StoryEditor

Ako si nezničiť zdravie kliešťom. Tu sú najväčšie riziká a rady, ako sa im vyhnúť

19.07.2020, 00:00
Osmonohé tvory sa nikde na svete netešia veľkej popularite. A hoci väčšinu z nás by z tých „slovenských“ na tele najviac vydesil strehúň obyčajný (náš najväčší pavúk), oveľa viac sa treba báť dvadsaťkrát menších pavúkovcov z čeľade kliešťovitých. Zvlášť teraz: v čase holých nôh a ich bohatého výskytu.

Presne pred rokom mi kamarátka z iného mesta zavolala, že príde do Bratislavy, lebo jej do jednej z tunajších nemocníc priviezli otca. „Z ničoho nič“ mu prišlo nevoľno. Neznesiteľne nevoľno: išlo mu roztrhnúť hlavu, prestal si cítiť líce aj krčné svaly, do toho vysoká horúčka. Lekári konštatovali zápal mozgu a začali bojovať o jeho život. Našťastie, prežil. Dokonca takmer bez následkov, ak nerátame štvormesačnú PN-ku.

Aký to však bol pre všetkých zúčastnených šok, keď o pár dní zistili, že túto kalváriu mal na svedomí dvojmilimetrový tvor, ktorého si mesiac predtým našiel šesťdesiatročný športovec pricicaného na nohe. Mimochodom – ako asi desaťkrát predtým.

Všetkému sa pritom dalo predísť. Proti kliešťovej encefalitíde, lebo o nej bola reč, totiž existuje vakcína. No hoci sa Slovensko nachádza v počte epidémií na čele Európy, zaočkovanosť je u nás extrémne nízka: týka sa len jedného človeka zo sto. V Česku je zaočkovaných približne dvadsať až tridsať percent obyvateľov, v Rakúsku dokonca osemdesiat až deväťdesiat. A čo vy? Ako sa proti kliešťom bránite toto leto?

Chutia im mäsožravci

Poznaj svojho nepriateľa. Áno, presne takto treba s obranou začať. Zoznámiť sa s kliešťom skôr, ako dôjde k (neželanému) intímnemu kontaktu. A hoci to najpodstatnejšie je vedieť, ako sa im vyhnúť (teda, kde sa zdržiavajú a ako ich odpudiť), nezaškodí aj zopár informácií, ktoré vám priblížia osobitosť tohto pozoruhodného tvora. Nech sa páči, tu je krátky exkurz.

Majster maskovania a rekordman prežitia. Tak by mohla znieť najkratšia charakteristika parazita, ktorý sa živí krvou domácich i divých zvierat a, samozrejme, aj človeka. Nielenže je nenápadný svojím vzhľadom, ale necítite ho ani po tom, čo sa na vás prichytí. Do ranky totiž začne okamžite vypúšťať dva druhy látok.

Prvá je akýsi „cement“, ktorý spôsobí, že sa veľmi ťažko odstraňuje. A druhá zase neutralizuje bolesť a svrbenie. Kým komárie uštipnutie cítime takmer okamžite, kliešťa si nemusíme všimnúť aj niekoľko dní.

Kliešť je slepý a svoju obeť si vyberá podľa dychu či pachu potu. Odborníci sa zhodujú, že menej atraktívne sú preňho ženy, vegetariáni a jedinci so studenými nohami. Približne pätinu populácie úplne ignoruje, naopak, desať až pätnásť percent ľudí si ho na svojom tele nájde niekoľkokrát za rok. Na zdroj potravy vydrží čakať aj rok. Musí.

Jeho osud záleží výlučne na tom, či nájde hostiteľa. Potrebuje ho na premenu zo štádia larvy na nymfu, aj z nymfy na dospelého jedinca. Najviac kliešťov nájdete na okraji lesa, v zarastených stržiach a pozdĺž vody. Žijú najmä v tráve a na svoju obeť zvyčajne čakajú na vrchole stebiel. Keď je pre ne príliš teplo, nad 23 stupňov, držia ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-06-15 11:25:26 - Feat.: 0 - Title: Prichytenými kliešťami netočte, radí parazitológ. Sprcha nestačí, infekciu môžu prenášať aj larvy 02 - Modified: 2020-04-17 12:49:07 - Feat.: 0 - Title: Kvíz: Čo viete o kliešťoch a chorobách, ktoré prenášajú?
01 - Modified: 2024-03-07 10:43:22 - Feat.: - Title: S vonkajšími teplotami rastie aktivita kliešťov, s prevenciou začnite ešte pred začiatkom jari 02 - Modified: 2023-09-15 17:00:00 - Feat.: - Title: Našli ste si na tele kliešťa? Vyberte ho správne, inak vám hrozí infekcia či iné zdravotné problémy 03 - Modified: 2023-07-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Desivejšie než medvede: Kde sa u nás nachádzajú tie nebepečné kliešte a ako sa im brániť? 04 - Modified: 2023-07-22 07:04:22 - Feat.: - Title: Infektologička: Kliešťová encefalitída má dve fázy, vážnejšiu nemá každý. Aké sú príznaky a ako sa chrániť? 05 - Modified: 2023-07-12 05:56:21 - Feat.: - Title: Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj v zahraničí
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 09:21