleniu pôvodných výsledkov.

Všeobecne sa oplatí prístup založený na princípe predbežnej opatrnosti: ak nie je k dispozícii podrobnejší popis, ideálne teda článok popisujúci daný experiment, a priamo namerané údaje, ktoré si ostatní vedci môžu overiť, nemožno výsledok brať vážne.

V tomto prípade postup autori obhajujú pochopiteľným argumentom, že včasné zverejnenie môže zachrániť životy. Svoju úlohu zohráva aj reputácia. Na rozdiel od nedávnej doslova škandalóznej štúdie o účinkoch hydroxychlórochínu je štúdia RECOVERY transparentná.

Ide o najväčšiu klinickú štúdiu hľadajúcu účinné postupy proti chorobe COVID-19, a stoja za ňou veľké mená aj inštitúcie. Pravdepodobnosť, že výsledok museli autori za niekoľko dní či týždňov odvolať, sa zdá v tejto chvíli nízka. S detailnejšom hodnotení bude však lepšie počkať na chvíľu, keď sa kolegovia budú môcť zoznámiť s podrobnejšími výsledkami.

Snáď nebude v blízkej dobe posledný. Prebieha celý rad ďalších klinických štúdií rôznych preparátov a postupov, ktoré preverujú aj ďalšie nové, a predovšetkým "staré" látky proti novému koronavírusu.

Takže sa teda v tejto chvíli nedá presne povedať, ako budú lekári s chorobou bojovať za pár mesiacov - napríklad aj za dexamethason sa nájde niečo lepšie. V túto chvíľu sa však postupuje skôr opačne: postupne sa "odpisujú" neúčinné terapie.

Napríklad toľko spomínaný hydroxychlorochín s najväčšou pravdepodobnosťou vo zvládaní pandémie COVID-19 zrejme veľkú úlohu nezohrá. Výskumníci sa od neho postupne odvracajú (a to aj napriek už spomínanému stiahnutiu štúdie, ktorá na základe zrejme falošných dát dospela k názoru, že pacientom skôr ubližuje).

Nejde ani tak o často diskutované vedľajšie účinky. Predovšetkým chýba dáta, ktoré by ukazovala, že pacientom pomáha: žiadna väčšia štúdia niektoré nádejné prvé výsledky z malých skúšok (niekedy doslova na jednotkách účastníkov) nepotvrdila. Ostatne hydroxychlorochín sa neosvedčil ani v rámci skúšky RECOVERY (PDF). V tejto chvíli sa už neodporúča na liečbu covidu-19 ani v USA, ani vo veľkej časti Európy.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-06-08 12:18:23 - Feat.: 0 - Title: Makakom remdesivir pomohol viac než ľuďom. Mali lepšie nastavenú liečbu 02 - Modified: 2020-06-02 13:41:14 - Feat.: 0 - Title: Päť dní zaberá, ale desať dní už nie? Sľubný liek mal rôzne výsledky u pacientov s COVID-19 03 - Modified: 2020-05-27 09:43:17 - Feat.: 0 - Title: Biochemik o liečbe koronavírusu: Prezradil aj to, koľko bude stáť remdesivir 04 - Modified: 2020-05-25 11:52:06 - Feat.: 0 - Title: Jeden liek proti COVID-19 zaberá, druhý škodí, ukazujú štúdie
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 12:58