Je pravdepodobné, že demencia sama o sebe nezvyšuje riziko COVID-19 alebo závažných symptómov, ale skôr charakteristiky ľudí, ktorí majú toto ochorenie, ako napríklad starnutie alebo zabudnutie umývať si ruky často a dôkladne, môžu ovplyvniť smerovanie COVID-19. Asociácia Alzheimerovej choroby odporúča, aby tí, ktorí sa starajú o ľudí s demenciou podnikli ďalšie kroky na zabezpečenie toho, aby ich blízki zostali v bezpečí. Napríklad vyveste pripomenutie týkajúce sa umývania rúk po celom dome a pokúste sa získať vopred zásobu dôležitých liekov.Pixabay
StoryEditor

Takto zabránite nástupu demencie. Experti predstavili jej riziká

03.09.2020, 14:15
Poprední svetoví experti, ktorí sa zaoberajú liečením duševnej demencie, teraz predstavili tucet rizík, ktorých eliminácia by mala účinne zabrániť nástupu demencie až u štyroch z desiatich potenciálnych obetí.

Demenciou trpí vo svete päťdesiat miliónov ľudí a svetovú ekonomiku to ročne stojí bilión dolárov. Podľa prognóz Svetovej zdravotníckej organizácie sa do roku 2050 počet ľudí s týmto postihnutím strojnásobí, píšu Lidovky.cz.

Dve tretiny z nich budú žiť mimo ekonomicky vyspelých štátov, kde sa väčšine z nich nedostane patričnej starostlivosti. Niektoré krajiny, ako sú Francúzsko, USA alebo Británia, ale tento negatívny trend zvrátili a podiel seniorov s demenciou tam začal klesať. Významne k tomu prispela zmena životného štýlu.

Dvadsaťosem svetových odborníkov z Komisie pre prevenciu demencie ustanovenej popredným lekárskym časopisom The Lancet teraz predstavilo dvanásť rizikových faktorov, ktorých elimináciou možno výskyt demencie znížiť prinajmenšom o štyridsať percent. Vedci zdôrazňujú, že boj s demenciou je beh na dlhú trať.

Vzdelanie a sluch

Ako prevencia pôsobí vzdelávanie najúčinnejšie na mozog vo veku do dvadsiatich rokov. Jeho pozitívny efekt ale nemizne ani neskôr v starobe. Vzdelaní ľudia veľa čítajú, hrajú na hudobné nástroje, učia sa cudzie jazyky. Namáhajú mozog a udržujú ho v kondícii.

Analýza Komisie pre prevenciu demencie uvádza, že keby sa podarilo zaistiť adekvátnu (teda aspon stredné) vzdelanie všetkým, mohol by výskyt demencie klesnúť o sedem percent.

Ďalšie rizikové faktory sa objavujú v strednom veku, medzi 45 a 65 rokom. Patrí k nim poškodenie sluchu. Ľudia bežne komunikujú hlasom o sile okolo sedemdesiatich decibe...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 02 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 03 - Modified: 2024-03-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Robíš pri rozprávaní túto konkrétnu vec? Nemáme pre teba dobré správy, ide o znak blížiacej sa demencie 04 - Modified: 2024-03-08 15:20:27 - Feat.: - Title: Nové zistenia o demencii: Má päť odlišných variantov a ako špáranie sa v nose môže zvýšiť jej riziko 05 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 01:06