RemdesivirTASR/AP
StoryEditor

Stanovili cenu lieku na COVID-19. Nebude pre všetkých rovnaká

30.06.2020, 11:47
Autor:
mlamlaČTKČTK
Spoločnosť Gilead Sciences stanovila cenu svojho lieku Remdesivir na COVID-19 v Spojených štátoch a ďalších rozvinutých krajinách na 2 340 dolárov (cca 2 074 eur) za päťdňovú liečbu. Pre niekoho bude však drahší, pre iné lacnejší.

Šéf spoločnosti Gilead Daniel O'Day v otvorenom liste na stránkach spoločnosti oznámil cenu za liek Remdesivir. Teda látku, ktorá donedávna bola jedinou overenou pomocou u pacientov s chorobou COVID-19, píše Technet.cz.

Liek sa zatiaľ podáva iba infúziou a jedno také balenie podľa Gileadu vyjde na 390 dolárov, teda približne 345 eur pri kurze pre 30. jún. Na základe doterajších skúseností sa predpokladá, že priemerný pacient dostane spolu šesť dávok v priebehu piatich dní a celková cena liečby sa tak dostane na zhruba 2 340 dolárov, teda 2 074 eur.

Podľa dnes známych výsledkov podávanie lieku skracuje u ťažko postihnutých pacientov dobu hospitalizácie, počet úmrtí v tejto skupine však zrejme výrazne neznižuje. Výsledky na zvieratách však dávajú nádej, že pri včasnom nasadení by mohol byť efekt väčší (a naznačujú to napokon aj údaje získané od ľudských pacientov, ale z pochopiteľných dôvodov ťažko dostupný liek zatiaľ dostávali predovšetkým ľudia vo vážnom stave).

Ako došli k výslednej cene?

Nezávislá nezisková organizácia ICER, ktorá vykonáva analýzu ekonomických aspektov zdravotnej starostlivosti v USA, dospela nedávno k záveru, že liek Remdesivir by bol "cenovo efektívny" pri cenách zhruba v pásme medzi dvoma až piatimi tisíckami dolárov za liečbu pacienta. Rozptyl je daný tým, že presná účinnosť lieku ešte nie je celkom jasne známa.

A tiež tým, že sa objavila ďalšia alternatíva pre pacientov vo vážnom stave, totiž podávanie kortikosteroidu Dexamethasonu. Aký presne bude mať vplyv na liečbu COVID-19, nie je v tejto chvíli jasné, ťažko sa teda hodnotí aj možný prínos Remdesiviru. (Dexamethasone tlmí prehnanú reakciu imunitného systému pacienta, zatiaľ čo Remdesivir pôsobí proti samotnému vírusu).

Nemôžeme nahliadnuť do rozhodovania Gileadu o cene, jasné je, že cena samotnej výroby je zanedbateľná. Externí odborníci odhadujú, že výroba jednej dávky by mohla vyjsť na zhruba desať dolárov. V reálnom prostredí ho indickí výrobcovia generických liekov produkujú za zhruba 60 dolárov za jednu dávku (tj. zhruba 360 dolárov za šesť dávok).

Oveľa väčšiu úlohu hrajú investície do výskumu, klinického hodnotenia lieku a tiež stavby výrobných prevádzok pre tento liek. Gilead verejne uviedol, že chce do tejto oblasti investovať zhruba miliardu dolárov. ICER z toho usudzuje, že ak by sa mala investícia vrátiť ekonomicky, mala by firma z jedného pacienta mať "navyše" najmenej okolo tisícky dolárov.

(Podrobnejší si cenový model a jeho parametre môžete prejsť v tomto PDF.) Výrobca bude mať ešte ďalšie náklady s klinickými štúdiami účinkov lieku, ktoré zďaleka nie sú u konca a tiež rozhodne nie sú lacné (stojí rádovo desiatky až stovky miliónov dolárov podľa rozsahu).

Predstavenou cenu 390 dolárov za dávku (teda 2 340 za šesť dávok) inak často kritický ICER označil za "zodpovedné rozhodnutie". S tou dôležitou výhradou, že zatiaľ nie je ešte stopercentne isté, či pacienti nebudú v priemere vyžadovať viac dávok.

Niekde menej, inde viac

Cena 390 dolárov za dávku tiež nebude pre každého. Bude platiť pre americkú federálnu vládu, ale nie pre súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorých je v USA väčšina. Tí budú za jednu dávku platiť cenu 520 dolárov. Pre Európu by teda mala zrejme byť vyššie spomínaných 390 dolárov za dávku. Oficiálne však ešte potvrdená nebola.

Nebude sa zrejme čakať dlho. Pred štyrmi dňami Európska lieková agentúra (EMA) po zrýchlenom hodnotení prínosov a rizík odporučila, aby bol liek Remdesivir podmienečne schválený na liečbu pacientov s chorobou COVID-19. Remdesivir budú môcť pod názvom Veklury predpisovať lekári v Európskej únii, akonáhle to odsúhlasí Európska komisia. Tá sa zvyčajne riadi odporúčaním liekovej agentúry a jej rozhodnutie sa očakáva v blízkej dobe.

Chudobnejšie krajiny budú mať ešte iný režim. V máji začal jeden z najväčších výrobcov liekov v Bangladéši Beximco Pharmaceuticals výrobu Remdesiviru. Pri zverejnení tejto informácie firma plánovala oceniť liek, ktorý sa podáva vnútrožilovo, na 5 000 až 6 000 bangladéšskych tak (52 až 62 eur) za ampulku; ocenenie firmou Beximco naznačilo, že by liečba jedného pacienta Remdesivirom mohla v krajine vyjsť na 295 až 781 dolárov (261 až 692 eur).

Gilead sa tiež spojil s výrobcami generických liekov v Indii a Pakistane, vrátane spoločností Cipla Ltd and Hetero Labs Ltd, aby vyrábali a dodávali Remdesivir do 127 rozvojových krajín. V nich by mala cena dosahovať zhruba 600 dolárov (asi 532 eur) za kúru.

V každom prípade teraz končí obdobie, kedy bol liek k dispozícii zdarma. Gilead 29. júna vyexpedoval posledných 120-tisíc dávok Remdesiviru, ktoré venuje vládam (v prvom rade tej americkej) a ďalším subjektom, a od 1. júla si bude za liek účtovať.

Do konca roka by mala spoločnosť podľa vlastných webových stránok vyrobiť celkom zhruba dva milióny dávok. Viac ako milión už vyrobila a dala k dipozícii, do konca roka by mala poskytnúť približne ďalší milión. Z toho pol milióna by malo byť k dispozícii americkým poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti.

Indickí a bangladéšski výrobcovia by mali do konca roka vyrobiť údajne rádovo tiež jednotky miliónov dávok lieku. Firma chce však nadviazať partnerstvo s ďalšími výrobcami aj v Európe, Ázii či Amerike.

Ako to funguje

Remdesivir by vírusu mal komplikovať množenie v tele pacienta. Vírusy sa nevedia deliť samy, potrebujú k tomu hostiteľskú bunku, ktorú "oklamú", aby vyrábala novú generáciu vírusu.

Remdesivir a podobné prípravky (presnejšie tzv. analógy nukleotidov) veľmi zjednodušene povedané slúžia v bunke ako falošné stavebné diely vhodné pre stavbu ďalších kópií vírusu. Avšak v skutočnosti obsahujú pokyn k ukončeniu "stavby", a množenie vírusu teda prítomnosť prípravku zastaví. Teda aspoň v ideálnom prípade, v praxi samozrejme nemusí postup fungovať. Napríklad preto, že vírus zmutuje a "falošné diely" neuplatňuje.

Prípravok, ktorý sa podáva vo forme infúzie, by mal slúžiť proti pomerne širokej škále vírusov, zatiaľ však nebolo oficiálne schválené jeho použitie ani proti jedinému. V roku 2019 sa skúšal v Demokratickej republike Kongo proti vírusu ebola. Remdesivir si však neviedol príliš dobre a prestal sa pacientom podávať ešte pred koncom skúšky. Iné látky sa ukázali účinnejšie.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 07:33