Aj keď odborníci nie sú presvedčení o tom, prečo ľudia s kardiovaskulárnym ochorením sú vo väčšom riziku úmrtia na vírus, lekári sa domnievajú, že COVID-19 môže okrem pľúc tiež zaťažovať srdce. Ľudia s problémami srdca môžu mať tiež slabší imunitný systém a podľa Americkej asociácie srdca môže mať vírus negatívny vplyv na ľudí s plakom v ich tepnách.Pixabay
StoryEditor

Zakrádajúci sa nepriateľ srdca. Ako zvládnuť vysoký tlak?

07.09.2020, 00:00
Nebolí, necítime ho. Respektíve zväčša až vtedy, keď je neskoro. Patrí k najrizikovejším faktorom, ktoré nám môžu skrátiť život alebo významne zhoršiť jeho kvalitu. Napriek tomu sa oň príliš nezaujímame. Pritom jeho riešenie môže byť prekvapivo jednoduché a lacné.

Nájdi odvahu nasledovať svoje srdce a intuíciu. Oni už akosi vedia, kým sa chceš v skutočnosti stať. Tieto slová technologického vizionára Steva Jobsa, pochopiteľne, neboli prvotne smerované do oblasti medicíny. Napriek tomu by sme si jeho výzvu mali zobrať k srdcu. Doslova.

Pretože ak nebudeme načúvať jeho potrebám, môže nás to doviesť do nezávideniahodného stavu. A z nás sa stane kôpka nešťastia hltajúca pilulky s nádejou, že nás udržia v prevádzke.

​Problémom je, že naše srdce hovorí pomerne ticho. Respektíve že až do poslednej možnej chvíle sa snaží fungovať bez toho, aby sme jeho vyčerpanie pocítili. To, čo sa nám snaží povedať, má obvykle dve čísla, ktoré ak prekročia istú hranicu, koledujeme si o celé spektrum ochorení. Poďme sa teda započúvať do toho, čo nám chce naznačiť vysoký tlak.

Načúvať svojmu telu

Tlak krvi nám svojou hodnotou našepkáva či a čo v našich životoch robíme nesprávne. A to my, ľudia, veru neradi počúvame. Príliš nám nevonia, keď nám ktosi pripomína, že sa zle stravujeme, veľa stresujeme a málo sa hýbeme.

Bohužiaľ, práve spomínaný „trojboj“ nezriedka okorenený „zdravotnou“ cigaretkou je kombináciou, ktorá nám tlak najčastejšie zvyšuje. A keďže nám to obyčajne neprízvukuje dostatočne razantne (napríklad poriadnou bolesťou), úspešne to ignorujeme. Prečo by nás však vôbec mal vysoký tlak trápiť?

V prvom rade vystavuje väčšej námahe srdce a cievy. Tie strácajú elasticitu a tvrdnú v dôsledku rôznych nánosov prirodzene aj vekom. A keď im k tomu pribalíme aj záťaž vysokého tlaku, majú to ešte zložitejšie.

Srdce a cievy sa tejto zvýšenej námahe postupne prispôsobia – ich steny zhrubnú, čo spočiatku nemusí spôsobovať takmer žiadne ťažkosti. Ak sa však srdce zväčší priveľmi, problémy sa čoskoro prihlásia.

Ľudia s hypertenziou sú podľa portálu tvojesrdce.sk trikrát náchylnejší na výskyt srdcového infarktu alebo na zlyhanie srdca. Šesťkrát viac im hrozí, že sa u nich rozvinie tvorba krvných zrazenín, ktoré spôsobujú srdcové poruchy, a až sedemkrát viac ich ohrozuje mŕtvica. Nehovoriac o tom, že vysoký tlak vám môže poškodiť tiež obličky či zrak.

​Zákernosťou celej tejto situácie je, že vo väčšine prípadov nevieme presne pomenovať, čo bolo bezprostrednou príčinou. Ide totiž o kombináciu genetiky a vyššie spomínaných faktorov súvisiacich so životným štýlom a nedá sa presne špecifikovať, čo bolo prvotným spúšťačom a čo povestnou poslednou kvapkou.

„Hypertenzia je najčastejšia diagnóza, aká sa vôbec vyskytuje u dospelých. V Slovenskej republike ňou trpí približne štyridsať percent dospelej populácie,“ povedala pre HN magazín primárka Ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcových chorôb Ivana Šoóšová. A čím vyšší vek, tým častejšie sa vyskytuje.

Po dosiahnutí 65 rokov má vysoký tlak až osemdesiat percent ľudí. Zriedkavejšie sa vyskytuje takzvaná sekundárna hypertenzia, teda dôsledok iného ochorenia alebo vedľajší účinok niektorých liekov. V tomto prípade obvykle platí rovnica, že keď sa odstráni príčina, zníži sa aj tlak. Pri „klasickej“ hypertenzii to však také jednoduché nie je.

Dve čísla k normálu

Kým sa pustíme do pátrania po riešení, povedzme si, ako vlastne zistíme, že nám tlak akosi „hapruje“. Základom je obyčajná preventívna prehliadka. Mimochodom, toto vyšetrenie, ktoré mô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Plány na záchranu nášho srdca. Prinášame nové objavy vedy 02 - Modified: 2024-03-17 17:56:00 - Feat.: - Title: Nový rekord: Muž žije desiatky rokov s transplantovaným srdcom 03 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Tichý ničiteľ obličiek, srdca či mozgu. Ako znížiť vysoký tlak aj bez liekov? 04 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 05 - Modified: 2024-02-14 11:17:23 - Feat.: - Title: Zabudni na kvety či čokoládu. Najväčším darčekom pre romantikov 18. storočia bolo srdce zosnulého milenca
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 06:08