Reuters
StoryEditor

Autobus ako skúmavka. Vedci popísali, ako sa šíri COVID-19 vzduchom

08.09.2020, 00:00
Autor:
jakjak
Začiatkom tohto roka, teda v čase, keď sa začal v Číne šíriť nový koronavírus, cestovala skupina budhistických veriacich autobusom v provincii Če-ťiang. Šesťdesiatštyriročná žena nastúpila do vozidla, bez toho aby tušila, že je chorobou COVID-19 nakazená. A práve na tom, ako spomínaná žena v autobuse nákazu rozšírila, odborníci popísali proces prenosu vírusu.

Počas slnečného januárového dňa navštívila skupina budhistov rannú bohoslužbu, po ktorej nasledoval krátky obed. Celý deň cestovali veriaci autobusom, bez toho aby vedeli, že jedna z nich, už spomínaná šeťdesiatštyriročná žena, nedávno večerala so známymi, od ktorých sa zrejme nakazila koronavírusom, píšu Lidovky.cz.

Ako informuje denník New York Times, pasažierka neprejavila žiadne príznaky. O niekoľko dní neskôr napriek tomu bola u dvadsiatich troch jej spolucestujúcich diagnostikovaná choroba COVID-19.

Podľa štúdie, ktorá vyšla v utorok v magazíne JAMA Internal Medicine, pritom nezáležalo na tom, ako ďaleko od nakazenej ženy ostatní pasažieri v autobuse sedeli. Infikovali sa totiž aj ľudia, ktorí boli o sedem radov za chorou. Ako upozorňujú autori štúdie, jediný faktor, ktorý mohol znížiť riziko nákazy, bolo sedieť vedľa otvoreného okienka alebo pri dverách.

Jedná sa tak podľa NYT o ďalší z radu dôkazov, že sa koronavírus prenáša nielen veľkými kvapôčkami, ale aj malými časticami, ktoré zostávajú vo vzduchu. O tom už v júli hovorila aj Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá uznala, že vírus sa môže prenášať vzduchom, čo môže byť dôvodom, prečo vznikajú veľké lokálne ohniská napríklad v reštauráciách alebo v kanceláriách.

Silný dôkaz prenosu vzduchom

Nová štúdia „prináša silný epidemiologický dôkaz, že vírus môže byť prenášaný vzduchom. Ak by to tak nebolo, nakazili by sa iba ľudia, ktorí boli v bezprostrednom okolí nakazenej ženy. V tomto prípade však vidíme rozšírenie nákazy po celom vozidle,“ uviedla expertka na civilné a environmentálne inžinierstvo na univerzite Virginia Tech a tiež poprednéá odborníčka na vzduchom prenášané vírusy Linsey Marrová.

Dva autobusy, ktoré skupinu budhistov prevážali, mali klimatizáciu, ktorá víri vzduch naprieč vozidlom. „To mohlo uľahčiť pohyb vírusu vo vzduchu a prenos medzi ľuďmi v autobuse,“ uviedla Marrová. K nákaze došlo iba medzi ľuďmi vo vozidle, v ktorom cestovala nakazená. V druhej (šesťdesiatčlennej) skupine, ktorá cestovala iným autobusom, k žiadnemu prípadu nákazy nedošlo.

Lekárka Muge Ceviková, expertka na infekčné a vírusové ochorenia pri škótskej Univerzite v St. Andrews, uviedla, že takýto výrazný počet nakazených z malej skupiny bol spôsobený niekoľkými faktormi: dlhá cesta, uzavreté prostredie, napchatý autobus a žena, ktorá zrejme bola prudko nákazlivá, pretože sa nachádzala v ranom štádiu choroby.

„Aby sa tento typ vysoko rizikového prenosu mohol vyskytnúť, muselo sa stať niekoľko vecí naraz. V podstate sa jednalo o zlú chvíľu, zlé miesto aj zlú osobu,“ uviedla Ceviková.

Autori štúdie pracujúcei pri čínskom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb (CCDC) uviedli, že "budúce snahy o prevenciu a kontrolu by mali brať do úvahy potenciálny prenos coviduCOVID-19 vzduchom".

Príhodné okolnosti pre experiment

Výlet do budhistického chrámu označili vedci ako prírodný experiment. Odohral sa 19. januára, teda v období, kedy sa koronavírus ešte len začínal šíriť a v meste Ning-po, odkiaľ skupina pochádzala, nebol potvrdený žiadny prípad. Okolnosti navyše vedcom príhodne umožnili porovnávať situáciu v dvoch vozidlách.

Na ceremoniál do chrámu dorazilo v januári zhruba 300 ľudí, ale iba 128 z nich išlo spomínanými dvoma autobusmi. Cesta trvala zhruba päťdesiat minút. V prvom z autobusov išlo 68 ľudí vrátane infikovanej ženy, ktorej totožnosť vedci zámerne neodhalili. Autori štúdie dodávajú, že nikto z veriacich na sebe nemal rúško.

„Čínska verzia štúdie (rovnakí autori výskumu zverejnil svoje poznatky neskôr aj v Číne) ale uvádza, že spomínaná žena sa necítila dobre už deň pred cestou do chrámu, takže bola pravdepodobne veľmi infekčná, pretože vieme, že v čase, keď sa začínajú prejavovať príznaky , je choroba najsilnejšia,“ uviedla Ceviková. Narážala tým na skutočnosť, že verzia publikovaná v magazíne JAMA uvádzala, že symptómy sa u ženy začali prejavovať až deň po návrate.

Vonkajší ceremoniál trval v budhistickom chráme zhruba dve a pol hodiny. Po ňom nasledoval krátky obed v priestrannej miestnosti, kde nebola klimatizácia. Po návrate do autobusu cestujúci sedeli na rovnakých miestach ako predtým. Okrem 23 pasažierov sa nakazilo aj sedem ďalších účastníkov obradu, ktorí ale uviedli, že boli s ženou v blízkom kontakte. Podľa Linsey Marrovej je teraz otázka, čo sa bude diať v zime, kedy ľudia budú tráviť oveľa viac času vnútri.

01 - Modified: 2020-09-07 11:20:28 - Feat.: 0 - Title: Široko dostupné lieky môžu znížiť riziko úmrtia na koronavírus, WHO ich odporúča 02 - Modified: 2020-09-04 13:16:32 - Feat.: 0 - Title: Následky koronavírusu? Aj mierny priebeh môže poškodiť srdce a mozog, hovorí vedec 03 - Modified: 2020-09-03 13:30:49 - Feat.: 0 - Title: Novinky o koronavíruse: Ženy sú odolnejšie, obezita môže byť problém pre vakcínu
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 20:03