C. Goldsmith
StoryEditor

Možný prelom v liečbe HIV. Prvý človek bez transplantácie je podľa vedcov v remisii

10.07.2020, 13:23
Autor:
sansan
HIV pozitívny muž v remisii môže byť prvým pacientom, ktorý sa skutočne vyliečil z choroby bez toho, aby potreboval transplantáciu kostnej drene.

HIV postihuje desiatky miliónov ľudí na celom svete a hoci choroba už nie je automatickým trestom smrti, aký bol kedysi, pacienti musia brať lieky po celý život, uvádza portál ScienceAlert.

Negatívne testy

V posledných rokoch sa zdá, že dvaja muži - známi ako Berlínsky a Londýnsky pacient - boli vyliečení z tohto ochorenia po podstúpení vysoko rizikových transplantátov kostnej drene kmeňových buniek na liečbu rakoviny.

Medzinárodný tím vedcov sa teraz domnieva, že môže mať tretieho pacienta, ktorý po podstúpení iného liečebného režimu už nevykazuje známky infekcie. 34-ročnému Brazílčanovi diagnostikovali HIV v roku 2012.

V rámci štúdie dostal niekoľko silných antivírusových liekov, vrátane maraviroku a dolutegravíru, aby zistili, či mu môžu pomôcť zbaviť sa vírusu z jeho tela. Teraz je bez liečby HIV viac ako 57 týždňov a naďalej má testy na protilátky proti HIV negatívne.

Ricardo Diaz, odborník na infekčné choroby z University of Sao Paulo. „Významné pre mňa je, že sme mali pacienta, ktorý sa liečil, a teraz vírus kontroluje bez liečby. Nie sme schopní zistiť vírus a on stráca špecifickú odpoveď na vírus - ak nemáte protilátky, potom nemáte antigény.“

„Provokatívne“ zistenia

V minulom roku sa vírusom HIV nakazilo 1,7 milióna ľudí a v súčasnosti s ním žije viac ako 40 miliónov ľudí. Diaz uviedol, že liečebná metóda jeho tímu, ktorá si vyžaduje ďalší výskum, je etickejšou cestou pre vážne chorých pacientov s HIV ako pomocou transplantácie kostnej drene. „Prichádzajú s vysokou mierou úmrtnosti, existuje niekoľko pacientov, ktorí buď zomreli na zákroky alebo to nefungovalo,“ uviedol.

Sharon Lewinová, spolupredsedníčka iniciatívy zameranú na liečbu HIV a riaditeľka Dohertyho inštitútu zameraného na infekciu a imunitu v Melbourne, uviedla, že Diazove zistenia sú veľmi zaujímavé. Z dôvodu obmedzení štúdie však zaznamenala opatrnosť.

Poznamenala, že test protilátok u brazílskeho pacienta sa časom oslabil, čo naznačuje zníženie imunitnej odpovede. „Berlínsky a Londýnsky pacient môžu byť jedinými výnimkami. Tieto veľmi provokatívne údaje si vyžadujú podrobnejšiu analýzu.“

01 - Modified: 2020-03-11 18:23:04 - Feat.: 0 - Title: Vyliečil sa druhý pacient s vírusom HIV. Za úspechom stojí transplantácia
01 - Modified: 2024-03-14 07:07:49 - Feat.: - Title: VIDEO Adela Vinczeová búra mýty. Pred publikom sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV 02 - Modified: 2023-12-02 08:49:51 - Feat.: - Title: O diagnóze mnohí netušia. V Rusku za pol roka pribudlo 30-tisíc nakazených vírusom HIV, píše Interfax 03 - Modified: 2023-12-01 14:47:01 - Feat.: - Title: Testovanie na HIV je na Slovensku prístupné každému. V počte prípadov tohto ochorenia vedú muži 04 - Modified: 2023-11-30 07:13:20 - Feat.: - Title: Elton John vyzval britských poslancov, aby podporili jeho boj proti vírusu HIV 05 - Modified: 2023-11-24 12:57:12 - Feat.: - Title: Kým sa priznal k AIDS, prešli roky. Freddie Mercury bol najznámejšou hviezdou, ktorá ochoreniu podľahla
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 07:37