Reuters
StoryEditor

Problémy s nádejnou vakcínou. Museli pozastaviť testovanie

09.09.2020, 07:18
Autor:
ČTKČTK
U jedného z účastníkov testovania sa objavili vážne vedľajšie účinky.

Britská firma AstraZeneca oznámila, že pozastavila finálnu fázu klinických testov koronavírusovej vakcíny, ktorú vyvíja v spolupráci s vedcami z Oxfordskej univerzity, potom, čo sa u jedného z účastníkov prejavili nevysvetlené zdravotné problémy. Informovala o tom agentúra Reuters.

​Hovorkyňa spoločnosti Michele Meixellová spresnila, že rozhodnutie bolo urobené dobrovoľne, podľa štandardného postupu, a doplnila, že okolnosti teraz posúdi nezávislá komisia.

Klinická štúdia koronavírusovej vakcíny vyvíjanej AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou sa vykonáva na niekoľkých miestach. Zdravotné komplikácie sa objavili u účastníka v Spojenom kráľovstve.

O aké problémy ide, ani kedy sa prejavili, nie je jasné. Podľa webu Stat News sa však očakáva, že sa účastník štúdie, u ktorého je podozrenie na "vážnu nežiadúcu reakciu", zotaví.

Stat News uviedol, že pozastavenie klinických testov malo dopad aj na ďalšie testy spoločnosti AstraZeneca aj na klinické štúdie, ktoré vykonávajú iné farmaceutické firmy. AstraZeneca vo vyhlásení uviedla, že "u veľkých štúdií sa môžu prejaviť choroby čisto náhodou, ale je nutné okolnosti nezávisle preskúmať".

Akcie spoločnosti AstraZeneca po zverejnení správy klesli o viac ako osem percent, zatiaľ čo jej konkurenti vo vývoji vakcíny zaznamenali rast. Americká Moderna pripísala štyri percentá, Pfizer menej než percento.

Deväť amerických a európskych vývojárov vakcín sa v utorok zaviazalo, že budú dodržiavať vedecké bezpečnostné štandardy u svojich experimentálnych vakcín.

Vyhlásenie bolo vydané vzhľadom k rastúcim obavám z toho, že bezpečnostné štandardy nebudú pri štúdiách vakcín plne dodržiavané v dôsledku politického tlaku na rýchle dodanie vakcíny na trh.

01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 07:39