TASR/AP
StoryEditor

Bar či zaplnená diskotéka sú oveľa rizikovejšie ako metro, tvrdí český epidemiológ

24.07.2020, 16:06
Narastajúci počet nakazených, hrozba opätovného nosenia rúšok vo vnútorných priestoroch alebo semafor pre jednotlivé regióny v Česku: to všetko sú udalosti, ktoré sa v Česku v spojení s koronavírusovou epidémiou aktuálne riešia.

Podľa hlavného epidemiológa výskumného zdravotníckeho centra IKEM Petra Smejkala prestali byť Česi obozretní a vírus už neberú ako taký závažný problém. Portál Lidovky.cz s ním uobil rozhovor. 

Čo je podľa vás hlavným dôvodom vyššieho počtu nakazených?

Ľudia akosi pozabudli, že tu vírus stále je. Šíri sa úplne rovnako ako na jar, ale vtedy sme si dávali pozor. Niekto by mohol namietnuť, že sa len začalo viac testovať, faktom zostáva, že nárast je lineárny, zato strmší.

Veľa ľudí sa aj napriek pandémii vydalo na letnú dovolenku. Nemôže byť nárast spôsobený aj otvorením hraníc?

Cestovanie je určite faktorom, ktorý nárastu prispieva, avšak sú tu oveľa významnejšie veci. Je hrozne jednoduché ukázať prstom na cestovateľov a označiť ich za zdroj nákazy, za mňa by sme sa ale najprv mali zamerať na to, čo sa deje u nás: teda večierky, na ktorých sa počas jedného večera nakazí 60 ľudí, a podobne.

Dá sa porovnať rizikovosť podzemných vnútorných priestorov ako sú bary alebo diskotéky napríklad s priestormi metra?

Bar alebo zaplnená diskotéka je oveľa rizikovejšia. Vírus sa šíri ľahšie, pretože ľudia hovoria hlasno, nedodržiavajú vôbec žiadne rozostupy. Keď sa človek napije, je potom rozvláčnejší, vzdialenosti sa zmenšujú. Pre svoju vlastnú bezpečnosť by ľudia mali toto leto tráviť radšej na záhradkách, kde sa dajú udržiavať rozostupy.

Prečo sa teda zachovali rúška len v metre a nie na takých miestach?

V bare chcú ľudia piť, v reštauráciách jesť. Obnovenie prevádzky týchto zariadení a zároveň obmedzenia rúškami by znamenalo, že ľudia si rúška nasadia, zložia, aby sa napili, opäť nasadia a tak dokola. A manipulácia s rúškom je riziko. Za mňa však platí, že ak uberiete na jednom opatrení, musíte pridať na inom. Ak majú hostia povolené mať dole rúška, mali by sa zachovať dvojmetrov rozostupy a v každom podniku by mal byť niekto, kto koriguje počet ľudí.

Ste teda za znovuzavedenie rúšok aj vo vnútorných priestoroch, ako spomenul minister Vojtěch?

Ja som rozhodne za. V tejto chvíli, kedy sa situácia zhoršuje, sú rúška to najmenej zaťažujúce.

Je teda podľa vás bezpečnejšie jazdiť metrom s rúškami než pozemnou dopravou bez nich?

To nemožno takto špecifikovať, oba prostriedky majú svoje pre a proti, záleží predovšetkým na tom, koľko ľudí sa v danom prostriedku nachádza. Metro je brané ako rizikovejšie kvôli ventilácii vzduchu, ktorá vírus prenáša aj na väčšiu vzdialenosť, avšak jazda preplnenou električkou je rozhodne horším variantom než cesta poloprázdnym metrom. Najnebezpečnejšie na hromadnom cestovaní je práve to, že ľudia nedodržiavajú odporúčané vzdialenosti a sedia vedľa seba.

Ste zástancom nosenia rúšok vo všetkých prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy?

V tejto chvíli by som rúška rozhodne nosil v akomkoľvek dopravnom prostriedku. Ak má niekto problém s dýchaním, tak je pre neho rúško samozrejme handicap. Vhodné rúško, teda vypraté látkové alebo čerstvé papierové, ktoré má človek hodinu, je niečo, čo má omnoho viac prínosov než negatív.

Ak niekto cestuje vlakom cez Moravskoslezský kraj, rúško musí nasadiť až na hraniciach kraja. Nie je to už zbytočné?

Znie to hlúpo, ale ako inak to urobiť. Tie oblasti musí byť nejako vymedzené. Pokiaľ má okres a kraj nejakú hranicu, tak na nej musia začať platiť pravidlá. Všetci vieme, že je to úsmevné, ale ak existujú hranice, pravidlá musia začať platiť na nej.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-07-24 10:45:30 - Feat.: 0 - Title: Cestujete do Rakúska? Krajinu trápi koronavírus, sprísňuje nosenie rúšok 02 - Modified: 2020-07-23 17:01:19 - Feat.: 0 - Title: Česko sprísňuje opatrenia, zavádza povinné rúška na hromadných akciách 03 - Modified: 2020-07-22 09:39:09 - Feat.: 0 - Title: Párty v Prahe sa zvrtla, výsledkom je 65 nakazených koronavírusom. Medzi nimi aj futbalisti 04 - Modified: 2020-07-21 08:51:42 - Feat.: 0 - Title: Telo produkujúca bielkovina znižuje riziko vážneho priebehu koronavírusu, hlási britská firma. Tá vyvíja prelomový liek
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 01:55