StoryEditor

Psychiatrička radí, čo zaberá na sezónnu depresiu a stres počas pandémie

09.10.2020, 00:00
Ako človek spozná to, že naňho nedolieha len bežná jesenná pochmúrna nálada, ale vážna psychická porucha? Odborníčky Natálie Kaščákovej sme sa pýtali aj na to, ako sa môžeme vyrovnať so stresom v období pandémie. 

V rozhovore so psychiatričkou a psychoterapeutkou Natáliou Kaščákovou sa okrem iného dozviete aj:

  • Čo negatívne a pozitívne nám môže spôsobiť pandémia
  • Ako sa dá odlíšiť jesenná pochmúrna nálada od sezónnej depresie
  • Ako predchádzať vzniku depresie
  • Aký vplyv majú traumy z detstva na zdravie v dospelosti

Prvá vlna pandémie zatvorila Slovákov na celé mesiace doma. Ako sa to stihlo podpísať na ľuďoch?

U niektorých ľudí, ktorí majú dispozíciu k úzkosti, sa zvýraznila úzkosť, obavy z nákazy, obavy o svojich blízkych a začali tomu prispôsobovať svoje aktivity a správanie. Niektorí sa nadmerne vyhýbajú rôznym situáciám. Vyššia opatrnosť je určite namieste, ale pozorujem, že u ľudí, ktorí sú nadmerne úzkostní, je táto tendencia ešte vyššia.

Tiež v rodinách, ktoré nefungovali ani predtým, ale tým, že boli v zabehnutom rytme, situácia, keď všetci museli zostať doma, mohla predstavovať veľmi vysoké napätie a mohli sa vystupňovať niektoré konflikty.

Bol to taký lakmusový papierik, tam, kde to nefungovalo, to ešte viac nefungovalo a naopak rodiny, ktoré fungujú dobre, možno túto situáciu uvítali, aby mohli tráviť viac času spolu a prehĺbiť si vzťahy. Myslím, že ešte len neskôr sa ukáže vplyv toho, že niektorí ľudia budú mať nižší príjem alebo prídu o prácu.

Prichádzajú k Vám teraz len pacienti, ktorí už mali aj predtým psychické problémy, alebo aj ľudia, ktorí boli zdraví a práve táto kritická doba v nich niečo vyvolala?

Prichádzajú aj noví pacienti. Je možné, že tí so zvýšenou dispozíciou k úzkosti doteraz fungovali normálne a ostali prekvapení, ako ich súčasná situácia vyľakala. Myslím, že na to dosť vplýval aj spôsob komunikácie v médiách, ktorý bol občas zmätočný. 

Medzi strachom a úzkosťou je rozdiel. Dá sa povedať, že v prípadoch ohľadne pandémie už ide o úzkosť?

Strach máme z niečoho konkrétneho, napríklad z nákazy. Ale je tu aj nárast všeobecnej úzkosti. Nie je tu totiž len strach z nákazy, ale úzkosť z toho, že ľudia nevedia, kedy sa to celé skončí a aké budú dôsledky pandémie. 

Čo pandémia podľa Vás s nami nakoniec spraví?

Ťažko povedať. Ja som napríklad počas tohto obdobia pozorovala, že deťom veľmi chýbali sociálne kontakty, čiže sa naozaj tešili na návrat do škôl. Preto si myslím, že by bolo pre nich náročné, keby sa opäť zatvorili školy a oni by zostali bez bežných vrstovníckych kontaktov. Údaje z krízových liniek zase ukazujú, že v rodinách sa zvýšilo domáce násilie.

Aj pre vysokoškolákov predstavuje táto situácia veľkú neistotu. Hlásia sa na vysokú školu a nevedia, ako bude výuka prebiehať, nemôžu si nič naplánovať. Stretávame sa tiež s ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-31 08:00:00 - Feat.: - Title: Trpíš sociálnou úzkosťou? Vedci zistili, že to môžu spôsobovať naše črevá 02 - Modified: 2024-03-05 13:36:01 - Feat.: - Title: Zuzana Smatanová otvorene o svojich trinástych komnatách, depresii a uzdravení 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-01-26 07:30:00 - Feat.: - Title: Najznámejšia česká OnlyFans modelka Xholakys si prešla peklom. V minulosti sa pokúsila o samovraždu, dnes žiari
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:57