StoryEditor

Projekt Pre ženy vo vede opäť ocenil dve Slovenky

02.10.2020, 12:38
Autor:
sansan
Pandemický ročník súťaže L’Oréal UNESCO Pre ženy vo vede pozná svoje víťazky zo Slovenska.

„Kvôli pandemickej situácií v krajine sme museli zrušiť niekoľko udalostí spojených s talentovaným programom slovenskej edície L’Oréal UNESCO Pre ženy vo vede vrátane slávnostnej ceremónie. Ani koronavírus nás však nezastaví v podporovaní a oceňovaní prác žien vo vede“ uviedla Brigitte Streller, generálna riaditeľka spoločnosti L’Oréal na Slovensku.

Skúmajú nádorové bunky a Parkinsona

Tohtoročnú cenu v kategórii do 35 rokov dostala Mgr. Svetlana Miklíková, PhD.(na vrchnej snímke), ktorá pôsobí v Ústave experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV v Bratislave.

Predmetom jej skúmania v rámci jej projektu je predklinický model organoidov, ktorý pozostáva nielen z prsníkových nádorových buniek, ale aj mezenchymálnych stromálnych buniek predstavujúcich dôležitú súčasť nádorového mikroprostredia.

A ocenenie v kategórii do 45 rokov udelili MUDr. RNDr. Dominike Fričovej, PhD. z Neuroimunologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Bratislave. agentura NULL a TS

​Cieľom jej oblasti výskumu je Parkinsonova choroba, kde dochádza k selektívnemu odumieraniu dopamínergných neurónov a hľadá spôsob ako spomaliť proces starnutia týchto buniek a pomôcť pacientom.

Obe výherkyne získali výhru vo výške 5000 EUR, ktorú môžu investovať do ďalšieho výskumu alebo na osobné účely.

Víťazky predchádzajúcich ročníkov využili finančnú podporu napríklad na financovanie pracovnej stáže, vybavenie laboratórií, výpomoc v domácnosti so strážením detí.

Chcú vyzdvihnúť prácu našich vedkýň

K účasti na slovenskej edícii projektu sa tento rok prihlásilo 28 vedkýň, ktoré splnili podmienky v dvoch kategóriách a dosiahnutie titulu PhD. vo vedeckých oblastiach.

Odborná porota zložená zo zástupcov Slovenskej akadémie vied, Slovenskej komisie UNESCO a SOVVA posudzovala všetky projekty a vybrala dve víťazky.

Cieľom projektu je vyzdvihnúť prácu slovenských vedkýň a upriamiť pozornosť médií na ich talent a úspechy, osloviť mladú generáciu a motivovať ju k zvoleniu vedeckej kariéry.

“Je dôležité podporovať vedkyne na začiatku aj počas už rozbehnutej kariéry, aby sa nevzdávali svojich ambícií a tiež ako ich mužskí kolegovia pokračovali vo výskume aj cez nezdary, ktoré ich môžu stretnúť. Sme veľmi radi, že prispievame k tomu, aby sa vedkyne stali potenciálnym vzorom pre mladé ženy a motivovali ich vybrať si vedu ako svoje budúce povolanie“, dodáva Brigitte Streller.

V Čechách, kde tento projekt tiež prebieha každý rok, je jednou z víťaziek Lucia Augustovičová, ktorá možno posunie hranice fyziky.

Vedci na Harvarde sa teraz na základe jej receptov pokúsia o niečo, čo zatiaľ nik nedokázal – ochladiť molekuly veľmi blízko k absolútnej nule.

01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 21:00