Reuters
StoryEditor

Otvorenie škôl pandémiu nevyhrotí, školáci nie sú ťahúňom infekcie, uvádza štúdia

02.09.2020, 10:40
S novým školským rokom sa do škôl nahrnú deti. Môže sa medzi nimi nebezpečne šíriť choroba COVID-19? A ako veľmi je pravdepodobné, že ju môžu preniesť na svojich učiteľov, rodičov, starých rodičov a ďalších ľudí zo svojho okolia? Odpovede nie sú celkom jasné.

V zahraničí majú úvahy o možnostiach šírenia koronavírusu v školách niekedy nečakané súvislosti, píšu Lidovky.cz.

Napríklad v Británii pred pár dňami spôsobilo úľak medzi krčmármi aj ich hosťami odporúčanie jedného z popredných medicínskych poradcov britskej vlády, profesora Grahama Medleyho z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny.

Ten má na starosti modelovanie ďalšieho vývoja pandémie. Navrhol, aby britské školy boli v novom školskom roku normálne otvorené, ale súčasne aby boli opäť zatvorené krčmy a reštaurácie.

Tým by sa podľa neho malo vyvážiť šírenie chorôb, ktoré spôsobia školáci, takže zdravotnícky systém na ne bude schopný dobre reagovať.

Británia bola COVID-19 zasiahnutá podstatne viac ako Slovensko. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie ochorelo 4782 Britov na každý milión obyvateľov a zomrelo ich 610 z každého milióna obyvateľov. Avšak ani tak sa nezdá, že by uzavretie britských krčiem bolo na programe dňa. Aspoň zatiaľ.

Testovať ešte viac

Na odporúčanie profesora Medleyho nadväzuje analýza inej britskej vedeckej skupiny, ktorú viedla Jasmina Panovska-Griffithsová z londýnskej University College.

V nej sa nehovorí o uzatváraní krčiem, ale o tom, že okrem detí do škôl zamieri v septembri znovu do práce tiež veľa Britov, ktorí zatiaľ ešte stále pracujú z domova. Akonáhle sa choroba medzi nimi začne šíriť, môže to byť nový tvrdý náraz na zdravotnícky systém.

Druhý náraz príde s chrípkovou sezónou, pretože príznaky chrípky a COVID-19 sú podobné, čo vnesie zmätok do diagnostiky i liečby.

Analýza preto odporúča výrazne zvýšiť počet testovaní na koronavírus u osôb s podozrivými príznakmi, aby bolo možné včas izolovať chorých aj ľudí, ktorí s nimi prišli do užšieho kontaktu a mohli sa nakaziť.

Neistá sila chrípky

Tento rok teda bude obzvlášť dôležité, či sa chrípková sezóna ukáže ako mierna, alebo naopak intenzívna, takže sa o dýchacie prístroje na jednotkách intenzívnej starostlivosti budú preťahovať pacienti s COVID a s chrípkou.

Pri odhade sily blížiacej sa chrípky sa epidemiológovia vždy pozerajú na južnú pologuľu. Tam teraz končí zima, a teda aj chrípková sezóna.

Tento rok tam boli chrípky veľmi mierne. Lenže za to zrejme mohli opatrenia proti koronavírusu, ktoré skomplikovali aj šírenie chrípkových vírusov.

Až sa vírusy chrípky prenesú na severnú pologuľu, kde sa reštrikcie celkovo skôr zmierňujú, môžu už byť agresívnejšie.

Nádej z Austrálie

Zahraničné správy o tom, ako sa koronavírus prejavuje v školách a čo teda po začiatku školského roka čakať, sú bohužiaľ rozporné.

Práve vydaná štúdia v periodiku The Lancet Journal of Child and Adolescent Health sa snažila starostlivo vystopovať pôvod konkrétnych prípadov nákazy. Autori dokazujú, že medzi školákmi sa koronavírus príliš nešíri.

"Jeho prenos medzi deťmi je výrazne nižší ako u iných respiračných chorôb, napríklad chrípky," uviedla vedúca štúdie Kristine Macartneyová, profesorka Univerzity v Sydney.

Štúdia vychádza zo situácie v austrálskom štáte Nový Južný Wales v období od januára do apríla, kedy boli školy väčšinou otvorené.

Štúdia opisuje, že v tomto štáte s ôsmimi miliónmi obyvateľov, ktorý nebol COVID-19 príliš zasiahnutý, bolo v sledovanom období zaznamenalo len 33 prvotných prípadov choroby COVID-19 v školách (16 u žiakov základných a stredných škôl a 17 u učiteľov a zamestnancov škôl).

Títo ľudia nákazu priniesli do školy zvonku. Od nich sa potom priamo v škole celkovo ďalej nakazilo len 18 osôb - 10 žiakov a 8 učiteľov.

Toľko teda poznatky z krajiny, kde sa COVID-19 podarilo pomerne dobre potlačiť (Austrália celkovo zatiaľ napočítala 965 chorých a 19 mŕtvych na milión obyvateľov).

Zlé správy z USA

Podstatne horšie správy však prichádzajú zo Spojených štátov, zasiahnutých covidem oveľa tvrdšie (na milión obyvateľov doteraz 16 819 chorých a 526 zomrelých).

Niektoré školy v USA začali výučbu už v auguste. Okres Cherokee v Georgii sa čtvrtmilionem obyvateľov zaznamenal hneď v prvých dvoch týždňoch výučby viac ako sto potvrdených prípadov COVID-19 v školách. Školy poslali do domácej karantény vyše 1600 žiakov a učiteľov, ktorí s chorými prišli do styku, a niektoré prešli na výučbu online.

Nárast prípadov nákazy, karantén a uzatvárania tried sa objavil aj v školách v Mississippi, Tennessee či Nebraske.

Koronavírus v berlínskych školách

V priebehu augusta sa tiež otvárali školy v niektorých spolkových krajinách Nemecka. Denník Berliner Zeitung v piatok informoval, že z 825 berlínskych škôl sa v 41 vyskytli prípady nákazy koronavírusu.

Berlínski školáci sú povinní nosiť rúška na chodbách aj o prestávkach v triede, zložiť si ich môžu, len keď sedia vo svojej lavici.

Malá nákazlivosť medzi deťmi

Zastrešujúci pohľad na stav v Európe ponúka odborná správa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Konštatuje, že v Európe sa len veľmi málo, menej ako päť percent všetkých prípadov nákazy COVID-19, vyskytlo medzi ľuďmi do osemnástich rokov, teda medzi žiakmi základných a stredných škôl. Len výnimočne museli byť kvôli tomu hospitalizovaní a po celej Európe zomrelo na COVID-19 len niekoľko detí.

Dokonca aj vo Švédsku, ktoré prijalo len málo bezpečnostných opatrení a doplatilo na to (zatiaľ má 8522 chorých a 575 mŕtvych na milión obyvateľov), sú školy výnimkou - hoci zostali otvorené a snažili sa len zaviesť hygienické opatrenia, nehlásili väčšie množstvo hospitalizovaných detí, konštatuje štúdia ECDC.

Zatiaľ skôr odhadovaným vysvetlením je, že u detí sa prejavuje účinnejšie imunitná obranná reakcia na nový koronavírus než u dospelých.

Zlým posolstvom však je, že nákaza u detí zvyčajne prebieha len s miernymi príznakmi alebo úplne bez príznakov, takže je ťažké ju zistiť a infekcia má šancu šíriť sa nepozorovane.

Školáci nie sú ťahúňom infekcie

Ak sa u detí prejavujú príznaky ochorenia, vie sa, že môžu vylučovať vírus podobne ako dospelí, takže môžu nakaziť spolužiakov, učiteľov, doma rodičov.

Dáta však naznačujú, že infekcia prenesená z dieťaťa na dieťa či na dospelého, teda aj na učiteľov a ďalších zamestnancov školy, je menej častá ako medzi dospelými a že deti nie sú hlavnými ťahúňmi šírenia infekcie v školách.

U detí, u ktorých choroba prebieha bez príznakov, však nie je zatiaľ známe, ako infekčné sú, uvádza štúdia ECDC. Tu sa ešte môžu skrývať dosiaľ neznáme počty nedokázaných prenosov infekcie.

Dodáva tiež, že pri dodržiavaní vzájomných odstupov a hygienických pravidiel nie je škola o nič viac nebezpečným zdrojom infekcie ako iné pracovné či rekreačné budovy, v ktorých sa schádza obdobný počet osôb.

Tento záver sa však javí ako trochu obojaký, pretože u detí, najmä z predškolských zariadení a základných škôl prvého stupňa, je udržanie spomínaných pravidiel vskutku ťažké.

Tiež pre učiteľov štúdia všeobecne uvádza, že ich riziko nákazy nie je v škole väčšie ako v komunite alebo domácnosti. Presnejšie a dostatočne podložené dáta jednoducho zatiaľ nie sú.

01 - Modified: 2020-09-02 15:06:13 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Hlásia štyri nové úmrtia 02 - Modified: 2020-08-28 15:07:09 - Feat.: 0 - Title: Od septembra budú platiť nové korona pravidlá. Obmedzené budú aj hromadné podujatia 03 - Modified: 2020-08-28 10:58:07 - Feat.: 0 - Title: Korona mení školy. Pozrite sa ako
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 21:04